По-добре оправете магистралите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4113775 www.24chasa.bg

Според анализ на компетентните органи да се кара със 140 км в час по българските магистрали, било опасно, затова може да върнат старото ограничение от 130 км/ч.


Факт е, че напоследък станаха няколко тежки инцидента по магистралите, вероятно сред причините за тях освен други обстоятелства е и висока скорост.
Пропуска се обаче нещо съществено - наличните магистрали са амортизирани, особено старите участъци на "Тракия" и "Хемус", нуждаят се от основен ремонт. И заради лоша настилка, а често и дупки те наистина не стават за 140 км/ч.
Но не е ли по-добре, вместо пак да се връщат старите ограничения, да се оправят рисковите части на пътя.

И най-важното - вместо да се ограничава скоростта, по-ефективно ще е да се строят още и още магистрали. Тогава и водачите няма да "наваксват" по магистралите забавянето от другите лоши и натоварени пътища.
Освен това, доказано е, че тъкмо по магистралите стават най-малко тежки катастрофи. Затова, ако искаме да направим пътищата на страната по-безопасни, по-модерният начин да решим проблема генерално, е като строим повече магистрали.

  • Александра Николаева

    Джаферович, Радославова и вълшебната дума “прошка”

    Защо много ученици снимат и споделят агресията като геройство, а така тя става пример за подражание Всички правим грешки, но малко са онези, които имат доблестта да ги признаят. В случая със скандала между Евгения Джаферович и Наталия Радославова на софийската улица “Дунав” неприятното беше, че направиха грешка пред децата си