Как България първо излъга, после прогони една лекарка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4143943 www.24chasa.bg

С лека ръка се отказваме от най-ценното - човешкия капитал 

 

ПРЕДИ 13-14 г. България има споразумение с Китай и може да изпраща там студенти от всички специалности с пълна стипендия. Няма ограничение дори за медицина, каквото сега например, през 2014 г., има.
Всеки, който се интересува, може да види заповедта на зам.-министъра на образованието Анастас Герджиков от ноември 2001 г., с която по двустранни споразумения България изпраща със стипендии свои студенти в 119 страни. И една от тези страни е Китай, където заминава Станислава Джупанова. Тя завършва медицина в Пекинския университет, следва специализация по офталмология, а после - 8 години стаж по специалността.

Когато обаче д-р Джупанова се връща в България и иска по официален ред от Министерството на здравеопазването да признаят както лекарската диплома, така и специализацията, получава отказ. Казват : първо положете приравнителни изпити. Само който не е държал приравнителни изпити по медицина, само той не знае за какво гигантско усилие става дума.

Случаят на д-р Джупанова е интересен обаче по две причини. И първата е, че тя е излъгана от българската държава. Защото, когато българската държава я изпраща да следва медицина в Пекин, никой от официалните власти тук не я уведомява, че когато се върне в България, няма да признаят дипломата . Напротив - фанфарите преобладават, а лявата ръка - просветното министерство, не знае какво признава дясната - здравното министерство. В крайна сметка на практика българската държава не удържа на думата си, защото 14 г. по-късно не признава дипломата на Джупанова, нито нейното обучение, за което България и Китай са подписали двустранно споразумение.

Когато решава да се върне в България и да работи тук, година и осем месеца д-р Джупанова чака същата българска държава в лицето на здравното министерство да легитимира дипломата . Точно толкова - година и осем месеца, квалифицираната и с 8 години практика зад гърба си д-р Джупанова е безработна в България.
Няма грешка, нито става дума за някаква дебелашка шегичка. Това е същата тази Станислава Джупанова, която България изпраща преди 14 години в Китай, същата Станислава Джупанова, която завършва с отличие и златен медала медицина в Пекинския университет. Следват специализация по офталмология, докторантура и работа в най-елитните китайски болници. България обаче нито я иска, нито се притеснява от абсолютно безотговорната си позиция. Пък и как д-р Джупанова ще тръгне да си търси правата, ако се окаже, че още тогава - преди 14 г., те не са били ясно определени заради министерско недоглеждане.

Голяма работа, един лекар по-малко, вероятно си казват онези, които се постараха да изпълнят буквата на закона, но не се опитаха да погледнат на случая "Джупанова" като на своя, държавническа отговорност.

Ама изтичали ни кадрите в чужбина... Много важно, все още тук има кой да ни лекува. Пък и защо един сегашен министър или зам.-министър ще носи някаква си там отговорност за решенията на друг зам.-министър, и то взети преди цели 14 г.? А и тази Станислава Джупанова да е мислила, когато е тръгвала за Китай, дали ще признаят дипломата после...

Такива са вероятно размислите на държавата България, която и в момента гази поредния политически пожар, та никак не е до някакви си там частни случаи...
Втората причина, заради която случаят на д-р Джупанова си струва да бъде разнищен, е, че не някоя случайна държава, а подредената по всякакви правила Германия приема и дипломата, и знанията, и уменията на д-р Джупанова и я взема на работа. Начална заплата - 5000 евро. И освен това никой не я търси, за да полага приравнителни изпити.

Кой е потърпевш от тая история - това е лесният отговор. Губи България, която с лека ръка отпраща най-ценното, което има - човешкия капитал. Губят и гражданите на България, защото днес все още има кой да лекува, но ако я караме с тия модели, утре ще трябва да си внасяме лекари - от Индия, Виетнам, Китай, може би. Е, техните дипломи, разбира се, ще признаваме, защото ще сме на зор, от немай-къде.

"Мъчно ми е за България, обаче България не ме иска! Затварям куфара, нямам избор! А в Германия ми казаха: Щом сте пробили в Китай, веднага ви прибираме. Германия също е в Европейския съюз, както България. Ето това ми е обидно." С тези думи д-р Джупанова напусна България. България, в която в по-добрия случай щеше да взема 5 пъти по-ниска заплата от тази в Германия. България, в която лекарите в "Бърза помощ" спасяват живот (когато стигнат) срещу 700-800 лева месечно възнаграждение.

България, в която студентите по медицина отсега знаят, че няма да останат тук, няма да работят тук, няма да лекуват тук, а ще заминат веднага щом вземат дипломата си.

И може би те, същите тези студенти по медицина, ще са абсолютно прави - ще отидат там, където ще ги ценят и ще им заплащат според професионалните усилия. И няма да позволяват на държавата България да ги лъже и да ги прогонва, сами ще я напуснат.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Когато е засегнато чувството за справедливост

    33 годишният Валентин Маринов, който уби 18-годишния Алекс Ангелов от Бяла, първо бе осъден на 20 г. затвор, а след това присъдата му бе намалена на 3 г. Хората, които намират присъдата за несправедлива, се събраха вчера на протест в София. Тук е засегнато нормалното човешко чувство за справедливост - онова
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,