Искаме повече деца, а няма къде да ги лекуват

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/3962277 www.24chasa.bg

Прави са лекарите - не може държавата да дава милиони за инвитро програми, само и само да се раждат повече деца в България, а след това грижата за детското здраве да куца, защото няма добра структура и координация между болниците, чиято задача е да лекуват най-малките граждани. 


Според световните тенденции обяснимо в столицата са най-добрите лекари, а и най-качествените болници, с перфектна апаратура. При нас нещата са объркани - тук са най-добрите специалисти и най-модерната апаратура, но местата в болниците не стигат. Нищо, че се раждат повече деца. Отгоре на всичко, ако се наложи по-сериозен и комплексен преглед на едно болно дете, родителите му обикалят с него по няколко болници, за да се доберат до вярна диагноза и правилно лечение.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Всичко това показва, че има нещо дълбоко сбъркано в сегашната система, която се нуждае от нов, генерално сменен модел - всичко добро като кадри, апаратура и техника да бъде концентрирано в една или няколко големи и модерни болници за деца.

Детското здраве винаги е било на първо място, важно е обаче и детското здравеопазване да отговаря на това изискване.

  • 8 жертви на пътя само за ден, а идва и черният август

    8 жертви на пътя само за ден, а идва и черният август

    Тежките катастрофи с много жертви зачестяват, само за понеделник осем души загубиха живота си при пътни инциденти. Пътна полиция отчете, че само през юли 50 души са загинали при катастрофи на пътя у нас. Продължават и драстичните нарушения - последният пример е от Пловдив, където 32-годишен мъж от Бургас бе хванат зад волана с рекордните 4
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо