Богатството на българите достигнало 24,94 млрд. евро

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4082917 www.24chasa.bg

Финансовото богатство на домакинствата в България е нараснало до 24,94 млрд. евро през 2013 г. Това показва последният анализ на УниКредит за Централна и Източна Европа, представен на годишната среща на ЕБВР, която се провежда във Варшава.

82% от него е в пари в брой и депозити, останалото е в акции, взаимни и пенсионни фондове и застраховки. Прогнозата е, че през тази година богатството ще се увеличи до 26,95 млрд евро, а догодина ще стигне 28,8 млрд.

Българите са най-бедни в Централна и Източна Европа, сочат данните. В Хърватия богатството на домакинствата е 41,87 млрд. евро, в Румъния е 48,6 млрд., в Словакия - 46,6 млрд., в Чехия - 118,4 млрд., а в Русия е 503 млрд.

От 2004 до 2013 г. нетното финансово богатство на домакинствата от региона е нараснало 2 пъти до общо 780 млрд. евро. Въпреки ръста е едва около 25% от това в развитите страни. За сравнение през 2013 г. нетното финансово богатство само на домакинствата в Австрия, Германия и Италия се оценява на 6,8 трилиона евро.

Доближаването на хората от Централна и Източна Европа до стандартите на западноевропейските страни постепенно ще продължи, главно като резултат от нарастване на спестяванията и инвестициите, обясни Джани Франко Папа, директор на “УниКредит” за региона.

Данните показват още, че се увеличава интересът към по-сложни финансови продукти като взаимни, пенсионни фондове и застраховки, но парите в наличност - в чужда валута и в депозити, имат най-голям дял.

При задълженията тенденцията в почти всички страни от региона е еднаква - жилищните кредити се увеличават по-бързо, отколкото потребителските. В България задълженията на домакинствата са 10,4 млрд. евро за 2013 г. 45% от сумата са жилищни кредити, а 55 на сто - потребителски.

Общо домакинствата в Централна и Източна Европа изплащат дългове в размер на 20% от БВП на региона през миналата година. В Австрия, Германия и Италия те стигат 59 на сто. Общият размер на финансовите активи в региона е 45 на сто от БВП, а в изброените 3 западноевропейски страни достига 207%.

Според прогнозата на ЕБВР за тези година иконоческият ръст в България ще е 1,9% Богатството на българите достигнало 24,94 млрд. евро

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • За кожата на един крадец - лични сметки за уреждане

    Случаят с пребития рецидивист от врачанско село е показателен, защото на хората явно им е писнало да ги ограбват посред бял ден, а ред и сигурност да няма. И точно затова, вместо да разчитат на органите на реда, са взели нещата в свои ръце - подготвили капан за крадеца и когато го заловили, му отмъстили по най-варварски начин,
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.