ГДЕ е новата партия?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4219669 www.24chasa.bg

Разкриваме ви без ангажименти, напълно безплатно и безвъзмездно една от най-грижливо пазените тайни в политиката - как се взема властта. Колко лесно се създава легенда.

Започва се от някоя популярна обществена теза, например: крайно време е на българския небосклон да изгрее нова звездна партия, голяма и ударна като СДС и царската, такава, че да дръпне килимчето на старото статукво и да дръпне икономиката нагоре. Лидерът й да бъде мъдър, чаровен, но в същото време и недостижимо хитър, да е непобедим, обграден от неуморни, верни, напористи, успешни и красиви млади хора. От онези, които протестират срещу кабинета "Орешарски" , но и от провинциалната интелигенция, абе, цветът на нацията, събран във фейсбук и туитър. Съвсем нов, естествено, десен политически проект, зареждащ с надежда нацията, зарибяващ и модерен, както ги правят в Америка. С агресивен, но високопрофесионален пиар. Олигарсите ще се блъскат да го финансират, ще се мерят по милионите, които са дарили за новата кауза, и ще се фукат, че вървят с победителите.

Следва конкретиката, измисля се името: трябва много бързо да се действа, наложително е движението да бъде регистрирано, преди да свършат буквите в азбуката. Ще се казва, да кажем, ГДЕ! Страхотно име, Първанов най-много ще го е яд, че не се е сетил пръв, че не е провидял огромния потенциал на трибуквието след АБВ - далеч по-многопластовото, двусмислено и въздействащо послание на Г, Д и Е.

От една страна, е очевидна абревиатура - Гражданско движение за Европа. Кой не би я разпознал, кой не е за Европа и какво друго да е? В същото време "где" е действаща дума в близкия до сърцата ни руски език. Дори тези, които никак не го владеят и мислят, че "дубльонки" са жени с леко поведение, са наясно, че "где" означава "къде" - екзистенциален въпрос, отправен едновременно към конкретната политическа ситуация, към всички народи по света и към Вселената като цяло: Къде сме ние и къде са параходите? Къде е България? Къде е смисълът? Въпрос с далеч по-широк обхват от КОЙ.

Така, макар и проевропейска, новата десница отправя ясен знак на уважение и почит към Москва,  реверанс един вид.

Възможно е заради своя размах ГДЕ да бъде поканена да се влее в редиците на партията майка ЕНП, от което Борисов да позеленее и да се смали, ГЕРБ да падне на колене, ББЦ да напусне консерваторите, а РБ да се разпуснат завинаги. Ще го наречем "оздравителен политически процес".

Има и трети поглед, литературно-езиковедски, според който “где” си е чисто българска дума, архаична, но безспорна класика. Буквално всичките ни сънародници по света и у нас, включително хейтърите, дето пишат KLETA MAJKA BALGARIQ, дърпат към Евразия и се страхуват, че натовските сили в Черно море ще им подпалят покривите, са изпели поне веднъж в живота си: “Я кажи ми, облаче ле бяло, от ГДЕ идеш, ГДЕ си ми летяло...”

Задейства се креативната кампания:  лидерът обявява тази вълнуваща песен по стиховете на Ран Босилек за официален химн на движението, който да се изпълнява по разтърсващ начин пред претъпкани със симпатизанти площади от най-големите ни звезди - от Силви Вартан, Дони, Лили Иванова и Ицо Хазарта нагоре! После ГДЕ ще се показва отвсякъде, билбордове, клипове, ще има вестник, телевизия, фланелки, за да се превърне в българския new wave и да обърне представите ни за политическо поведение. Избухването на партията като летен хит на Галена би заблудило дори по-будните избиратели на БСП, ДПС, “Атака” и Бареков, спокойно може да се планира спечелване на парламентарния вот с пълно мнозинство.

И кулминацията на плана за превземане на властта: политическото съдържание.
Основната задача на ГДЕ ще бъде като самото него - гениално проста. Ще гласи: “Всички да си гледат работата.” За постигането й движението ще предлага подробна програма, която ще се обсъжда, допълва и обогатява онлайн. Ще представлява серия от проектозакони и инициативи, както и промени във всички възможни кодекси за регулиране и контрол на трудовия пазар, чрез които гражданите да схванат точно за какво им се плаща, в какво се изразяват правата и задълженията им. Продавачките например да престанат да се изживяват като графини, автомонтьорите да говорят само колкото се налага, лекарите да не мечтаят да бъдат директори, учителите да си вземат редовно лекарствата и пр. Ще бъдат предвидени строги наказания и глоби за тези, които не си гледат своята, а се занимават с чуждата работа. Целта е да се прекратят шляенето, оплакването, дремането, усукването, фалшивите болнични и да се роди чудо, революционен наш модел, оказал историческо въздействие върху психиката и вековния мързел на нацията. Политиката на ГДЕ в крайна сметка ще напълни със съдържание твърдението, че българският народ е трудолюбив и гостоприемен, което в момента е по-скоро виц. Наистина благодатна Програма!

Най-малко след един мандат се оказва, че ГДЕ са като предишните. Корупция навсякъде, скандали и провали.

Кой казва сега, че е невъзможно да се появи алтернатива и да свали тираните?
Кой не вярва в пиара? И кой твърди, че този занаят няма нищо общо с шоубизнеса?
Все така ще бъде до деня, в който българинът ще смени избирателната система и ще спре да гласува за най-гръмогласния. А дотогава, ако сте олигарх и търсите начин да се измъкнете от проваления си политически проект или ако ви напира отвътре да пробиете в политиката, побързайте - следващите букви са Ж, З и И. Кампанията ви е готова, криейтивът е ясен, мислете за жени, икономика, истина, здравеопазване, турски сериали, заемете ниша. Толкова е просто!

  • Държавата не трябваше да отстъпва за маските

    Държавата не трябваше да отстъпва за маските

    Много обществена енергия се пропиля на тема маски, бурки и прочее безсмислени препирни. Правителството даде заден и задължителното носене на маски бе отменено, което не беше правилно. Просто трябваше да промени размера на глобата, за да не изглежда толкова драстична. Професионалните протестъри организираха кампания
  • Доказано! Истината тук!

    Доказано! Истината тук!

    Сляпата вяра в безумни “новинарски” сайтове е опасна. Заглавия само от главни букви не трябва да се превръщат в стандарт РЯДКО се обръщам към читателя с призив. Аз самият рядко откликвам позитивно на публични призиви, защото искрено не обичам да ми казват какво да правя – поредният признак, че въпреки опитите си не съм излязъл от пубертета