Програмата - много работа, а пари няма

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4413941 www.24chasa.bg

ПРОГРАМНАТА декларация на коалицията зад правителството е действително документ, който само маркира приоритети.

С други думи, подписалите се под нея до голяма степен казват какъв краен резултат искат да поискат, а не толкова как това ще се случи.

Типичен пример е заявената цел за ускорен икономически растеж. По-важни са няколко конкретни ангажимента, чието изпълнение може да се следи още от първите седмици на работа на правителството и парламента.

Като че ли отправна точка все пак е стабилността на публичните финанси, намаляване на дефицита, запазване на данъчната система и общ таван на държавните разходи. Това е и най-спешната задача
- вероятно
България вече е
със свръхдефицит
в нарушение на европейските правила. Отделно от това финансирането на дефицита при спрени еврофондове и изчерпан резерв и при голяма банка с отнет току-що лиценз, ще бъде все по-проблематично, ако няма незабавни мерки.
А те минават през реформи в ключови сектори. Това ще означава промяна в модела на финансиране на здравеопазването, който към момента ражда незадоволим апетит към непрестанно растящи разходи - заявката за промяна е твърде неясна и изобщо не гарантира, че парламентът ще подкрепи по-драстични промени, ако те бъдат предложени.
За образованието пък се обещават повече пари.

Има ангажименти за инвестиции в магистрали, за които също не е ясно откъде ще бъдат финансирани. Не се отваря дума за реформи в железниците, които предлагат все по-лоша услуга и генерират все по-големи загуби и дългове.

В енергетиката се споменава либерализация на пазара, но единственото конкретно нещо е енергийната ефективност - нищо по отношение на дългосрочните договори и субсидиите за определени производители. Всичко казано е важно, защото липсата на реформи в тези (а и други) сфери директно ще влоши допълнително финансовото състояние на държавата.
Има няколко ангажимента, които биха дали
голям ефект, ако
бъдат
реализирани
По-доброто управление на евросредствата чрез по-добри процедури за взаимодействие може да доведе както до по-голямо усвояване, но, по-важно - до по-голям ефект от самото използването им.

Изглежда, има воля и за промени в трудовото законодателство за постигане на по-гъвкав пазар на труда. Електронното управление като че ли е хоризонтална мярка, прокарана във всички секторни политики.

В крайна сметка е важно участващите в управлението да са наясно, че всички добри намерения ще трябва да постигат с реформи, насочени към повече ефективност - а не чрез наливане на допълнителни пари. За последното в бюджета резерви просто няма, а вероятно ще трябва да се правят и допълнителни икономии.

Тестът за успеха на правителството ще е, когато някоя от тези реформи, често засягащи конкретни лобита и интереси, ще трябва да бъде защитена в парламента и проведена въпреки първоначалното недоволство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • 40 години чакане за национална детска болница стигат

    Добра новина е, че след 40-годишно чакане ще стартира проектът за строеж на национална детска болница. През всичките тези десетилетия е имало политически консенсус за педиатрията, но явно е трябвало някой реално да поеме ангажимент това да се случи. И този човек е здравният министър Кирил Ананиев. Има шансове чаканата детска болница да отвори до
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,