Политологът Димитър Аврамов: БСП и ДПС се надцакват кой ще захвърли правителството по-бързо

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4136126 www.24chasa.bg

С политолога Димитър Аврамов разговаря Генка Маркова

 

- Има ли паника в държавата, г-н Аврамов? Защо за по-малко от седмица доминото на властта се разпадна?

- Ще започна от това, че няма позитивна перспектива. Когато я няма, в едно общество всички стават много нервни, а най-големите проблеми, разбира се, са за тия, които сме избрали, да вземат решения в полза на цялото общество. Ще се върна една година назад и ще кажа, че това правителство, което сега си отива, по-скоро основната партия зад него - БСП, а защо не и ДПС, поставиха грешна цел. Тази грешна цел беше разглобяване на модела на управление на ГЕРБ.

Не знам дали тази цел е постигната, но в усилията си да разглобяват държавата на ГЕРБ БСП и ДПС пропуснаха да поставят ясни и стабилни цели, които да постигнат, и да създадат добро партньорство. В същото време може би и двамата лидери на партиите - г-н Станишев и г-н Местан, и партийните им ръководства са пропуснали нещо много важно - в демократичния свят политиците не са пъдари, не са хора, които наказват. Има си съдебна система и виновните трябва да отговарят пред нея. Както виждаме, бившият вътрешен министър г-н Цветанов в момента трябва да отговаря за нещата, които е правил, пред съда. Това обаче не подобрява управлението на БСП и ДПС, а практически виждаме, че от него няма смисъл.

- Това ли е основната причина да си отива правителството?

- Да - че от него няма смисъл.

- Янаки Стоилов има контратеза защо си отива правителството - защото според него има прегрупиране на влиятелни структури в икономическата власт...

- Аз от това разбирам, че ръководството на БСП и на ДПС са допуснали в последната година сиви непредставителни икономически и политически лобита да управляват държавата. Това е тежко обвинение. Станишев и Местан трябва да отговорят допуснали ли са някой да управлява държавата вместо тях. Това е тежко обвинение, много е странно, когато идва от представител на властта.

- Кой спечели и кой загуби от коалицията между БСП и ДПС?

- Само преди 3 месеца и двете партии ни уверяваха, че това правителство трябва да остане, защото прави много хубави неща за страната. В момента двете партии се надцакват кой ще захвърли правителството по-бързо. Това показва колко искрени са били преди. Единствената перспектива и мотивация за БСП и ДПС е била окопаването във властта и заставането на входа и на изхода на бюджета. Това донякъде потвърждава опасенията на обществото, че властта се използва за частни цели, а не за обществени.

Това е най-голямото обвинение към това правителство. Много е недостойно - първо г-н Местан хвърли кърпата и отвори вратата към предсрочни избори. А след това още по-недостойно г-н Станишев се опита да развали летния сезон, който е активен за бизнеса, и да вкара държавата в политическа нестабилност. Това не е поведение на държавни мъже, това е поведение на хора, загрижени за личната си и партийна перспектива.

- Така ли си обяснявате и искането за избори през юли?

- Това е паника. При БСП има организационен разпад и разпад на перспективата. Там хората не си вярват един на друг. И този процес не се спира с избори. Виждали сме такъв разпад в стария СДС, това може да бъде спряно само с лидерство.

- Във вторник ще има консултации при президента. За какво е постижимо да се разберат политиците?

- Намираме се в ситуация, в която много ниско е доверието към основните лидери и партии. Да очакваме от тях, че ще произведат неща, които ще ни вдъхновят като избиратели, не е реалистично. Единствената възможност е да се минимизира ефектът на политическата криза - да не се изпада в деинституционализация, за да може държавата да функционира, пред бизнеса да има перспектива.
Обществото, бизнесът, хората не създават кризи. Кризите се създават в три-четири партийни централи и те често се създават изкуствено, с цел лично облагодетелстване. Не си представям какво позитивно могат да се договорят, освен за технологията и за датата на изборите.

- В последните дни много се говори идва ли времето на широката коалиция между ГЕРБ и БСП. Възможна ли е?

- Вероятно много хора виждат лична изгода в огъването на политическите полюси. Бих попитал къде са опорните точки на съгласие между ГЕРБ и БСП. Преди ден се провалиха в постигането на съгласие при опита за сделка: ние ще оттеглим вота на недоверие срещу това да оставите нашите хора в Сметната палата. Това ли е смисълът на политиката - дребни сделки кого къде да назначим. Това не е възможност за перспектива пред нацията. Проблемът е, че докато вървим надолу, същите тези партии не успяваха да постигнат консенсус дори по едно нещо. ГЕРБ искаше да строи "Южен поток", и БСП умират да го строят.

- За какво тогава е караницата?

- Караницата очевидно е за процедури и за това кой да има контрол върху участието и разпределянето на поръчките за газопровода, но никой не говори с обществото, не попита хората има ли смисъл от този проект, има ли смисъл България да се превръща в транзитна територия за нечии икономически интереси.
Никой не изчисли ефекта за българската икономика от всякакви мегапроекти. Като че ли политическият елит се интересува единствено от това дали той се вижда в бюджета на проекта, или не. Така че за какво да се договорят, освен да направят нещо , което всички ще намразим завинаги, освен да ни отвратят да гласуваме.

- Какво да е следващото правителство?

- Свидетели сме на следното - много бързо успяват лидерите да направят възможните коалиции. Това не е проблем. Кой с кого се е скарал, чии интереси на съответните икономически грлупи отзад съвпадат и кои не, това са факторите които влияят. Но това, което правителствата не успяват, е да направят тези простички неща в ежедневието, от които хората имат нужда. Има цели сектори, които не са реформирани. Би трябвало да спечели изборите този, които каже какво ще стане с болниците, с училищата, какво МВР ще имаме... Този път не трябва да слагаме каруцата пред коня, трябва ни кон, защото доверието е в много ниска точка и трудно ще се постигнат консенсуси.

В последната година се случва нещо много интересно. Ако питате хората вярвате ли, че този или друг политически лидер сам взема решения, те ще ви отговорят: Не. Основното обвинение към политическите лидери е, че те са марионетки. Това е много тежко обвинение. Това беше обвинението на протеста през последната година. И иронията е, че правителството не падна заради протеста, а падна заради сриващата се политическа и кариерна перспектива на двама лидери - на БСП и ДПС. И ако при ДПС такъв проблем няма, защото ДПС стои стабилно, то при БСП не е така. Иронията е, че това правителство не си отиде, защото хората казваха: Вие не работите добре и ние не ви вярваме, а защото те не си вярват помежду си. Това отговаря и на въпроса могат ли лидерите на двете големи партии да създадат публичен консенсус в полза на обществото, а не в полза на някого, който стои зад кадър.

- Ще има ли пазарлък кой да е еврокомисар?

- Убеден съм. Иронията е, че доверието към настоящите политически играчи е толкова ниско, отчуждението тях е толкова голямо, че нито един от тях не би имал достатъчна подкрепа в обществото. При това положение или трябва да подкрепим сегашния си комисар, който вероятно се справя добре, или да номинираме фигура, която не е оцветена политически и за която може да има консенсус. Имахме ужасен опит с Румяна Желева преди 5 г., няма да се учудя ако се стигне до срамни за страната ситуации при пазарлъците кой да бъде изпратен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • “Тайният клиент” да е таен наистина

    Хубава е идеята чрез “таен клиент” да се проверява работата на държавната администрация. Всички сме висели пред гишета, всички сме ругали за загубено време пред тях, всички сме патили от забавени документи, грубост и безхаберие на служители в нея. Затова сега като манна небесна идва новината, че се пишат сценарии как тайни клиенти да ловят мудния
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,