Що е файнливинг и има ли почва у нас

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4041885 www.24chasa.bg

ИМА един американски канал, Fine Living се казва, въртят го по цифровата. Като седнеш, и се отнасяш, даже и за миг не се сещаш за другите. Там си в по-добър свят с усмихнати, спретнати хора, всеки си знае мястото, положението и работата, наляга те такова спокойствие, като ги гледаш, иска ти се да останеш завинаги. 

Не е Кашпировски, но върши същата работа. То името му казва всичко, телевизия за хубавия живот - онова, за което българинът мечтае, а то не става ли, не става и това си е. Цветна, хармонична и най-вече безпроблемна реалност. Показват примерно какво чудо е да си брокер в Ню Йорк и да намериш на дядо милионер апартамент до Сентръл парк. Домсъветите никъде не го искат, понеже отглежда гигантска костенурка, а човекът е готов да се раздели с десетина милиона, че и отгоре. Или пък младо многодетно семейство, той брокер, тя озеленител, което обикаля с милион и половина долара бюджет Фиджи, за да си купи лятна къща. Има дизайнери-магьосници, които превръщат смотани занемарени градини и стаи в оазиси на шика и удобството, невероятно снобски сватби с грозновати булки дебеланки, на които само един полилей струва 4 милиона, предавания за най-скъпите къщи, яхти, самолети, все такива работи. 

Не че се фукат, това не е филм, просто хората така си живеят. Никой не пита "Кой?" при вида на млада двойка с успешна кариера, тръгнала да купува имот за половин милион. Няма скандали и зъбене, когато леко заядлив клиент пита брокера: "Как ще ни компенсирате, след като гаражът не е долепен до къщата?", а истерична женица с пищящ гласец цикли, че не иска и няма да свали цената. Част от инструментите, с които мургави латино работници закърпват стари басейни, приличат на извънземни сечива, да не говорим за материалите, от които американците си правят лунапаркове за децата в задните дворове. Един недостижим свят, Шангри Ла! Ние, членовете на ЕС, потомците на древна цивилизация и култура, в двадесет и първи век гледаме прекрасния живот по телевизията. Нима това не е трагедия? 

Мъжете добавят, че и с футбола е същото. Добре, ама защо? Толкова ли е трудно да се трудиш и да обичаш работата си, да си изметеш двора и да си спретнеш дома, да се усъвършенстваш въобще? Колко години трябва да минат, за да постигнем не политическа, не икономическа, а просто битова победа? Боклуците кога ще си изхвърлим? 

Номерът с "беден народ сме" вече не минава, девалвира като оправдание на алкохолик. Навръх Лазаровден Евростат, социолозите на ЕС, излезе с проучване, според което над четвърт милион българи (253 000) нямат работа, но и не търсят активно - в смисъл, могат, но нямат желание. Други 30 000 пък са заявили, че търсят, но не им е спешно.

Значи проблемът с файнливинга ни е в т.нар. немукает. Ако всички тези хрантутници се обединят в партия, при два милиона и половина избирателна активност ще имат парламентарна група, към 20 депутати, колкото Волен - могат хем да объркат всички политически схеми, хем да узаконят мързела веднъж завинаги. Кой знае, с времето тяхната популярност може да порасне до абсолютно мнозинство?

Най-интересни са тези, дето заминават в чужбина, за да печелят повече и да издържат почиващите вкъщи. Те пък какво разбират от оня Fine Living? Какво пречи да възпитаваме децата си така, че да се научат на труд, а не да развъждаме лентяите, дето онзи ден ги даваха по новините как се блъскат като подивели стада, за да пробият в новия мол на Плевен? Засмени безработни хора, правят снимки със смартфони и си купуват чантички с парите мамини. Не може да се прецени кой трябва повече да се срамува - децата или родителите им.

Дано някой ден, влачена на опашката на Европа, да се замогне държавата, да се надигне икономиката, да ни заработят законите и институциите. Дано, ама надали, то с търкаляне по пейките в моловете файнливингът не се получава.

  • Да ценим преподавателите - инак няма как да сме успешна нация

    Да ценим преподавателите - инак няма как да сме успешна нация

    Някой може да агитира, че дадените допълнително 50 млн. лв. за по-високи заплати на преподавателите във висшите училища са едва ли не в графата “предизборни”. Такава агитация би била глупава и късогледа. Първо, защото тези 50 милиона не се дават даром - причината е, че българските университети в последните години наблегнаха на реформите
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си