Кой победи "Непобедимите 3"

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4333464 www.24chasa.bg

Силвестър Сталоун, Джейсън Стейтъм, Уесли Снайпс, Харисън Форд, Антонио Бандерас, Мел Гибсън, Долф Лундгрен и бате Арни са по петите ти, нелегални зрителю! Продуцентите на холивудския филм, който бе сниман у нас, "Непобедимите 3", издирват 10 милиона престъпници. Толкова са свалили нелегално филма им и по този начин са намалили печалбата двойно.

Предполагам, че всички тези 10 милиона закононарушители усещат какво ще им се случи скоро. Все пак са гледали тайно под юргана на какво са способни юнаците в него, ако някой ги ядоса. Веднага си представям как 10 милиона души отварят нощем хладилника, а от там ги поздравява десният бицепс на Сталоун.

Слава богу, Джордж Клуни не участва в този филм, иначе и аз сега щях
да се озъртам
всеки път
за скалпела
на леко брадясалия д-р Рос, когато вляза в кухнята.

Това, разбира се, е, в рамките на шегата. Нарушаването на авторските права е дерт, който удря по джоба не само на богатите холивудски продуценти и актьори. Краденето като за световно в нета съсипва музикалния бизнес, вестниците, книгоиздаването... Почти няма авторски труд, който да не може да бъде откраднат, при това без особено голямо чувство за вина. До какво води обаче това поголовно виртуално преджобване на автори и творци? Примерно във филмовата индустрия е доказано - заради точенето на филми и сериали от торенти парите в тоя бранш толкова са намалели, че вече се правят само бози от сорта на "Невидимите 3". Художествените филми, изтънчените сценарии и философските размишления не си струват вече харча. Те по принцип носят малко приходи и когато откраднат и тях, се оказва, че авторите им са работили напразно. Затова продуцентите вече спазват едно-единствено правило -
максимум звезди
- минимум
смисъл

Слагаш двама мускулести хубавци от сорта на Джейсън Стейтъм, забъркваш ги с две дългокраки, едрогърди холивудски каки, посипваш обилно с барут, бомби, фойерверки и кофи изкуствена кръв, надуваш музиката до дупка и пускаш по екраните. В тези филми сюжетът обикновено е по-плосък и от сценките в долнопробен порнофилм. Специално при „Непобедимите 3" подозирам, че сценаристите нарочно са се изгаврили с публиката и продуцентите и затова са им пробутали едно откровено малоумие за художествен продукт. Те вероятно са най-доволни от последвалия скандал с кражбата на лентата. Не стига, че 10 милиона души са се минали да гледат филма, ами сега ще се бръкнат и да платят глоба за това. Представям си как сценаристите си хихикат тихо в шепичка след всички неуспешни стачки, които проведоха в Холивуд, за да поискат по-справедливо разпределение на печалбите от филмите.

Оказва се, че сценаристите вземат една минимална част от приходите, а огромните пари отиват в продуцентите и холивудските звезди на екрана. Сега онова, което не е постъпило чрез кинокасите, ще бъде наваксано с глоби. А глобите ще дойдат, в това няма съмнение. През последните години издирването на крадци на авторски продукти в интернет се превърна в
доходоносен
бизнес за
адвокатите
Има огромни кантори в САЩ, които отварят подразделения в Европа, занимавайки се само с това. Да намерят по IP адреса потребители, които свалят музика или филми, без да плащат за тях. В Германия всеки пети крадец на холивудски ленти вече е получавал писмо от адвокат, с което се изисква възстановяване на щетите. Обикновено те са в размера на 500-1000 евро и най-евтино е да бъдат платени незабавно.

Наскоро дори избухна скандал, след като се оказа, че има кантори, специализирани да искат пари от нелегални потребители на порнофилми. Там глобите били двойни и тройни и се плащали без забавяне и без изключение - в противен случай списъкът с гледаните филми става достояние на семейството или шефа.

С тази леко странна практика на адвокатстване се зае германската прокуратурата, тъй като силно напомня изнудване.

В случая с филм като “Непобедимите” 3 едва ли е чак срамно да те хванат, че си го гледал. Но пък, ако те заплашат, че ако не си платиш глобата за нелегалното сваляне от интернет, ще те задължат да го изгледаш пак, вероятно ще свърши същата работа. А най-лесно за всички засегнати е просто да не се точат нелегално филми от мрежата. Музикалната индустрия успя донякъде да реши проблема си, като намали значително цената на продуктите си в интернет. Обикновено MP3 струва 30 до 50 процента по-малко от диска. Това по първоначални изчисления е намалило значително кражбите в интернет, макар че не ги е спряло. Ако се бяха допитали до българския гений, музикалните световни асове, сигурно щяха да са още по-ефективни. Просто трябваше да приложат вица – към всяко нелегално свалено парче да пришиват и последния албум на Веско Маринов. Безплатно.

  • Кокошката е разумна алтернатива

    Кокошката е разумна алтернатива

    Идеята, че човечеството ще почне да се храни с ларви на насекоми звучи напредничаво и екологично, но за тези цели сякаш обикновената кокошка изглежда по-естествена алтернатива. Освен че не е преживно животно и съответно няма въглероден отпечатък, може да се храни с органични отпадъци, а и снася всеки ден по едно яйце
  • Георги Марков

    Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп!

    От президентския стол на Велика Америка слиза Доналд Тръмп. Най-голямата политическа жертва на коронавируса, но на световната политическа сцена остава явлението тръмпизъм. Не на глобализма ! Да на патриотизма! Да на националния суверенитет ! Да на защитата на границите от незаконни мигранти ! Да на националната идентичност