Председател по мярка на БСП

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4217914 www.24chasa.bg

Удобният избор. Това бе първото определение, което дадоха делегати на червения конгрес за новия си лидер Михаил Миков.

Да се сдобие с такъв председател, за партията е като да облечеш сако по мярка от кадифе - меко, удобно и много класическо.

Хем чисто ново,

хем изпробвана

работа

И за делови срещи става, и за нещо по-така. Интелигентско, ама не революционно. Като за университетски преподавател, умен човек, вдъхващ доверие.

Миков е удобен както за БСП, така и за ГЕРБ, ДПС и АБВ. Все пак това е човекът, който осъщестяваше трудната комуникация между всички формации в преждевременно отиващия си парламент като негов председател.

Ролята на медиатор не е нова за него. Той беше политикът, който водеше оперативните съгласувания и преговори с НДСВ и ДПС още по времето на тройната коалиция. Тогава

той изработи и

консенсуса по

промените в

конституцията

и съдебната реформа.

За 5-те си депутатски мандата има искрено приятелство с много колеги от различни пратийни цветове, уважението на повечето юристи и добра приказка с останалите. И със сигурност е намирал многократно

общ език с

лидера на ДПС

“Доказал съм, че умея да намирам съюзници в сложни моменти”, описва сам себе си той преди няколко години. Ненапразно участва в преговорите по съставянето и на настоящия кабинет. Наясно е и с всички тайни около въпроса КОЙ.

Сакото е по мярка дори и за АБВ - Миков бе сред най-близките на Георги Първанов. Вярно е, каза остри думи по негов адрес след отцепването на АБВ, но запознати са категорични, че вратата там не е затворена завинаги.

Защо БСП облече удобното сако, вместо да се спретне по френска мода, е ясно - въпреки че възпитаникът на Сорбоната Драгомир Стойнев остана само с 44 гласа зад него, Миков е много по-близък със структурите. “Бях с вас, когато сменяхме името на партията, когато палиха Партийния дом, когато щурмуваха парламента”, ненапразно подсети той залата. Баш партиец, не парашутист. И въпреки лекия артистизъм в поведението му и известно пренебрежение към графиците, Миков е много навътре в организационните дела на БСП и вещ в работата със структурите.

Сядането му в лидерския стол със сигурност

няма да

предизвика

големи

сътресения на

“Позитано” 20,

а и по места - нещо, за което много се заканваха другите кандидати. Което го прави най-удобен и за апарата. Сигурно затова дългогодишният оргсекретар, а сега зам.-шеф на партията Димитър Дъбов също го подкрепи.

Именно Миков е бил истинският кандидат и на самия Станишев. Той даде знак с Драгомир Стойнев, защото не му се е искало шефът на парламента “да изгори” бързо, твърдят близки до досегашния лидер. Така Миков влиза със свежи сили и без компромати в първата си битка само след два месеца , която е важна и във вътрешнопартиен план - при провал на БСП на изборите наесен главата му веднага ще бъде поискана. А и парламентарният шеф имал своите колебания, предполагат други защо Станишев първо заложи на икономическия министър.

Факт е, че

за първи път в

БСП се състоя

истинска

лидерска

надпревара

с участието на някои от най-ярките ѝ фигури през последните години. Факт е обаче и че те нямаха време за истинска кампания. Иначе битката щеше да е много по-сериозна, а една Корнелия Нинова например нищо чудно да бе стигнала до кървав балотаж с Миков, смятат партийци. Което още веднъж навежда на мисълта, че истинският проект на Станишев е бил Миков бързо и лесно да се наложи на този конгрес.

Затова очакванията са първоначално

новият

председател да

влезе в костюма

на стария

БСП е вечно променяща се партия, ще се променя и още, зарече се обаче Михаил Миков с първите си думи след обявяването му за победител.

Тези, които го познават добре, прогнозират, че той ще се еманципира от Станишев много по-бързо, отколкото младият тогава лидер успя да излезе от орбитата на президента Първанов.

Засега Миков е категоричен, че ще връща БСП към автентичните ѝ ценности и ще я прави по-лява. Първият знак в каква посока тръгва ще е

кого ще

предложи за

Изпълнителното

бюро

И в кой кабинет ще бъдат редени кандидатдепутатските листи - в този на новия лидер или на председателя на ПЕС и Коалиция за България.

Засега новият лидер няма врагове. Нито в партията, нито извън нея. Председател напълно по мярка.

Още при обявяването на името му в НДК в неделя обаче се чуха единични викове “Оставка!” откъм местата на делегатите от София-област, които, обединени около Кирил Добрев, бяха вечната опозиция и на Станишев.

От това как опитният парламентарист, парламентьор и медиатор Миков ще успее да преведе партията си през предсрочния вот и да намери тон към политическите опоненти, запазвайки достойнството на БСП, зависи дали такива ще прозвучат и на редовния конгрес през 2016 г. Или председателският пост ще се окаже точно по мярка и за самия Миков.

Търсят кабинет за Станишев

Като председател на Коалиция за България и като президент на ПЕС Сергей Станишев най-вероятно ще има кабинет на “Позитано” 20, разкриха запознати. Все още обаче не е решено коя от стаите ще му бъде отредена, след като той опразни лидерския кабинет за наследника си.

Най-рано след две седмици Михаил Миков ще предложи своя състав на Изпълнителното бюро. Очаква се червеният пленум, който трябва да го гласува, да се събере след Бузлуджа. На “Позитано” 20 прогнозираха, че Миков ще доведе в централата част от верните си сътрудници в парламента.

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо