Лукарски - нелогичен избор, но само на пръв поглед

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4411703 www.24chasa.bg

ГЛЕДАМ доста хора са се заяли с номинацията на Божидар Лукарски за министър на икономиката. Та да си кажа и аз мнението.

Някои изтъкват, че дипломата му за висше не съответства на министерската позиция, на която може да бъде избран. Искам обаче да кажа на всички, че по цял свят министрите са политически лица и в много случаи те не са експерти в областта, за която са избрани да отговарят. В Германия министърът на финансите Шойбле е юрист. И Никола Саркози, който първо беше финансов министър, а после президент на Франция, е юрист.
Зигмунд Габриел - вицеканцлер на Германия и един от най-успешните немски министри на икономиката и енергетиката в момента, преди това е бил министър на околната среда. Неговото образование, преди да влезе в политиката, е немска филология и е работил като учител по немски език. Когато Меркел му е дала шанс, е започнал като министър на околната среда. Едва ли в Германия някой го е сочил с пръст: "Вижте, дипломата му е за гимназиален учител по немски език!" Не може само заради дипломата и заради това, че нямаш конкретен опит да управляваш някакъв икономически субект, да казваш, че не може да си министър.
Не искам да сравнявам Божидар Лукарски с тези три лица. Просто давам пример, че няма нищо необичайно в това юрист да бъде предложен за министър на икономиката.
Един министър трябва да е най-вече добър администратор и организатор. Затова приемам за необосновано формалното изискване, че понеже нямал магистратура и не е бакалавър по икономика, значи не може да бъде министър. А министърът по туризма трябва туризъм ли да е завършил, или да е турист?!?
Имал съм допир с Лукарски, когато беше зам.-кмет на община Младост в столицата, а аз общински съветник. Притежава две важни за политическо лице качества. Едното е, че няма да направи нещо, което смята за неправилно, независимо дали ще го натиснат партийно или коалиционно. С две думи - има си независимост, няма да играе по политическата и партийната свирка, което е много важно.

Второто ми впечатление е, че Лукарски е човек, който се вслушва в хора с повече опит и знания в определена сфера. Така че, ако успее да си назначи добър експертен екип от честни и работливи зам.- министри, като им позволи да си управляват опитно потрфейлите и запази своя разумен непукизъм към партиен натиск, като нищо може да ни изненада с прокарването на трудни, но много нужни реформи. В този смисъл Божидар Лукарски може да се окаже един много добър министър на икономиката.

Има и друго, което ме дразни все повече - критиките идват предимно от коалиционните му партньори и най-вече от няколко души от ДСБ. Това е скрита атака против него, но не като човек, а като лидер на СДС. Като че ли някой иска СДС, а оттам и Реформаторският блок да се провали. Недопустимо!

Не познавам добре биографията на Божидар Лукарски, но прочетох онова, което той сам е написал за себе си във фейсбук и му вярвам. Работил е като юрист в Агенцията за приватизация, а тя е в неговия портфейл, ако стане министър. Работил е като външен експерт към Агенцията за обществени поръчки, която също е в неговия ресор. Докато години наред е бил зам.-кмет на община Младост, е отговарял за бизнеса в района, което също е икономически портфейл. Бях приятно изненадан, че Лукарски има оперативен опит, който изисква разбиране за това как работят икономически субекти.

Разбира се, стои и въпросът какво ще остане в негов ия ресор след разцепване на МИЕТ, но със сигурност там ще бъдат Агенцията за приватизация, Българската агенция за инвестициите, работата на търговските аташета в чужбина, много важната европейска програма "Иновации и конкурентоспособност" и управлението на много регулаторни режими, които имат нужда от опростяване и/или премахване. Както и редица държавни фирми и активи, които е крайно време да се приватизират или концесионират и да се извадят от статуса на кранчета за партийни и олигархични бъчонки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Срамно е ЕС да дава само 200 млн. евро за лек срещу коронавируса

    Срамно е ЕС да дава само 200 млн. евро за лек срещу коронавируса

    Срамно е, че ЕС отделя само 200 млн. евро за борба с коронавируса. За какви ли не глупости се харчат милиарди. Случващото се в Италия показва, че никой не е застрахован. В Милано не ядат прилепи, а паста, но там заразата се разпространи мълниеносно, което идва да покаже, че това е нещо много страшно и огромният ресурс - научен, финансов
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност