Британската “Пепеляшка” и злите български мащехи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4014026 www.24chasa.bg

ПРЕДСТАВЕТЕ СИ какво ще стане, ако в нашия парламент някой внесе закона “Пепеляшка”, който готвят във Великобритания? Според дописка в “Индипендънт”, цитирана от “24 часа” на 31 март, на Острова се канят да наказват с до 10 години затвор родители, които не показват любов и загриженост към децата си. Очаква се лично кралицата да го представи в началото на юни и така за първи път емоционалната жестокост ще бъде обявена за престъпление, равнозначно на физическото и сексуалното малтретиране. Целта е “укрепване защитата на детското благосъстояние емоционално, социално и поведенчески.”

Вой до бога ще се вдигне тук! Ще се обяснява колко е субективна оценката за качествата на един родител - кой ще ми каже как да си гледам детето, бе? Ще се стене и пъшка как е невъзможно да бликаш от любов, търпение и отзивчивост с 400 лева на месец, че няма нищо лошо наследникът да порасне на село, докато ти си живееш в града, наглеждайки го от дъжд на вятър, щото поне е на чист въздух и не яде боклуците от хипермаркетите. Че не е голяма работа, дето не си го целувал и гушкал достатъчно, докато е бил мъничък, и между вас после няма нито доверие, нито споделени емоции. Ний сме българи юнаци, лигльовци не отглеждаме! Когато се случи някое хлапе да страда от дефицит на внимание, да стане социопат, психопат или още по-лошо, то е божа работа, така се е родило, чужди грехове изкупва. Виж, ако пък излезе свестен човек, на мама и тате се е метнал. Бие другите деца, краде, лъже? Спокойно, ще се оправи, батко му беше същият като малък. Ама това, че батко му е завършен хрантутник с анцуг, не може и не знае нищо, няма значение, щом е голям, здрав и се храни. Един ден и той ще стане баща, дай боже, и по същия начин ще гледа на “чавето” като на постоянен ангажимент. Кой пък толкова се е загрижил за първите седем, тогава са малки, не разбират?

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Такива са за жалост широките обществени схващания по нашите земи. Не обсъждаме “претенциозни” и “префинени” теми като щастливото и нещастното детство, обичта и егоизма, младежта и спорта, подходите към крехката емоционалност, изкореняването на злото в зародиш, не ни е много ясна инвестицията в доброто възпитание, значението на личния пример. Вечно надвива Байганьовската логика: акъл не ща, пари ми дай, да те науча на акъл. Голям скандал се вдига, че някой запалил цигара в заведение, но кой го е еня, че забраната не се спазва на детските площадки - там малчуганите си газят фасове както винаги. Да сте видели родители на протести? Само за майчинските се създава рехава площадна организация.

Онзи ден изправят пред съда майката на убиеца от Лясковец. Не защото е отгледала злодей, отнел живота на един човек и ранил трима, а защото с бездействието си тя му е станала съучастник. Такава е правната гледна точка. И разни запознати коментират по медиите, че било нормално да го защитава, до гроб го обича, майка му е. Голяма обич, няма що! Сега тя ли ще му изкупва греховете?

Вуйчото на обичания разтълкува драмата в семейството така: “Петко е алчен и раздразнителен, но не е луд. Страхът да не го вкарат в лудницата обаче го накара през последните години да се затвори и да започне да се държи странно. Майка му тежко изживяваше неговото поведение, но не можеше да направи нищо, за да промени сина си.”

Значи, лошо няма, че е алчен и раздразнителен, това се споменава междудругото, както колко е висок и с каква коса е. И какво по-точно не е можела тази жена - да набере 112? На всичкото отгоре, пак според вуйчото, не убиецът тормозел квартала, а обратното - лоши съседи го мачкали психически години наред. Горките майка и син, светът се обърнал срещу тях! Още малко ще кажат, че смъртта на младия спецполицай е била оправдана. Май по-скоро са луди!

Интересното е колко ли българи виждат нещата по този начин? Както казва английският депутат, консерваторът Робърт Бъкланд, предложил закона “Пепеляшка”: “Tъжната истина е, че сега злата мащеха се измъква невредима.”

Всъщност основният аргумент на кампанията във Великобритания е, че “липсата на жестове на любов, обич и емоционалното неглижиране от страна на семейството в детска възраст водят до психически проблеми за цял живот и дори до самоубийства.” Такава е гледната точка в кралството, където инкриминирането на нелюбящите родители се счита за важна стъпка в посока правата на децата.

В пълен контраст с британската изтънченост беше още една новина от миналата седмица. Емил Шенков от Кърджали съобщи: “Започвам да събирам подписка в защита на съседа Фотю Фотев. Това, че има психическо заболяване, не дава на никого право да настройва обществото срещу него.” Оказва се, че Фотю е на 40, живее с майка си, която също е освидетелствана и на 14 юни 2013 г. се опитал да отвлече дете - грабнал 4-годишно момиченце от ръцете на баща му и побягнал с викове “Детето е мое, мое е, мое е!” Според добрия съсед Фотю не е виновен, че е луд, което е факт, но в тази хуманна позиция награбеното дете нещо не се вмества. Сещат ли се въобще хора като Шенков какви щети може да нанесе на един малък човек силната уплаха? Допустимо ли е болната психика да уврежда здравата? Щом човекът е толкова емоционално нестабилен, че застрашава околните, не е ли редно поне един нормален да носи отговорност за действията му - доктор, настойник, семейство... Всички ли огледала са криви в България?

Друг вариант на същите сбъркани ценности беше опитът на ДАНС да забрани на протестиращите срещу кабинета “Орешарски” да водят децата си на площада. Това издавало родителска немарливост, дечицата се мотаели до късно навън, вместо да спинкат вкъщи, татковците и майките подло ги ползвали за щит срещу народната полиция. Сякаш не е най-нормалното нещо на света родители и деца да ходят заедно на разходка, на мач, на цирк, на протест, където и да е.

Естествено, закон “Пепеляшка” не може да стопли сърцата нито в Англия, нито у нас, защото любовта не се поддава на регулация. По-добре ще ни дойде да попълваме задължителен тест за родителска обич с въпроси от сорта: Ще се радвате ли, ако дъщеря ви стане фолкпевица на 14 години? Можете ли да посочите имената на трима от учителите на вашето дете? То знае ли какъв сте искали да станете, когато сте били малък?... Психолозите да ги измислят и подредят според приоритетните национални комплекси, та да се знае поне мнозинство ли са злите мащехи в България.

Британската “Пепеляшка” и злите български мащехиДИЛЯНА ЦЕНОВА

  • Как депутатите да компенсират отвращението от кавгата им за заплати?

    Как депутатите да компенсират отвращението от кавгата им за заплати?

    Съвет вместо редакционен коментар: Дарете на медиците от 28-те болници в областните градове, където са ви избрали Ако българите не бяха затворени по къщите си и ако грозните семейни скандали в парламента на тема заплати се показваха директно онлайн или по телевизиите, вероятно понеделник, 6 април 2020 г
  • ГЕОРГИ МАРКОВ

    Георги Марков: Ще даря заплатата си лично, не чрез национализация

    "Ще даря заплатата си за месец април, на която болница реша, след като я получа лично", коментира в личния си фейсбук профил депутатът и бивш конституционен съдия Георги Марков. "Дарението е доброволен и личен акт. Никой не може да дарява от мое име, още по-малко чрез национализация на възнаграждението