Богатството на българите достигнало 24,94 млрд. евро

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4082917 www.24chasa.bg

Финансовото богатство на домакинствата в България е нараснало до 24,94 млрд. евро през 2013 г. Това показва последният анализ на УниКредит за Централна и Източна Европа, представен на годишната среща на ЕБВР, която се провежда във Варшава.

82% от него е в пари в брой и депозити, останалото е в акции, взаимни и пенсионни фондове и застраховки. Прогнозата е, че през тази година богатството ще се увеличи до 26,95 млрд евро, а догодина ще стигне 28,8 млрд.

Българите са най-бедни в Централна и Източна Европа, сочат данните. В Хърватия богатството на домакинствата е 41,87 млрд. евро, в Румъния е 48,6 млрд., в Словакия - 46,6 млрд., в Чехия - 118,4 млрд., а в Русия е 503 млрд.

От 2004 до 2013 г. нетното финансово богатство на домакинствата от региона е нараснало 2 пъти до общо 780 млрд. евро. Въпреки ръста е едва около 25% от това в развитите страни. За сравнение през 2013 г. нетното финансово богатство само на домакинствата в Австрия, Германия и Италия се оценява на 6,8 трилиона евро.

Доближаването на хората от Централна и Източна Европа до стандартите на западноевропейските страни постепенно ще продължи, главно като резултат от нарастване на спестяванията и инвестициите, обясни Джани Франко Папа, директор на “УниКредит” за региона.

Данните показват още, че се увеличава интересът към по-сложни финансови продукти като взаимни, пенсионни фондове и застраховки, но парите в наличност - в чужда валута и в депозити, имат най-голям дял.

При задълженията тенденцията в почти всички страни от региона е еднаква - жилищните кредити се увеличават по-бързо, отколкото потребителските. В България задълженията на домакинствата са 10,4 млрд. евро за 2013 г. 45% от сумата са жилищни кредити, а 55 на сто - потребителски.

Общо домакинствата в Централна и Източна Европа изплащат дългове в размер на 20% от БВП на региона през миналата година. В Австрия, Германия и Италия те стигат 59 на сто. Общият размер на финансовите активи в региона е 45 на сто от БВП, а в изброените 3 западноевропейски страни достига 207%.

Според прогнозата на ЕБВР за тези година иконоческият ръст в България ще е 1,9% Богатството на българите достигнало 24,94 млрд. евро

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Колко невинна е шегичката с дрифта

    Какво толкова е станало - един невинен като агънце двайсетгодишен младеж показа майсторските си умения зад волана, като дрифтира и въртя гумите на голфа си пред парламента. Малки, дребни подробности са, че дрифтът беше на (санти)метри от десетки, събрани на протест. Един да беше пострадал, щеше да има вълна от коментари,
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,