Евгений Бакърджиев: От лидерите на прехода оцеляха само Доган и Първанов, защото са били в сценария

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4125403 www.24chasa.bg

- Г-н Бакърджиев, защо говорите за политика с отвращение?

- Отвращение към политиката като цяло не изпитвам, защото животът на всички ни зависи от нея, но отвращение от много политици в България - да, защото за повечето от тях тази работа не е кауза. Да се занимаваш с политика, е като да бъдеш лекар, трябва да има клетва, да притежаваш съвест. Това не трябва да е бизнес, професия за изхранване.

- По ваше време политиката не беше ли бизнес?

- Аз съм късметлия, от романтичната вълна на СДС съм. Бях политик в онези времена, когато вярвахме, че можем да променим България и точно тогава станаха най-важните промени.

От 2000 г. насам

страната ни кара

по инерция,

затова все повече спада доверието към Народното събрание, все повече анонимни стават депутати, някакви министри, които никой никога и с нищо няма да запомни. Властта започна да става самоцел, а тя всъщност е средство за реализиране на идеи.

- Когато вие бяхте на върха, имахте ли усещането, че всичко зависи от няколко човека, от тези, които управляват парите?

- Не, аз участвах във втората вълна на СДС. В първата викахме по площадите, подкрепяхме онези, които се строяваха по трибуните, но

всъщност ставаше

дума за СДС,

създаден от

службите, от

Андрей Луканов,

за режисираната опозиция. След това обаче изтърваха доста хора, които не бяхме в сценария. Минавайки от общински координационни съвети през структури, градски, общински съветници, кметове на райони, стигайки до депутати или министри, ние извървяхме целия път, всички стъпала и сякаш тогава, когато намаляха хората от сценария, нещата се попромениха. Винаги имаш усещането, че не всичко зависи от теб и то е съвсем естествено, но аз съм противник на световната конспирация, не вярвам, че един клан, едно братство или някакви международни групи управляват света. Самият факт, че променихме толкова много България в края на 90-те, показва, че нещата могат да се променят. Друг е въпросът, че в момента протичат процеси, които глобализацията донесе, и те трябва да бъдат преосмислени много сериозно.

- Практикува ли се въобще политика в България, защото прилича повече на надлъгване и плашене?

- Политиката сега е много различна от това, което правехме ние. Казвам го с убеждението, че

всяко поколение

прави своите

грешки, но е

факт, че днес

хората все

по-малко вярват

Тези, които участвахме в големите промени, все повече се дистанцираме. Не защото не ни интересува какво става, напротив, на мен ми е важно, пука ми какво се случва в страната ми, но виждам, че нещата стават все по-трудно и все по-мърляво.

Затова такива като мен може от време на време да помагат, но

в никакъв

случай няма

да се върнем

- Манипулираха ли се изборите през 90-те?

- Мисля, че първите избори за Велико народно събрание и следващите, (1990-1991 г.) бяха много сериозно подменени. След това дойде една поредица от избори, в които надделяваше народният вот. Това са годините, в които се печелеха мнозинства. Управлението на Жан Виденов, който дойде със 125 депутати мнозинство, ОДС бяхме с почти 140, през 2001 г. Симеон Втори взе 120 мандата.

Времена, в които хората гласуваха спонтанно, гласовете се отчитаха реално. Сега българите са демотивирани, не вярват, че нещо зависи от тях. Купените гласове, най-вече циганските, станаха решаващи за резултатите от изборите, особено за местните. Някак сегашните млади хора са изначално демотивирани. Тук политиците имат голям ангажимент - да покажат, че нещата могат да се случват почтено, че младите могат и трябва да определят съдбата си. Иначе се случва нещо много вредно - възрастните определят бъдещето на децата и внуците си.

- И вие носите вина за бума на купените цигански гласове, ОДС финансира една програма за тяхната интеграция, “ромското включване” се казваше?

- Всяко правителство има програма за интегриране на малцинствата. Това не беше в моя ресор, но от 1997 г. насам непрекъснато се наливат някакви пари, само че те се разпределят някъде по клановете, по чорбаджиите на ромите, а самите роми стават все по-бедни и все по-агресивни. И още нещо - техният вот вече се разпределя между две основни партии, БСП и ДПС. Това се вижда на абсолютно всички избори в последните години. Въобще разпределянето на гласовете е голяма тема.

- Вярвате ли, че ДПС вече се управлява от Местан, а не от Доган?

- Тя е партия изключение. От 25 години се ръководи от един политик с много ясна визия. ДПС е единствената, която разшири влиянието си и постепенно взе гласовете на почти всички етнически турци. След това до голяма степен спечели и българомохамеданите. Сега вече ДПС има и цяла ромска организация, която беше обявена официално преди европейските избори, в нея има представители на циганските родове от всичките 28 области. Една

целенасочена

програма за

разширяване на

влиянието на

ДПС,

в която участват, разбира се, и много българи. Нито една от левите или десните партии у нас не успя да го постигне.

- Защо?

- Най-вече защото понятията ляво и дясно са сбъркани. Не може левите да са най-богатите, а бедните, които излязоха, за да махат БКП, да се водят за десница. Антикомунизмът беше подменен с фразиология “десница”. Комунистите не станаха десни, а десните не могат да разчитат на гласовете на богатите, защото те пък не станаха богати по естествен начин. Но и това е дълга тема. Интересното е, че левицата има грях към собствените си избиратели при всяко свое идване на власт. Един пример - през 2005 г., когато дойде тройната коалиция, един от лидерите в БСП и министър тогава Румен Овчаров каза: “Това, че социалистическата партия идва на власт, не трябва да ви обърква. Забравете за социализма, социализъм повече няма да има.” И това беше обръщение към техните избиратели. Докато през 1995-96 г. Жан Виденов правеше изцепки от типа: “Виновни са чорбаджиите иззедници”, то следващото тяхно управление загърби социалната политика. Сегашното също не изпълнява поетите социални ангажименти към левите.

- Какво очаквате да се случи сега? Предсрочни избори?

- Очаквам промени в кабинета. Каква е ситуацията след европейските избори?

Политическото

махало в

България блокира

в центъра

Ако утре се проведе парламентарен вот и той повтори резултатите от 25 май, как ще бъдат разпределени мандатите - ГЕРБ и РБ са 824 хил. гласа. БСП и ДПС са 810 хил., а ако прибавим и гласовете на АБВ и на “Атака”, които са близо до 4-процентовата бариера и могат да влязат, излиза, че

при избори утре

няма да има нова

водеща

политическа сила, няма да се промени сегашното статукво. Оттук следват няколко извода, единият е, че ДПС все повече заема място като лявоцентристка партия, постоянен партньор на левицата, заедно с БСП държат лявото. До 2005 г. това не беше така. Другият извод е свързан с това, че вотът тук коренно се различава от вота в Европа - там се надигат евроскептиците, популистите, крайнодесните, а ние не изпращаме нито един евроскептик в ЕП. Всъщност България казва “да” на ЕС, а ЕС се колебае какво да прави с България. След големите спорове дали да е Европа на регионите, или на нациите,

все повече се

отива към Европа

на две скорости -

на големите и силни западни държави и на периферните, по-слаби и по-бедни южни страни. Тенденция, която не е удобна за нас. Според мен обаче, за да се излезе от тази еврофобската вълна, ще има сближаване на позициите на ЕНП, консерваторите и ПЕС. На този фон тук започва връщане на двуполюсния модел и единственият, който успя да се намести, е “България без цензура”. Защото ДПС вече не е балансьор, ДПС е страна. Ако сметките са верни и махалото наистина е замръзнало в центъра, тогава колкото по-бързо ББЦ се определи, толкова по-ясно ще стане накъде ще се движи страната ни. Макар и голяма част от играчите да са познати, ВМРО, “Гергьовден” и отделните фигури, то няма определение към коя група са.

- Бареков каза, че преговарят с всички, но май клонят към център-дясно.

- Значи, ББЦ трябва час по-скоро от проект да се трансформира в политически субект с ясна принадлежност.

- Виждате бъдеще и потенциал в ББЦ?

- От позиционирането им зависи дали пробивът, който направиха, ще бъде затвърден. Свидетели сме как НДСВ след 2-3 мандата от водеща сила на практика изчезна. “Атака” след 3 мандата също се провали, ЛИДЕР, Синьо единство, РЗС, цялото това на последните избори се потопи. Всички гласувахме за европейското бъдеще, така че

московците

загубиха

българските

избори, останаха

под чертата

Тук има едно ясно нещо - победителят е ГЕРБ. По това не може да се спори. Има ясни губещи - московците, плюс НДСВ, Синьо единство, РЗС... Сега е важно дали ДПС ще продължи да олевява и дали ББЦ ще стои в центъра, ляво или дясно.

- АБВ фактор ли е?

- Всеки, който предрича крах на БСП, прибързва. Социалистите имат такъв резултат на всички европейски вотове досега. През 2007 г. Коалиция за България има 415 хил. гласа, 2009 г. има 476 хил., сега събраха 424 хил. Те се движат на европейски вот в тези параметри, най-лесни са за наказване от избирателите, когато става дума за вадене на картон. Но когато става дума за властта, подкрепата за БСП винаги е различна. На местни и парламентарни избори тази партия се консолидира, защото властта е нейната основна цел. В момента БСП губи 500 хил. гласа, сравнено с 2013 г. ГЕРБ губи 400 хиляди, “Атака” - 200 хиляди. Това е наказание на европейския вот. Затова нито една от водещите сили не е готова да се яви в този момент на предсрочни избори - не заради процентите, а заради голямата цел - властта. Защото има шанс да загубят или да се озовем в същата патова ситуация и да се чудим как да постигнем кворум в пленарната зала.

- Защо само Доган и Първанов оцеляха, с какво тези двамата превъзхождат всички вас, лидерите от прехода?

- В нормалните държави политиците израстват постепенно и остаряват като такива. В България нито израстването става постепенно, нито остаряването. Оцеляха фигурите, които са били в първоначалния сценарий, а всички останали изгаряха като комети. От СДС, това всенародно движение с два милиона и половина подкрепа, никой не оцеля. Затова днес голямата част от десните хора, които не припознават ГЕРБ, просто не гласуват.

- Има ли шанс за нова десница?

- В момента нещата са напълно затапени.

- Нещо позитивно няма ли да кажете?

- Преференциалният вот е нещо много позитивно. Той обаче не е мажоритарен, разни политолози и социолози си играят с думите и объркват главите на хората. Преференцията е да избереш от твоята листа кой да е по-напред, а мажоритарното гласуване е, когато избираш от няколко юнаци най-добрия от различните партии. В момента нямаме сблъсък на мажоритарни кандидати, но има възможност за пренареждане на листите. Казват, че около 580 хиляди са я ползвали, но впоследствие се разбра, че половината са го правили по погрешка. Дори и така да е, все пак нещо се работи - по погрешка в БСП и съвсем целенасочено в Реформаторския блок. Както казва мой колега, стар седесар, виждайки как ДСБ избутва Кунева от първото място:

“Човек и добре да

живее, рано или

късно се

сблъсква с

костовизма

и разбира за какво става въпрос.” Другото, което ще се случи в положителна насока, то е и най-разумното, е да се проведат наесен парламентарни избори. Най-разумно е за всички. Големият въпрос трябва да бъде сменен - вече не е “кой”, а “кога”. Кога ще бъдат изборите, кога ще се промени политическата карта и управлението на България.

(Интервюто е взето няколко дни преди решението на ДПС да поиска предсрочни избори - б.р.)

Б.Р. В края на 90-те Евгений Бакърджиев беше вицепремиер и лидер на СДС-София. При ремонта на правителството през 1999 г. Иван Костов смени него и още 9-има министри.

Бакърджиев беше начело на три от най-успешните предизборни кампании досега - на Стефан Софиянски през 1995 г., на Петър Стоянов за президент през 1996 г. и на ОДС през 1997 г. Той води преговорите с “Газпром” за доставка и транзит на природен газ, известен е още като човека, който събори мавзолея на Георги Димитров. През 2001 г. стана председател на БДС “Радикали”.

  • Да ценим преподавателите - инак няма как да сме успешна нация

    Да ценим преподавателите - инак няма как да сме успешна нация

    Някой може да агитира, че дадените допълнително 50 млн. лв. за по-високи заплати на преподавателите във висшите училища са едва ли не в графата “предизборни”. Такава агитация би била глупава и късогледа. Първо, защото тези 50 милиона не се дават даром - причината е, че българските университети в последните години наблегнаха на реформите
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си