Потопът е по български сценарий

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4087300 www.24chasa.bg

Все времето ни е виновно, а мълчим
за безотговорността на хората

  Порои и наводнения заляха Балканите. Невиждани дъждове потопиха Сърбия, Босна... И в България не е по-добре, но поне още не сме стигнали до бедствено положение. Няма и жертви, поне официално статистиката не отчете жертви от последните дъждове...

Като се съизмерим със съседите си не само по география, но и по мокра съдба, сякаш и малко се успокояваме. И това успокоение върви главно по линия на човешкия принос - щом при тях е толкова зле, значи и при нас може да е зле, при това хората въобще не са виновни.
Така ли е обаче? Няма какво да го увъртаме, отговорът на този въпрос, за съжаление, е категорично "не" и нито дъждовете са невиждани, нито пороите са нечувани.

Валяло е и пак ще вали. Важният въпрос е дали човекът се готви за големите води от дъждовете и от преливащите язовири като цивилизовано същество, или постъпва като дивак. Тоест опитва се да предвиди опасността много по-рано, за да опази и себе си, и имота си от идващата опасна вода. Или пък чака тя да му стигне до брадата, за да вика помощ...

Хайде сега да погледнем най-близките шахти в квартала, в който живеем, до училището на децата ни, тези до офиса, в който работим.
Ако не са до една задръстени с кал и боклуци, значи при вас е настъпило извънредно събитие, изключение някакво. Защото обичайното им състояние е да са тотално запушени. Учудвате ли се тогава, когато и след един най-нормален дъжд улицата, която пресичате, е заприличала на бързотечаща вада, а подлезът, през който се налага да преминете, е залят с половин метър вода? И това не е от месец-два, така си е от години, даже повече от десетилетие.

Властите се сменят, кметове идват и си отиват, но след дъжд винаги е едно и също - порои, чудо невиждано.
Невиждано, защото някой не си е свършил работата, а иначе дъждът си е най-обикновен.
Да погледнем и реките по селата - няма по-тъжна гледка от тази. Коритата им са задръстени от невероятни боклуци - всичко, което е било непотребно, е захвърлено там.
От автомобилни гуми през купища стари пластмасови бутилки, празни буркани, парцали, съборени дървета, всякакви строителни отпадъци.

Допреди години имаше и всякакви автомобилни ламарини, но тях явно са ги почистили "колекционерите" на метали за скраб. Какво тогава да се чудим, че след първия по-обилен дъжд следват наводнения по селата? То си е напълно логично. Тия дни прочетох, че дигите по Дунав не били почиствани от 30 г. Ще му мислят, като тръгне високата вода...

Реките от Балкана направо влизат в къщите ни, пищят редовно хора от селата южно от Средна гора. И как няма да пищят, пороите редовно заливат къщите и нивите им. Но идете там когато не вали - ще видите не един и два, а колони от бракувани военни камиони, които извозват тонове дървен материал. Колко шум се вдигна за незаконната сеч в Рила - и с право! А съдбата на Средна гора не е по-добра - златните букови гори на България потъват в нечии джобове. После плачем и се вайкаме, че идвали реки от Балкана. Ще идват и все по-страшно ще става, щом горите ги нямаме за нищо и допускаме да ги секат безразборно и да ги изнасят за жълти стотинки.

Ами язовирите - тези бомби, които ведомства и министерства си прехвърлят като горещ картоф. Стигна се дотам, че след като рухна стената на язовир "Иваново" и потопи село Бисер на 6 февруари 2012 г., тогавашният премиер набързо ги приши към икономическия министър, та да има кой да носи отговорност, стане ли нова беля.

Сега, 2 г. след трагедията в Бисер, при която загинаха 8 души, пак не е ясно кой се грижи за сигурността на язовирите... Както и все още не е ясно кой е виновен за трагедията в Бисер. Със сигурност не е природата, нито бързото топене на снеговете, но с тях най-лесно вървят оправданията.

Както се оправдаха и при наводнението в Цар Калоян - че там на 6 и 7 август 2007 г. паднали общо 291 л на кв. м, макар метеоролозите да бяха измерили до 80 литра на квадрат, а местните да говореха, че след 4 часа дъжд поражения особени нямало, после ужасът дошъл с голямата вълна от изпуснатия микроязовир над градчето. Но тогава с този гигантски измислен порой идеално вървеше да се оправдаят дадените 8 човешки жертви... И до днес пак няма виновни за тази голяма трагедия.

Не бяха ли залети по същия начин и пазарджишките села през 2005 г., след като изпуснаха водите на язовир "Тополница", без да предупредят хората? Както пострадаха по същия начин в Елин Пелин, Долни Богров и Нови Искър, Ихтиман.
Тогава, през лятото на 2005 г., над страната минаха три големи мокри вълни, нанесоха големи поражения и взеха 31 човешки жертви.

И какво? Да не би някой във властта или в кметствата да си е научил урока? Нищо подобно!
Като че ли "сценария" и в Цар Калоян, и в Бисер, и в Лисичево, и в Елин Пелин го е писал един и същ автор.
Ами то май наистина така ще се окаже. Защото горчивите уроци пак не сме ги научили и всяка години всичките тези бедствия ни връхлитат отново и отново, без да се вземат мерки. Досущ като в училище за диваци. Там научават, че водата може да бъде опасна, дори застрашаваща живота. Но не им стигат силите за следващия урок - какво да направят и как да се предпазят от водата, когато стане страшна. И как да не допускат силата да излиза извън контрол.

Колеги разказват, че когато водата заля Елин Пелин през август 2005 г., двама генерали се сдърпали за една лодка. Единият искал с нея да превози журналисти и да им покаже как вървят спасителните работи. А другият настоявал да я вземе, за да спаси човек. Не е виц, а е типично по български.

Както е типично българско все да се вайкаме, че природата нещо ни е крива, и единственото, което правим, е да се молим на господ. После за щетите чакаме държавата да ги плаща. А всъщност и тази мокра 2014 г. не е по-различна от предишните. И ние също не сме по-различни - пак не сме готови за голямата вода и пак пороите ще ни се виждат нечувани и невиждани. Дано само се размине без жертви.

А държавата? Държавата се е притаила там някъде, гледа от прозорчето на някой бетеер, с който спасяват пострадалите, поредното бедствие...

Преди повече от век Яворов написа своята "Градушка": "Милост няма! Ще стане пак беда голяма." Дръпнали ли сме напред, или все сме си там - безнадеждни и безсилни пред природата?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо е важно чиновникът да знае и може

    Ако на някого му се стори странно, че бъдещите чиновници ще отговарят на тестове, с които да проверяват базовите им знания и умения, направо ще кажем - има защо.  Първо, защото ако днес българските ученици се препъват на дисциплината четене с разбиране, със сигурност утре, когато започнат работа, трудно ще схващат поставените им задачи.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,