Защо Орбан ще спечели отново, и то с много

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/3940854 www.24chasa.bg

ЗА УНГАРИЯ през тези 25 г. демокрация е характерна политическата стабилност. Нито веднъж не е имало предсрочен вот. Утвърди се двуполюсният модел по подобие на развитите западни демокрации - управляват или социалистите, или десноцентристката партия ФИДЕС. Още на първите избори се възприе смесената избирателна система по германски образец и от нея не е имало отстъпление.


Утре унгарците ще избират за първи път парламент в намален състав - 199 вместо 386 депутати, както бе четвърт век. Това стана факт, след като партията на премиера Орбан прие нова конституция и, изпълнявайки предизборното си обещание, намали броя на народните представители. Мажоритарните ще са 106, а тези по пропорционални партийни листи - 93. Приемането на нов основен закон стана възможно след световния рекорд, който постави по изборна победа Виктор Орбан през 2010 г. - 68% от местата в красивия унгарски парламент. (Рекордът на Блеър бе 64%.) Никой в Унгария няма съмнение, че ФИДЕС отново ще бъдат победители на изборите утре. Въпросът е само с колко. Социолозите не изключват нова убедителна победа на премиера Орбан с мнозинство 50+1%. Причините са:

Социални:
Още с встъпването си като премиер през 2010 г. Орбан заяви ясно, че намаляването на цените на парното, газта, водата, електроенергията и сметта са национална кауза за неговото правителство, от която няма да се откаже. Унгарците не са второ качество, за да плащат по-високи режийни от средните за ЕС. Започна битка с монополите, която му донесе доста главоболия с Брюксел, където големите мултинационални компании имат немалко лоби. Виктор обаче спечели битката. Само за 2013 г. цените на режийните бяха намалени от държавата с 20%, а в началото на тази година - с още 10%. Днес всяко унгарско семейство получава съответната бележка за ток, парно, вода и пр., на която в жълто квадратче се вижда какво е плащало миналата година. Разликата е в пъти в полза на потребителите. “Колонизацията свърши”, резюмира през есента унгарският министър-председател. “Големите монополи в комуналните услуги трябва да се пригодят към унгарците, а не обратното”, заяви той. Така започнавече и процес на изкупуване от държавата на дялове в някои енергийни дружества.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Унгарското правителство спаси 360 000 семейства от загуба на жилищата си в резултат на зарибяване с т.нар. “лоши кредити” в швейцарски франкове. Премиерът осъди като неприемливи диктуваните от банките договори да са с клауза, че при промени във валутните курсове рискът е изцяло върху гражданите. “Това е драконовско и крайно несправедливо”, прогласи Орбан, приемайки законодателство, с което застави банките да предоговорят клаузите.

Новата година унгарците посрещнаха и с най-високата си досега средна заплата от 800 евро, което не е малко за страна, в която храните, режийните и лекарствата не са по-скъпи, отколкото у нас.

Икономически:
В края на мандата си Орбан получи признание дори от Брюксел за икономическите си постижения. Унгария излезе от списъка на страните с прекомерен бюджетен дефицит, в който я вкараха социалистите. С година по-рано бе изплатен дългът към МВФ от над 2 млрд. евро. Инфлацията е най-ниска от 39 г. насам, а безработицата е най-ниска за последните 5 г. - под 10%. Износът на Унгария за 2013 г. отбеляза рекорд от 82 млрд. евро - няма летище по света, в чиито магазини да не висят прочутите унгарски салами ПИК и колбаси “Дюлай”. Няма германски град, в чиито магазини да няма унгарски патици. Да не говорим за червения пипер. В страната се отглеждат над 5 милиона от най-качествените прасета в света “Мангалица”.

“Отваряне на Изток” бе икономическото мото на Орбан, което той изпълни. През 2009 г., още като лидер на опозицията, той бе на конгреса на партия “Единна Русия” и разговаря с президента Путин, като заяви, че слага “под черта” сложния период в отношенията между двете страни, а на преден план излиза прагматизмът. Така Русия ще дострои доста изгодно двата блока на АЕЦ “Пакш”. Орбан, който пръв призова за напускане на съветските войски още през юни 1989 г., като премиер бе два пъти на посещение в Москва. В резултат стокообменът с тази страна за 2013 г. надхвърли рекордните 12 млрд. долара. Унгарските месни продукти, консерви и лекарства са с изключителен прием сред руските потребители, а унгарските фермери увеличиха износа си с 25%.

След многократни визити на най-високо ниво с Китай Унгария се радва на инвестиция от над 2,5 млрд. евро, каквато представлява новата свръхмодерна жп линия Будапеща - Белград, както и на друга крупна такава - в новата автомагистрала Будапеща - Варшава.

Борбата с монополите не стресна инвеститорите. Миналата година единицата мярка за квалитетност - “Мерцедес”, откриха завод в Кечкемет, “Ауди” са в Дьор, “Сузуки” в Естергом, “Опел” в близост до австрийската граница. Над 9 милиона туристи са отбелязали 23 милиона нощувки през м.г., а китайците откриха свой голям туристически офис за Централна Европа именно в Будапеща.

Съвсем наскоро “Файненшъл таймс” определи Будапеща за най-атрактивна столица за инвестиции от бившия соцлагер и 9-а от всички на Стария континент.

Политически:
На 15 март тази година на националния празник на Унгария имах удоволствието отново да слушам Орбан на живо. Останах възхитен как за 26 г. той не загуби дори микроскопична част от харизмата си. “Обичаме Орбан, защото обичаме Унгария”, гласят обикновено плакатите, които неговите поддръжници издигат. Всеки опит на социалисти и либерали да организират протести от 20-30 хиляди души получаваше отговор от невероятни шествия, достигащи 400 000 граждани, които подкрепяха премиера в твърдата му позиция срещу Брюксел. Огромна част от маджарите не приемат двойните стандарти на брюкселските чиновници, които отминаха невероятните изцепки на бившия премиер социалист Дюрчани, признал, че лъже народа си сутрин, обед и вечер.

 

  • Много ползи от еврото, една от тях - усмирява цените

    Много ползи от еврото, една от тях - усмирява цените

    България е на финалната права преди еврозоната. Държавата вече има приет от правителството национален план с разписани ясни стъпки и мерки срещу спекулата при преизчисляване на цените. От приемането на еврото може да извлечем само ползи. Икономиката ще стане по-конкурентна, което води до по-високи доходи и стандарт на живот
  • Мая Манолова СНИМКА: АРХИВ

    Мая Манолова: Надминаха Борисов! Не повярвах за закона за наказателните списъци

    "Онемях! Надминаха Борисов! Не повярвах, че ПП и Асен Василев са способни на такъв закон за наказателните списъци. Но е факт и дано се вразумят и не го внесат в парламента". Това написа във фейсбук Мая Манолова, лидер на "Изправи се.БГ" относно черновата на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо