Тайна кампания на Кремъл срещу шистовия газ?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4160435 www.24chasa.bg

Кремъл тайно се е внедрил сред противниците на шистовия газ, тъй като тази технология заплашва позициите му на енергийния пазар. Това подозрение изказа шефът на НАТО Андерс Фог Расмусен. И предизвика вълна от критики.

Русия смята, че добивът на шистов газ заплашва собствените позиции в енергийния бранш - президентът Путин го каза още миналата година. Той предупреди, че бумът на тази технология сериозно ще промени баланса на международния енергиен пазар, и съвсем ясно заяви, че Русия трябва да реагира на това предизвикателство. Дали Москва е предприела някакви конкретни мерки в тази насока, е въпрос, по който може само да се гадае. Генералният секретар на НАТО обаче е убеден, че Кремъл вече действа зад кулисите. Без никакви недомлъвки той обвини Русия, че заедно с природозащитниците провежда тайна кампания срещу фракинга.

По време на речта си в Чатъм Хаус в Лондон Андерс Фог Расмусен каза, че според негови събеседници Русия е стартирала хитроумна дезинформационна кампания с цел да гарантира и в бъдеще зависимостта на Европа от руския газ. Шефът на НАТО добави, че Москва действа съвместно с неправителствени организации, но побърза да уточни, че това е негово лично тълкуване.

Всеки знае, че Европа е твърде зависима от руския газ. 28-те държави от Евросъюза купуват от Русия средно около една трета от необходимия им газ. Откакто обаче на международния пазар все по-често се търгува и с шистов газ, цената на природния газ падна, а Русия и нейният монополист "Газпром" губят позиции. В медиите периодично се появяват информации, че Москва насърчава съпротивата срещу шистовия газ в страни като България, Румъния и Украйна. Пред "Франкфуртер алгемайне цайтунг" анонимни източници от енергийния бранш заявиха, че в Европа отдавна циркулират подозренията за връзки на Русия с противниците на шистовия газ в Европа.

Източници, близки до германските тайни служби, потвърждават, че тези подозрения действително са в оборот. Засега нямало доказателства, но било логично Русия да си е поставила такава цел, коментират пред "Зюддойче цайтунг" същите източници.

Ставало дума най-вече за страни в Източна Европа, макар че според последния доклад на германското контраразузнаване германската енергетика също била сред важните цели на руските шпиони. В документа се казва, че особено внимание се обръщало на нови технологии като фракинга.

Природозащитни организации като "Грийнпийс" и Световния фонд за дивата природа (WWF) вече от години се борят срещу фракинга. Сега тези организации са възмутени от подозрението, че Русия се била внедрила в тяхната кампания. "Това е пълен абсурд!", казва Томас Бройер от "Грийнпийс" и припомня, че миналата година сътрудници на неговата организация бяха натикани зад решетките в Русия. "Обвинението, че сме марионетки на Путин, е тотално сбъркано.

Ние се борим срещу фракинга, защото е доказано, че тази технология нанася тежки вреди на природата”, обяснява Бройер.

Руският министър на екологията Сергей Донской написа във фейсбук, че изявленията на Расмусен са смехотворни. Генералният секретар на НАТО трябвало да си смени съветниците, ако не искал да става за смях сред специалистите, посочва Донской. 45 организации от 10 държави призоваха Расмусен да докаже своите обвинения или да се извини. “Работата на НАТО почива върху прецизна и детайлна информация, надяваме се тези необичайни твърдения да са подплатени с доказателства”, написаха те.

Междувременно и НАТО предпазливо се дистанцира от думите на генералния си секретар, които били лична позиция. Нека да припомним, че мандатът на Расмусен изтича през септември.

 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Без винетка там, където се движи градският транспорт

    Без винетка там, където се движи градският транспорт

    Проблемът “докъде с винетка” се задълбочи, защото бе изгубено много време в мудни преговори между Пътната агенция и някои общини. От общините успокояваха гражданите, че няма да се иска винетка в рамките на големия град, докато една сутрин най-неочаквано крайградските селища не осъмнаха със знака за задължително платен стикер
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност