Искаме повече деца, а няма къде да ги лекуват

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/3962277 www.24chasa.bg

Прави са лекарите - не може държавата да дава милиони за инвитро програми, само и само да се раждат повече деца в България, а след това грижата за детското здраве да куца, защото няма добра структура и координация между болниците, чиято задача е да лекуват най-малките граждани. 


Според световните тенденции обяснимо в столицата са най-добрите лекари, а и най-качествените болници, с перфектна апаратура. При нас нещата са объркани - тук са най-добрите специалисти и най-модерната апаратура, но местата в болниците не стигат. Нищо, че се раждат повече деца. Отгоре на всичко, ако се наложи по-сериозен и комплексен преглед на едно болно дете, родителите му обикалят с него по няколко болници, за да се доберат до вярна диагноза и правилно лечение.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Всичко това показва, че има нещо дълбоко сбъркано в сегашната система, която се нуждае от нов, генерално сменен модел - всичко добро като кадри, апаратура и техника да бъде концентрирано в една или няколко големи и модерни болници за деца.

Детското здраве винаги е било на първо място, важно е обаче и детското здравеопазване да отговаря на това изискване.

  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си