Чака ни поне още една тежка година

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4380470 www.24chasa.bg

Германският канцлер Ангела Меркел продължава да е най-одобряваният политик в страната си, а води в предпочитанията дори и в немалко други държави. Не така смятат обаче 50 нейни съпартийци, представители на младежкото крило на християндемократите. Те изпратиха писмо на канцлера, в което я призовават за по-решителни действия срещу задаващата се нова криза и я обвиняват в мудност и колебливост.

Страната, която е пример за реформи, консолидиран бюджет и е икономически мотор на Европа, започна да затъва.

Задава се нова рецесия

Всичко, което трябва да знаете за:

Тази рецесия ще повлече не само германската икономика, а и закачените за нея вагони на останалите държави в еврозоната и от там в ЕС. Дори САЩ, азиатските и африканските държави гледат към Германия с притеснение. Ще успее ли страната да възпре поредната криза?

Германската икономика понася тежко няколко външни фактора - наложените санкции срещу Русия, непрекъснатите външнополитически кризи и най-вече неслучващото се възстановяване на еврозоната.

Министърът на икономиката и вицеканцлер Зигмар Габриел обяви, че Германия няма да изпълни икономическите прогнози за 2014 г. и 2015 г., като занижи очаквания ръст на БВП от 2,0% на 1,3% .

Поръчките от чужбина към германски фирми са намалели драстично и са на най-ниското ниво от пет години насам. Това е причинило загуби на борсата в порядъка на 10 милиарда евро. Въпреки призивите за държавни инвестиции правителството в Берлин остава твърдо. Зигмар Габриел категорично отказа повече държавни инвестиции, като посочи, че те няма да стимулират развитието на икономиката в страни като Испания, Франция или Гърция. “Дългове в Германия по никакъв начин няма да облекчат тяхното положение, а само ще затруднят нашето”, заяви той.

Факт е, че кризата в еврозоната не отминава въпреки усилията на ЕЦБ, която заля пазара с пари. Италия продължава да е изправена пред рецесия, Франция не прави никакъв напредък, Гърция напредва твърде бавно, Испания е следващият кандидат за помощи. Дори и МВФ е безпомощен и излиза с препоръки, които звучат добре, не водят обаче до нищо конкретно.

Държавните инвестиции се оказват все по-нужен инструмент,

независимо дали ще се изразят в строеж на мостове, магистрали, гари, или в пари за образованието и науката.

Успоредно с тях обаче трябва да се запази и консолидираният бюджет. Това е шпагат, който се удава все по-трудно и на Германия и ако правителството не направи по-смела стъпка, а продължи с досегашния курс, рецесията изглежда неизбежна. Толкова тежко положението в индустрията например не е било от 2009 г. насам, а през тази година германските фирми отбелязаха своеобразен черен рекорд – август бе с най-малко поръчки за производство от 1989 г. насам. Правителството се опита да оправдае това с ваканцията, но и преди, и след ученическата почивка положението не изглежда розово.

А числата в индустрията са важни – ако продукцията рязко спадне, спада и цялостното икономическо развитие. Експертите призовават германското правителство да снижи данъците за фирми и да продължи да инвестира в образованието.

По последни данни парите, вкарани в построяването на детски ясли и градини, се отразяват добре на икономиката, тъй като създават работни места и освобождават работна сила. Докато каквито и да било мерки обаче повлияят на икономиката, ни чака поне още една тежка година. До края на 2015 г. прогнозите няма да са обнадеждаващи. А щом това важи за германската икономика, то важи и за европейската и в частност българската.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Само един на съд за хулиганство?!

    Целият футболен свят не спира да сочи с пръст България заради една група лумпени, попаднали НЕслучайно на мача между България и Англия. Заради срамните им нацистки жестове и скандирания хейтът срещу българите като народ и България като държава расте и набира скорост като огромна снежна топка. И вместо органите на реда да ударят с цялата строгост
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,