Богатството на българите достигнало 24,94 млрд. евро

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4082917 www.24chasa.bg

Финансовото богатство на домакинствата в България е нараснало до 24,94 млрд. евро през 2013 г. Това показва последният анализ на УниКредит за Централна и Източна Европа, представен на годишната среща на ЕБВР, която се провежда във Варшава.

82% от него е в пари в брой и депозити, останалото е в акции, взаимни и пенсионни фондове и застраховки. Прогнозата е, че през тази година богатството ще се увеличи до 26,95 млрд евро, а догодина ще стигне 28,8 млрд.

Българите са най-бедни в Централна и Източна Европа, сочат данните. В Хърватия богатството на домакинствата е 41,87 млрд. евро, в Румъния е 48,6 млрд., в Словакия - 46,6 млрд., в Чехия - 118,4 млрд., а в Русия е 503 млрд.

От 2004 до 2013 г. нетното финансово богатство на домакинствата от региона е нараснало 2 пъти до общо 780 млрд. евро. Въпреки ръста е едва около 25% от това в развитите страни. За сравнение през 2013 г. нетното финансово богатство само на домакинствата в Австрия, Германия и Италия се оценява на 6,8 трилиона евро.

Доближаването на хората от Централна и Източна Европа до стандартите на западноевропейските страни постепенно ще продължи, главно като резултат от нарастване на спестяванията и инвестициите, обясни Джани Франко Папа, директор на “УниКредит” за региона.

Данните показват още, че се увеличава интересът към по-сложни финансови продукти като взаимни, пенсионни фондове и застраховки, но парите в наличност - в чужда валута и в депозити, имат най-голям дял.

При задълженията тенденцията в почти всички страни от региона е еднаква - жилищните кредити се увеличават по-бързо, отколкото потребителските. В България задълженията на домакинствата са 10,4 млрд. евро за 2013 г. 45% от сумата са жилищни кредити, а 55 на сто - потребителски.

Общо домакинствата в Централна и Източна Европа изплащат дългове в размер на 20% от БВП на региона през миналата година. В Австрия, Германия и Италия те стигат 59 на сто. Общият размер на финансовите активи в региона е 45 на сто от БВП, а в изброените 3 западноевропейски страни достига 207%.

Според прогнозата на ЕБВР за тези година иконоческият ръст в България ще е 1,9% Богатството на българите достигнало 24,94 млрд. евро

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Купуваш кола уж първа младост, а тя грохнала

    Пипнеш ли километража на колата, ще си имаш работа с МВР.  Това е заложено в проект на закон за пътните превозни средства, който е пуснат за обществено обсъждане. Това е добра мярка. Тя отдавна трябваше да присъства в закона, защото това е масов начин да се мамят потребители. Много коли втора ръка, които се продават, са с превъртени километражи.
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в