Мира Радева: Единствено очаквам да има присъди сега

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4192310 www.24chasa.bg

Със социолога Мира Радева разговаря Генка Маркова

- Имаше ли логични причини да се стигне до сегашния вакуум във властта, г-жо Радева?
- Те съществуваха още в нелегитимно проведените парламентарни избори преди година. Начинът, по който бяха проведени, с този камуфлаж, наречен Костинбродска афера, не можеше да доведе до легитимен резултат. У голяма част от избирателите остана усещането, че властта е дадена през задния вход, на тази много натъкмена коалиция между БСП, ДПС и златния пръст на "Атака". После с назначението в ДАНС подозрението на хората получи преките си доказателства. Задкулисието показа лицето си.
Оттук тръгнахме към протести, напрежение, разклащане на властта, управление на инат. Докато в крайна сметка цялата конструкция - напълно изкуствена и лишена от доверие, се срути под тежестта си.
Започнах да илюстрирам създателите с една сцена от "Анимал планет", в която един питон успява да глътне цял крокодил, но тъй като крокодилът е прекалено голям, му разпаря корема и двете животни умират.

- Драстична алегория, но кой кого погълна в българската конструкция?
- Не ме интересува кой кого е погълнал и кое е по-голямото чудовище. Ясно е, че ако продължаваме да седим като зрители, то ще продължава да ни се случва.

- Пред какви рискове ни поставя сегашната политическа криза? Някои вече говорят за колапс, за политическа кома...
- Аз все още съм оптимист в сегашната ситуация. Защото очаквах, че това скалъпено управление - тромав конструкт на недостатъчно интелигентни творци, ще издържи по-дълго.

- Кои са причините да падне тази власт?
- Или че икономическата ситуация е по-тежка, отколкото изглежда в момента. Или че се случи историята на питона и крокодила - на задкулисни играчи, които се сбиха помежду си. По-скоро вярвам във второто. Факт, че парите, които тези задкулисни играчи се надяват за пореден път да откраднат от джоба ни, ги няма. И понеже ги няма, те се скараха. Ако имаше за всички на върволицата, те щяха да продължат да се крепят във властта. Но искам някой да направи оценка какво струва на данъкоплатеца тази година агония - политическа и икономическа.

- Защо тогава сте оптимист?
- Първо, банковата система издържа. А определено опитаха да обезценят лева. Точно същите тези икономически и политически франкенщайновци се опитаха да срутят банковата система, за да обезценят собствените си кредити и да прехвърлят всичко върху данъкоплатеца.
Това бе спряно - поне отчасти, което означава, че в страната има и достатъчно здрави сили. И освен това ЕС ни се притече на помощ. Така че България не е онова, което беше 1995-1996 г. Стига политици и финансови експерти да не направят някакъв грешен ход в последния момент от живота на този парламент.
Вторият съществен момент за мен - като прозападноориентиран в ценностите си човек, е, че на изборите за Европарламент повечето българи много ясно препотвърдиха прозападната си ориентация. Опитът да се внушава, че България трябва да промени геополитическата си ориентация, беше провален.

- Очаквате ли сега някакъв политически катарзис, след като всички институции губят драстично доверие?
- Единствено очаквам да има присъди. Крайно време е. Не може непрекъснато някой да се подиграва с нас, да се опитва да ни млати и ние да търпим. Очаквам, че в обществото има здрави сили, които да наложат нов тип политическо представителство. Очаквам политиците да разберат, че не могат да правят каквото си поискат. Ясно е, че сега с ГЕРБ се свързват много надежди, но да се надявам, че тази ситуация е урок и за тях.

- Изборите ли ще са лекарството да излезем от тази ситуация?
- Щем - не щем, изборите ще се провеждат по същите правила. Тези правила - особено начинът, по който избираме народни представители, работят изключително лошо. Привърженик съм за 100% мажоритарни избори по френската система на два тура. Смятам, че единствено 100% мажоритарни избори на два тура - точно както избираме кметове и президент, в сегашната ситуация са единственото лекарство. Отговорност се носи само в лично качество, колективната отговорност е пълна безотговорност.

Като излъже някой - да отговаря, като открадне - да отговаря лично. Лидерите на партии продължават да вярват на илюзията, че им трябват послушни хора, които да гласуват по команда.
Истината е, че една партия е силна със силните си личности. Ако имаш зад гърба си честни, почтени и компетентни хора, ще си силен. Трябват ни светли хора, на които да вярваме.

- Звучи много футуристично.
- Не, вярвам, че това, което ни се случва, може да бъде урок за бъдещи политици. Затова казвам, че новото управление няма да реши всички проблеми, но очаквам да има присъди, мисля, че не на всички ще им се размине.

На някои ще им се размине, но на други - не. Дано следващият парламент гласува нов избирателен закон.

- Как ще се промени политическата картина?
- Ситуацията в момента е много разбъркана, съществува общ хаос и се очаква пренареждане - кампанията предстои. Но избирателите все още търсят. Освен тези с твърди позиции има много хора, които тепърва ще си оформят нагласите, ще чакат кампанията.

- Колко са свободните валенции избиратели - повече от половината?
- Много са, повече от половината все още не са се ориентирали, затова кампанията ще бъде много важна.

- Има ли тежка криза в БСП?
- Тепърва ще се вижда какво ще се случи. Когато партията е в опасност, естествената реакция на избирателите е да тръгнат да я спасяват. Кризата е възможност да направиш промяна, голям скок. Българинът предпочита в кризисни периоди да се хване за най-голямото дърво - ясно е, че ГЕРБ ще носи в най-голяма степен отговорност, но кампанията ще има огромно значение. БСП се нуждае от радикална промяна, която няма как да стане за два месеца, така че те ще си вървят в руслото досега. А по-голямата промяна може да стане по-нататък, ако новото ръководство осъзнае, че са стигнали до дъното. Мнозина казват, че БСП е загинала. Но избирателите на БСП са изключително твърди и когато става дума за съдбата на партията им, реагират така, като че ли на карта е поставен целият им живот. Това са възрастни хора, които трудно променят нагласите си. И това винаги спасява БСП - те са много верни. Тъжно е, че едни много богати хора представляват едни много бедни хора и последните въпреки всички удари и поражения всеки път спасяват разпищолилия се, богат политически елит на БСП.

- Ще отиде ли ГЕРБ на коалиция, за да управлява?
- Струва ми се, че ГЕРБ не биха управлявали, ако нямат парламентарна подкрепа за самостоятелно управление. Дори да нямат пълно мнозинство, те биха играли по сценария от миналия път.

- Правителство на малцинството?
- Да, те знаят много добре, че ако си позволят какъвто и да е компромис, това няма да им бъде простено. Каквото и да се говори за Бойко Борисов, той е много интелигентен и много интуитивен играч и няма да си позволи такъв тип грешка. Да не забравяме и друго - когато ГЕРБ е в много силна позиция, немалка част от избирателите се опитват да направят баланс. Има хора, които се страхуват ГЕРБ да не дойде на власт прекалено силен. Така е открай време при десницата.

 

 Мира Радева е доктор по социология в Института по социология към БАН от 1986 г.
Директор на създадения през 1991 г. Институт за социални изследвания и маркетинг.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Умната с ремонта на правилата за избори

    Умната с ремонта на правилата за избори

    Точно преди 5 години Изборният кодекс беше ремонтиран, така да се каже, направо преоран. И Мая Манолова оглавяваше комисията, която създаде новите правила. Минаха поредните избори и хоп - дайте пак да променяме кодекса, настояват депутати от различни партии. Защото имал кусури и пороци. Хубаво е наистина изборите в България да се провеждат при
  • Да паразитираш върху наивници

    Да паразитираш върху наивници

    Как БСП отново “спечелиха” изборите НАПОСЛЕДЪК взе да ми харесва как Бойко Борисов търкаля стогодишната партия по паветата на София и я прави объркана и разногледа. Мая Манолова беше посочена за кандидат на БСП, преди Корнелия Нинова изобщо да схване за какво става дума. Дори само заради това трябва да си подаде оставката