По-добре оправете магистралите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4113775 www.24chasa.bg

Според анализ на компетентните органи да се кара със 140 км в час по българските магистрали, било опасно, затова може да върнат старото ограничение от 130 км/ч.


Факт е, че напоследък станаха няколко тежки инцидента по магистралите, вероятно сред причините за тях освен други обстоятелства е и висока скорост.
Пропуска се обаче нещо съществено - наличните магистрали са амортизирани, особено старите участъци на "Тракия" и "Хемус", нуждаят се от основен ремонт. И заради лоша настилка, а често и дупки те наистина не стават за 140 км/ч.
Но не е ли по-добре, вместо пак да се връщат старите ограничения, да се оправят рисковите части на пътя.

И най-важното - вместо да се ограничава скоростта, по-ефективно ще е да се строят още и още магистрали. Тогава и водачите няма да "наваксват" по магистралите забавянето от другите лоши и натоварени пътища.
Освен това, доказано е, че тъкмо по магистралите стават най-малко тежки катастрофи. Затова, ако искаме да направим пътищата на страната по-безопасни, по-модерният начин да решим проблема генерално, е като строим повече магистрали.

  • 8 жертви на пътя само за ден, а идва и черният август

    8 жертви на пътя само за ден, а идва и черният август

    Тежките катастрофи с много жертви зачестяват, само за понеделник осем души загубиха живота си при пътни инциденти. Пътна полиция отчете, че само през юли 50 души са загинали при катастрофи на пътя у нас. Продължават и драстичните нарушения - последният пример е от Пловдив, където 32-годишен мъж от Бургас бе хванат зад волана с рекордните 4
  • Диляна Ценова

    Коментар на седмицата №1: В парламента гномове избиват комплекси

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи за изминаващата седмица. Този е №1 с 132 728 четения. Искат още чегъртане В средата на май записах за “24 часа” интервю с известния юрист проф. Пламен Киров по повод вероятността машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. Ако това се случи, коментира професорът

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо