Лукарски - нелогичен избор, но само на пръв поглед

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4411703 www.24chasa.bg

ГЛЕДАМ доста хора са се заяли с номинацията на Божидар Лукарски за министър на икономиката. Та да си кажа и аз мнението.

Някои изтъкват, че дипломата му за висше не съответства на министерската позиция, на която може да бъде избран. Искам обаче да кажа на всички, че по цял свят министрите са политически лица и в много случаи те не са експерти в областта, за която са избрани да отговарят. В Германия министърът на финансите Шойбле е юрист. И Никола Саркози, който първо беше финансов министър, а после президент на Франция, е юрист.
Зигмунд Габриел - вицеканцлер на Германия и един от най-успешните немски министри на икономиката и енергетиката в момента, преди това е бил министър на околната среда. Неговото образование, преди да влезе в политиката, е немска филология и е работил като учител по немски език. Когато Меркел му е дала шанс, е започнал като министър на околната среда. Едва ли в Германия някой го е сочил с пръст: "Вижте, дипломата му е за гимназиален учител по немски език!" Не може само заради дипломата и заради това, че нямаш конкретен опит да управляваш някакъв икономически субект, да казваш, че не може да си министър.
Не искам да сравнявам Божидар Лукарски с тези три лица. Просто давам пример, че няма нищо необичайно в това юрист да бъде предложен за министър на икономиката.
Един министър трябва да е най-вече добър администратор и организатор. Затова приемам за необосновано формалното изискване, че понеже нямал магистратура и не е бакалавър по икономика, значи не може да бъде министър. А министърът по туризма трябва туризъм ли да е завършил, или да е турист?!?
Имал съм допир с Лукарски, когато беше зам.-кмет на община Младост в столицата, а аз общински съветник. Притежава две важни за политическо лице качества. Едното е, че няма да направи нещо, което смята за неправилно, независимо дали ще го натиснат партийно или коалиционно. С две думи - има си независимост, няма да играе по политическата и партийната свирка, което е много важно.

Второто ми впечатление е, че Лукарски е човек, който се вслушва в хора с повече опит и знания в определена сфера. Така че, ако успее да си назначи добър експертен екип от честни и работливи зам.- министри, като им позволи да си управляват опитно потрфейлите и запази своя разумен непукизъм към партиен натиск, като нищо може да ни изненада с прокарването на трудни, но много нужни реформи. В този смисъл Божидар Лукарски може да се окаже един много добър министър на икономиката.

Има и друго, което ме дразни все повече - критиките идват предимно от коалиционните му партньори и най-вече от няколко души от ДСБ. Това е скрита атака против него, но не като човек, а като лидер на СДС. Като че ли някой иска СДС, а оттам и Реформаторският блок да се провали. Недопустимо!

Не познавам добре биографията на Божидар Лукарски, но прочетох онова, което той сам е написал за себе си във фейсбук и му вярвам. Работил е като юрист в Агенцията за приватизация, а тя е в неговия портфейл, ако стане министър. Работил е като външен експерт към Агенцията за обществени поръчки, която също е в неговия ресор. Докато години наред е бил зам.-кмет на община Младост, е отговарял за бизнеса в района, което също е икономически портфейл. Бях приятно изненадан, че Лукарски има оперативен опит, който изисква разбиране за това как работят икономически субекти.

Разбира се, стои и въпросът какво ще остане в негов ия ресор след разцепване на МИЕТ, но със сигурност там ще бъдат Агенцията за приватизация, Българската агенция за инвестициите, работата на търговските аташета в чужбина, много важната европейска програма "Иновации и конкурентоспособност" и управлението на много регулаторни режими, които имат нужда от опростяване и/или премахване. Както и редица държавни фирми и активи, които е крайно време да се приватизират или концесионират и да се извадят от статуса на кранчета за партийни и олигархични бъчонки.

  • Трябва хладен разум за помощите заради парещите енергийни цени

    Трябва хладен разум за помощите заради парещите енергийни цени

    Премиерът Стефан Янев заяви, че се обмислят мерки за компенсиране на скъпия ток. Работна група с водещи от финансовото министерство обмисля как да се компенсира бизнесът, а в бъдеще и домакинствата от скачащите цени. “24 часа” научи, че идеите са около работещата схема 60/40, но всичко било още в сурово състояние
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо