Новият лидер да се откаже от завехналите постсоциалистически представи за България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4176597 www.24chasa.bg

ОСТАВКАТА на Сергей Станишев като председател на БСП е логична след неубедителните изборни резултати на партията му на европейските избори. Тя е логична и заради многото публични скандали в последната 1 г., неубедителното управление с мандата на БСП, неспособността на г-н Станишев да използва адекватно позицията си на председател на ПЕС и да представи модерна и полезна нова платформа за развитието на страната.

Г-н Станишев и БСП не успяха да излязат със значими, модерни леви идеи и да ги превърнат в управленски ходове. БСП пропусна голяма възможност да повлияе интелектуално на процеса на формиране на леви политики в България и в ПЕС.  Не зная дали това е индивидуален проблем на г-н Станишев, или групов провал на БСП. Политиката обаче е колективно усилие. Затова сдаването  на  председателския пост в БСП от Сергей Станишев е логично да бъде последвано от същите действия на останалите червени ръководители. Те трябва да кажат какво са работили през последните години в партийната централа. Ако представителите на червения партиен елит смятат, че оставката на Станишев ще реши партийния проблем, а те ще влязат отново в ръководството на БСП, то изборните резултати следващият път ще са дори по-слаби.  Който и да дойде и да стане председател на БСП, един от най-големите му проблеми е да осъмне обграден от политически клакьори, които не желаят и не могат да поемат отговорност за измислянето и лансирането на управленски идеи и са фокусирани единствено в заемането на политически постове.

Тук трябва да припомним на хората в БСП и на избирателите в левицата, че никой не е пречил на г-н Станишев и на червеното ръководство в последната година да предлага и реализира полезни за обществото идеи. Коалицията с ДПС може да бъде само частично оправдание за това, че такива не е имало.

Най-сериозният провал на лидерството на една партия е, първо, неспособността да представи идеи, които печелят обществена подкрепа, и второ, неспособността да реализира такива в управлението.

Не съм бил привърженик да се чертаят негативни сценарии за развитието на една или друга политическа партия, включително и на БСП. Но в същото време не виждам как БСП ще преодолее интелектуалната криза, в която е изпаднала. Залагането на завехнали  постсоциалистически представи за държавата и модели за развитието на България, предъвкването на тезите за България като “енергиен център на Балканите”, фокусирането върху мегапроекти като АЕЦ “Белене”, “Южен поток” и фалшивите обяснения колко са важни такива за България и какво небивало развитие ще настане по нашите земи в резултат на осъществяването им, не може да прикрие идейната и управленската безпътица, в която е изпаднала родната левица.

Икономическият растеж и социалната интеграция в едно общество се градят във всички сектори с планиране, инвестиции в човешки ресурси и стимулиране на частния сектор. Това вероятно не се разбира в ръководството на БСП.   Ако там имаше добри идеи за развитието на икономиката и политическа воля те да бъдат реализирани, нямаше да се налага г-н Станишев да подава оставка. Затова големият въпрос е не кой ще бъде новият лидер на БСП, дали твърде неубедителният настоящ икономически министър Драгомир Стойнев, превърнал един чужд енергиен проект “Южен поток” в лична кауза, или някой друг. Въпросът е дали една от най-старите и сериозни български партии може да разбере какви са предизикателствата пред днешната европейска левица и да излъчи лидер, който да работи за преодоляването им.

И тук ще се върна на г-н Станишев. Важен въпрос е дали ръководството на БСП пропусна възможността в мандата му начело на ПЕС да осъвремени идеите си и политическите си практики. Ако не го е направила, тя може да излезе от настоящата криза. Ако обаче промяната се изразява в замяна на настоящия председател с поредния традиционен, познат до болка роден социалистически партократ, това очевидно няма да е добро решение за левицата.

БСП, ако иска да бъде партия, която увлича хората с леви убеждения, тя трябва да излъчи лидери, които могат да вземат решения прозрачно и да ги отстояват пред обществото. Важно е новото ръководство на БСП да не вирее в сянката на една или друга икономическа групировка и над него да не тегнат зависимости. Да припомним, че едно от основните обвинения към г-н Станишев и отиващото си ръководство на БСП, бе, че взимат решения непрозрачно и са зависими от задкулисни властови кръгове. Тези обвинения така и не бяха отхвърлени убедително.

Дали следващият червен председател и партийното ръководство на БСП ще тръгне да събира фрагментиралата левица или ще търси повишаване на доверието в чисто партиен формат, е изцяло въпрос на политическа тактика.

Първостепенният въпрос винаги е свързан с доверието и перспективата, която политиците дават на обществото. През последните 20 г. БСП почти винаги е участвала на избори в някаква форма на коалиция. Нейните коалиции твърде често са просто формула за участие в изборите, а не резултат на програмни политики. БСП трябва да реши дали днес важният въпрос е да бъдат събрани обратно няколко скарали се партийни функционери. Това е лесно. По-трудното е новият председател на левицата да представи произведени през 2014 г. леви идеи пред симпатизантите и членовете на тази партия и да ги убеди, че може да работи в обществен интерес. Точно това усещане днес, след краткия управленски мандат на БСП, е най-разклатено.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Гъвкавост за горивата

    Горивата през зимата да са без биодобавка - така може да поевтинеят на дребно с близо 10 ст. Това са обсъждали на среща вицепремиерът Томислав Дончев и компаниите от Българската петролна и газова асоциация. Когато поскъпването на горивата се превръща в проблем, явно трябва гъвкавост. Но по какъв начин?
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,