5 добри новини от вота

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4108796 www.24chasa.bg

НЕ МОЖЕ да не отбележим добрите новини от европейските избори.
Няма да сме европейци, ако сведем изводите от това континентално събитие само до обичайното балканско злорадстване и няма да сме честни, ако не признаем огромната заслуга на Мая Манолова за превъзходството на пряката демокрация в България.

1. Оказа се, че Борисов греши (което също е положително, не може вечно да е прав), Изборният кодекс не е комикс, напротив - благодарение на него за първи път избирателите упражниха ефективно мажоритарен вот и провалиха плановете на партиите.

Не само ПЕС, но и ЕНП, либералите, крайните, всички парламентарни сили в Брюксел ще оценят високо разкрепостяването на порочната ни пропорционална практика и най-вече факта, че Кодексът беше въведен от управляващите, въпреки че те загубиха най-много от него.

Няма и капка съмнение, че Мая Манолова работи в интерес на всички българи, не само на социалистите.

Нима новината не е добра за всички?

2. Масовото задраскване на случайния номер 15 в бюлетината на Коалиция за България и на нарочния номер 2 от листата на Реформаторския блок фактически обезсмисля провеждането на референдум за смяна на избирателната система. Ако Манолова беше послушала ДПС преференциалното гласуване да не засяга водачите, днес нямаше по какво да разберем, че мажоритарното работи, че избирателят е силен, щом някой си Момчил Неков измества самия Станишев от челното място, а Светослав Малинов, човекът на Костов, прескача Кунева.

Безпрецедентният приятелски огън на червените бабички ще е обица на ухото за всички политици, които смятат народния вот за предвидим и подобно на Петър Курумбашев
си правят сметката без кръчмаря. (Той недалновидно се отказа от българския парламент, убеден, че заминава за Брюксел).

И в крайна сметка - защо пък младежът Неков да не измести самия лидер?
Станишев също беше млад, когато оглави БСП, а конкурентът му сега е на още по-крехка възраст, но вече е издал две книги, готви и докторантура в СУ.

Кой от "Позитано" ще дръзне да попречи на Момчил да издигне паметник на Тервел в Брюксел, както обеща, за да повдигне националното ни самочувствие? Би било грехота!
Редно е пробивът на новото поколение да се поощри, дори да се дължи на грешка от неразбиране или простотия, защото това събитие доказва потенциала на кандидатите, които номинира БСП - нещо, в което много българи се съмняваха.  Положителна тенденция, откъдето и да я погледнеш.

3. Със същата свежа и добра енергия е заредено още едно епохално събитие - официалният срив на социолозите.

Извинението на Андрей Райчев и обясненията на Кольо Колев не са нищо друго освен стъпка към разкрепостяването на този важен политически и обществен сектор.
Най-сетне възмездие за дългите години на сгрешени, платени и поръчкови прогнози, чрез които хората се държаха в заблуда, а вотът се манипулираше.

Има ли нормален човек, който предпочита скалъпените проучвания пред обективните?
Разбира се, че е добра новината.

Чувството е същото, както когато избираш екохрана пред пълни с консерванти пакетчета - здравословна развръзка.

4. Във вакуума, оставен от социолозите, се настани Facebook, най-активната социална мрежа в България досега. Чрез нея Костов си проведе пиара в полза на Светослав Малинов, успя да мобилизира избирателите си и да използва преференциалното гласуване в своя полза, без да навреди на Реформаторския блок.

Добра новина за модерния начин на мислене, за умението да се прави политика по алтернативен начин и, естествено, за Найо Тицин.

И за тази демонстрация на демокрация ще ни ръкопляскат от Брюксел, сто процента.

5. Последна, но не по значение идва хубавата вест, че на наша територия не се упражнява русофилски вот.

Доказа го залезът на национализма  - докато във Франция и Англия ги залива ураган, тук даже не е плисвало. Със сигурност Сергей Станишев е най-щастлив по тази точка.
Лидерът на ПЕС най-много се притесняваше от въздействието на украинската криза над българското общество, "Да не се делим на фили и фоби", призоваваше той. Сега можем да подскачаме от радост и удовлетворение заедно с него.

Да оставим политическите пристрастия за малко, поне до местните избори (или до предсрочните парламентарни евентуално), да се порадваме на добрите знаци, на трепкащата светлина в края на дългия мрачен български тунел.

  • Да ценим преподавателите - инак няма как да сме успешна нация

    Да ценим преподавателите - инак няма как да сме успешна нация

    Някой може да агитира, че дадените допълнително 50 млн. лв. за по-високи заплати на преподавателите във висшите училища са едва ли не в графата “предизборни”. Такава агитация би била глупава и късогледа. Първо, защото тези 50 милиона не се дават даром - причината е, че българските университети в последните години наблегнаха на реформите
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си