Оперетен "семеен скандал"

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4371843 www.24chasa.bg

В продължение на цяла седмица новинарският поток е плътно наситен с публичните диалози между лидерите на Реформаторския блок и между представители на РБ и ГЕРБ. Поредица от позиции и оценки се изказват само за да бъдат много скоро атакувани, отхвърлени, променяни или оттегляни.

"Трикът" на Лукарски, реформаторският сюжет "Борисов - премиер, да или не...", както и предусловията и застраховките за политически консултации превърнаха темата за евентуална коалиция между ГЕРБ и РБ в любима дъвка на всяка медия.

Кой за какво е готов "да чупи ръце" и кой няма да си подаде ръката за чупене... Всичко това заприличва на пародиен флирт между партньори, които нямат търпение да се обяви денят на развода им още преди да са се събрали. Към всичко това се прибавя и информацията, че г-жа Кунева е с намерение да организира вътрешнопартиен референдум за... евентуалното участие в бъдеща коалиция.

Дами и господа от РБ и от ГЕРБ, при цялото ми уважение това е несериозен подход към проблем, който е от важно национално значение. От вашата взаимна сериозност в подхода ви един към друг зависи в значителна степен възможността България да има отговорно правителство през следващите месеци и - може би - години.

Сериозното партньорство, сериозните разговори за коалиция са дискретни и внимателни. Необходимо ли е един външен човек като мен да ви го напомня?
Пресечните точки, сферите на съгласие, както и разногласията трябва внимателно и практично да се дефинират в непублично работно общуване между вас, да бъдат положени усилия за сближаване на позициите и едва тогава да се излезе пред обществото с позиция за постигнато съгласие или установена невъзможност за коалиционно партньорство.

Защо превръщате една от малкото разумни възможности за коалиционно сътрудничество в публичен спор със стилистика на панаир? Ако РБ държи да бъде възприеман като сериозна политическа сила, публичните разногласия между лидерите трябва незабавно да бъдат прекратени. Борисов и другите лидери на ГЕРБ също трябва да се въздържат от оценки - каквото и да им струва това в психологически план.

Освен ефекта на смразяването, породен от продължаващото копаене на пропаст между малката и голямата партия на ЕНП, публичните заяждания и неадекватните реакции в отговор на закачките създават ефекта на димна завеса пред реалните процеси на договаряне между основните политически играчи в навечерието на новия парламентарен мандат.

Хората все по-основателно се питат какви договорки текат зад кулисите, ако партньорите в най-спряганите коалиционни формати разиграват оперетъчен “семеен скандал”? Коалиция вдясно от центъра е желанието на голямото мнозинство десни избиратели. Това, че те могат да останат разочаровани, е по-малката беда. Голямата беда е, че българското общество си остава заложник в плен на мафията, след като политическите сили, претендиращи, че могат да го освободят, предпочитат да разчистват сметките помежду си, преди изобщо да са се хванали за сериозна работа.
(От фейсбук профила на политолога)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Който пише статиите, на него да се плаща

    В ерата на интернет от доста години се наложи практиката да се препубликуват авторски статии от други издания, без за това да се плаща и една стотинка дори. От това драстично нарушение на авторското право се възползват не само малки ситни като камилчета сайтчета, а и големите интернет гиганти. Но има надежда на това да се сложи край,
  • Трябва да има публична информация за биологичното разнообразие

    Държавата трябва да има открита общодостъпна информационна система Становище, внесено от автора в МОСВ по публикувания на 07.01.2019 г. на интернет страницата на МОСВ проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). 1. По отношение на необходимостта от промяна в ЗБР През 2017 г.