Програмата - много работа, а пари няма

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4413941 www.24chasa.bg

ПРОГРАМНАТА декларация на коалицията зад правителството е действително документ, който само маркира приоритети.

С други думи, подписалите се под нея до голяма степен казват какъв краен резултат искат да поискат, а не толкова как това ще се случи.

Типичен пример е заявената цел за ускорен икономически растеж. По-важни са няколко конкретни ангажимента, чието изпълнение може да се следи още от първите седмици на работа на правителството и парламента.

Като че ли отправна точка все пак е стабилността на публичните финанси, намаляване на дефицита, запазване на данъчната система и общ таван на държавните разходи. Това е и най-спешната задача
- вероятно
България вече е
със свръхдефицит
в нарушение на европейските правила. Отделно от това финансирането на дефицита при спрени еврофондове и изчерпан резерв и при голяма банка с отнет току-що лиценз, ще бъде все по-проблематично, ако няма незабавни мерки.
А те минават през реформи в ключови сектори. Това ще означава промяна в модела на финансиране на здравеопазването, който към момента ражда незадоволим апетит към непрестанно растящи разходи - заявката за промяна е твърде неясна и изобщо не гарантира, че парламентът ще подкрепи по-драстични промени, ако те бъдат предложени.
За образованието пък се обещават повече пари.

Има ангажименти за инвестиции в магистрали, за които също не е ясно откъде ще бъдат финансирани. Не се отваря дума за реформи в железниците, които предлагат все по-лоша услуга и генерират все по-големи загуби и дългове.

В енергетиката се споменава либерализация на пазара, но единственото конкретно нещо е енергийната ефективност - нищо по отношение на дългосрочните договори и субсидиите за определени производители. Всичко казано е важно, защото липсата на реформи в тези (а и други) сфери директно ще влоши допълнително финансовото състояние на държавата.
Има няколко ангажимента, които биха дали
голям ефект, ако
бъдат
реализирани
По-доброто управление на евросредствата чрез по-добри процедури за взаимодействие може да доведе както до по-голямо усвояване, но, по-важно - до по-голям ефект от самото използването им.

Изглежда, има воля и за промени в трудовото законодателство за постигане на по-гъвкав пазар на труда. Електронното управление като че ли е хоризонтална мярка, прокарана във всички секторни политики.

В крайна сметка е важно участващите в управлението да са наясно, че всички добри намерения ще трябва да постигат с реформи, насочени към повече ефективност - а не чрез наливане на допълнителни пари. За последното в бюджета резерви просто няма, а вероятно ще трябва да се правят и допълнителни икономии.

Тестът за успеха на правителството ще е, когато някоя от тези реформи, често засягащи конкретни лобита и интереси, ще трябва да бъде защитена в парламента и проведена въпреки първоначалното недоволство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо в други страни колите са повече, а катастрофите - по-малко

    Стряскаща статистика публикува Евростат - България е първа в Европейския съюз по смърт при катастрофи. У нас смъртните случаи са 64 на 1 милион жители, докато средното за ЕС ниво е 23 такива случая - почти три пъти по-малко. И то при условие, че в България броят на колите е най-малък на глава от населението сред европейските страни.