Как България първо излъга, после прогони една лекарка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4143943 www.24chasa.bg

С лека ръка се отказваме от най-ценното - човешкия капитал 

 

ПРЕДИ 13-14 г. България има споразумение с Китай и може да изпраща там студенти от всички специалности с пълна стипендия. Няма ограничение дори за медицина, каквото сега например, през 2014 г., има.
Всеки, който се интересува, може да види заповедта на зам.-министъра на образованието Анастас Герджиков от ноември 2001 г., с която по двустранни споразумения България изпраща със стипендии свои студенти в 119 страни. И една от тези страни е Китай, където заминава Станислава Джупанова. Тя завършва медицина в Пекинския университет, следва специализация по офталмология, а после - 8 години стаж по специалността.

Когато обаче д-р Джупанова се връща в България и иска по официален ред от Министерството на здравеопазването да признаят както лекарската диплома, така и специализацията, получава отказ. Казват : първо положете приравнителни изпити. Само който не е държал приравнителни изпити по медицина, само той не знае за какво гигантско усилие става дума.

Случаят на д-р Джупанова е интересен обаче по две причини. И първата е, че тя е излъгана от българската държава. Защото, когато българската държава я изпраща да следва медицина в Пекин, никой от официалните власти тук не я уведомява, че когато се върне в България, няма да признаят дипломата . Напротив - фанфарите преобладават, а лявата ръка - просветното министерство, не знае какво признава дясната - здравното министерство. В крайна сметка на практика българската държава не удържа на думата си, защото 14 г. по-късно не признава дипломата на Джупанова, нито нейното обучение, за което България и Китай са подписали двустранно споразумение.

Когато решава да се върне в България и да работи тук, година и осем месеца д-р Джупанова чака същата българска държава в лицето на здравното министерство да легитимира дипломата . Точно толкова - година и осем месеца, квалифицираната и с 8 години практика зад гърба си д-р Джупанова е безработна в България.
Няма грешка, нито става дума за някаква дебелашка шегичка. Това е същата тази Станислава Джупанова, която България изпраща преди 14 години в Китай, същата Станислава Джупанова, която завършва с отличие и златен медала медицина в Пекинския университет. Следват специализация по офталмология, докторантура и работа в най-елитните китайски болници. България обаче нито я иска, нито се притеснява от абсолютно безотговорната си позиция. Пък и как д-р Джупанова ще тръгне да си търси правата, ако се окаже, че още тогава - преди 14 г., те не са били ясно определени заради министерско недоглеждане.

Голяма работа, един лекар по-малко, вероятно си казват онези, които се постараха да изпълнят буквата на закона, но не се опитаха да погледнат на случая "Джупанова" като на своя, държавническа отговорност.

Ама изтичали ни кадрите в чужбина... Много важно, все още тук има кой да ни лекува. Пък и защо един сегашен министър или зам.-министър ще носи някаква си там отговорност за решенията на друг зам.-министър, и то взети преди цели 14 г.? А и тази Станислава Джупанова да е мислила, когато е тръгвала за Китай, дали ще признаят дипломата после...

Такива са вероятно размислите на държавата България, която и в момента гази поредния политически пожар, та никак не е до някакви си там частни случаи...
Втората причина, заради която случаят на д-р Джупанова си струва да бъде разнищен, е, че не някоя случайна държава, а подредената по всякакви правила Германия приема и дипломата, и знанията, и уменията на д-р Джупанова и я взема на работа. Начална заплата - 5000 евро. И освен това никой не я търси, за да полага приравнителни изпити.

Кой е потърпевш от тая история - това е лесният отговор. Губи България, която с лека ръка отпраща най-ценното, което има - човешкия капитал. Губят и гражданите на България, защото днес все още има кой да лекува, но ако я караме с тия модели, утре ще трябва да си внасяме лекари - от Индия, Виетнам, Китай, може би. Е, техните дипломи, разбира се, ще признаваме, защото ще сме на зор, от немай-къде.

"Мъчно ми е за България, обаче България не ме иска! Затварям куфара, нямам избор! А в Германия ми казаха: Щом сте пробили в Китай, веднага ви прибираме. Германия също е в Европейския съюз, както България. Ето това ми е обидно." С тези думи д-р Джупанова напусна България. България, в която в по-добрия случай щеше да взема 5 пъти по-ниска заплата от тази в Германия. България, в която лекарите в "Бърза помощ" спасяват живот (когато стигнат) срещу 700-800 лева месечно възнаграждение.

България, в която студентите по медицина отсега знаят, че няма да останат тук, няма да работят тук, няма да лекуват тук, а ще заминат веднага щом вземат дипломата си.

И може би те, същите тези студенти по медицина, ще са абсолютно прави - ще отидат там, където ще ги ценят и ще им заплащат според професионалните усилия. И няма да позволяват на държавата България да ги лъже и да ги прогонва, сами ще я напуснат.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Политики срещу лошата демография, не само приказки

    Населението на България може да падне под 6 млн. през 2040 г. Печалният извод e на екип от Института за изследване на населението и човека при БАН. Тенденцията обаче не е от вчера и далеч не е само българска - населението на цяла Европа застарява. Да, повод е за черногледство, но то няма да реши проблема.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,