Чака ни поне още една тежка година

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4380470 www.24chasa.bg

Германският канцлер Ангела Меркел продължава да е най-одобряваният политик в страната си, а води в предпочитанията дори и в немалко други държави. Не така смятат обаче 50 нейни съпартийци, представители на младежкото крило на християндемократите. Те изпратиха писмо на канцлера, в което я призовават за по-решителни действия срещу задаващата се нова криза и я обвиняват в мудност и колебливост.

Страната, която е пример за реформи, консолидиран бюджет и е икономически мотор на Европа, започна да затъва.

Задава се нова рецесия

Тази рецесия ще повлече не само германската икономика, а и закачените за нея вагони на останалите държави в еврозоната и от там в ЕС. Дори САЩ, азиатските и африканските държави гледат към Германия с притеснение. Ще успее ли страната да възпре поредната криза?

Германската икономика понася тежко няколко външни фактора - наложените санкции срещу Русия, непрекъснатите външнополитически кризи и най-вече неслучващото се възстановяване на еврозоната.

Министърът на икономиката и вицеканцлер Зигмар Габриел обяви, че Германия няма да изпълни икономическите прогнози за 2014 г. и 2015 г., като занижи очаквания ръст на БВП от 2,0% на 1,3% .

Поръчките от чужбина към германски фирми са намалели драстично и са на най-ниското ниво от пет години насам. Това е причинило загуби на борсата в порядъка на 10 милиарда евро. Въпреки призивите за държавни инвестиции правителството в Берлин остава твърдо. Зигмар Габриел категорично отказа повече държавни инвестиции, като посочи, че те няма да стимулират развитието на икономиката в страни като Испания, Франция или Гърция. “Дългове в Германия по никакъв начин няма да облекчат тяхното положение, а само ще затруднят нашето”, заяви той.

Факт е, че кризата в еврозоната не отминава въпреки усилията на ЕЦБ, която заля пазара с пари. Италия продължава да е изправена пред рецесия, Франция не прави никакъв напредък, Гърция напредва твърде бавно, Испания е следващият кандидат за помощи. Дори и МВФ е безпомощен и излиза с препоръки, които звучат добре, не водят обаче до нищо конкретно.

Държавните инвестиции се оказват все по-нужен инструмент,

независимо дали ще се изразят в строеж на мостове, магистрали, гари, или в пари за образованието и науката.

Успоредно с тях обаче трябва да се запази и консолидираният бюджет. Това е шпагат, който се удава все по-трудно и на Германия и ако правителството не направи по-смела стъпка, а продължи с досегашния курс, рецесията изглежда неизбежна. Толкова тежко положението в индустрията например не е било от 2009 г. насам, а през тази година германските фирми отбелязаха своеобразен черен рекорд – август бе с най-малко поръчки за производство от 1989 г. насам. Правителството се опита да оправдае това с ваканцията, но и преди, и след ученическата почивка положението не изглежда розово.

А числата в индустрията са важни – ако продукцията рязко спадне, спада и цялостното икономическо развитие. Експертите призовават германското правителство да снижи данъците за фирми и да продължи да инвестира в образованието.

По последни данни парите, вкарани в построяването на детски ясли и градини, се отразяват добре на икономиката, тъй като създават работни места и освобождават работна сила. Докато каквито и да било мерки обаче повлияят на икономиката, ни чака поне още една тежка година. До края на 2015 г. прогнозите няма да са обнадеждаващи. А щом това важи за германската икономика, то важи и за европейската и в частност българската.

  • Ще изяде ли по-скъпо парно парите от евтиния газ

    Ще изяде ли по-скъпо парно парите от евтиния газ

    Авансово, още преди да е се случило каквото и да е поскъпване на газа, се задават по-високи цени на парното от юли. Причината - прогноза, че като се зададе студено време, горивото ще тръгне нагоре. Ама дали тази прогноза ще се окаже вярна, един господ знае. Но със сигурност се знае, че със задна дата газът поевтиня
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга