Да ядосаш Путин

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4466832 www.24chasa.bg

Ако Русия е толкова силна държава, защо не показа мощта си на Европа или
САЩ, а сложи точно София на мушката


Шамар. От Путин за България. Силен и звучен, та да се чуе не само в София, но и далеч оттатък границите - чак в Брюксел и Вашингтон. Да разберат най-после онези неблагодарници - и в София, и в Европа, и в САЩ, че на Владимир Путин, президента на Русия, такива номера не минават. И че когато той е казал нещо, че ще стане, то става.
Независимо от някакви си там международни договорености, правила на Европейския съюз и някакъв си смотан Трети енергиен пакет и така нататък. Дрън-дрън. Ние сме великата сила Русия и следователно на нас такива номера като този с протакането за "Южен поток" не ни минават.

И за да ви стане криво, и за да ви боли много, и за да има за какво да викат у вас, в България, ще го направя не по приетия от света начин - като ви уведомя по дипломатически път или чрез правителствени лица, не, ще го направя, като ви изръмжа от Анкара. И ще сменя мястото на България в проекта с това на Турция, за да ви стане още по-гадно.
Ние, руснаците, ще си измислим нов поток - потоци да искате, и пак ще си направим проекта. Това е посланието, което чухме от руска страна по въпроса за тръбата на "Южен поток".
Това вероятно е била и една от целите на изявлението на руския президент в турската столица Анкара, че спира "Южен поток". В гарнитурата чухме още, че ние, българите, не сме надеждни партньори. Че държавата ни въобще не е суверенна, защото живее "под диктата на Брюксел".

Ако това се беше случило не със София, а да речем с Париж или Лондон, щеше да бъде междудържавен скандал... Какъвто впрочем е и за нас.

И въпреки че до този момент в София няма нито една официална буква от руска страна, запетая даже няма - нито до правителството, нито до президента, че се спира "Южен поток", за сметка на това ни се обяснява от всички страни колко много губим - тръгна се от 400 милиона евро преки загуби от транзита на газ, с които ни удари Путин още в Анкара на 1 декември. "Поне да поискат от Европейската комисия компенсация за пропуснати ползи, защото само преките доходи за бюджета на България от транзита щяха да бъдат не по-малко от 400 млн. евро", каза Путин в Истанбул.

Мизата постепенно ескалира - според един бивш енергиен министър загубите отивали към 600 милиона. Други привидяха изгубени десетки хиляди работни места и невиждано икономическо оживление. За да се стигне до обобщението на шефа на "Газпром" Алексей Милер седмица по-късно: "В България няма да бъдат инвестирани над 3 млрд. евро, няма да бъдат създадени над 6000 работни места. България губи статута на транзитна държава, а в момента през България се пренасят транзитно 18 млрд. куб. метра газ към Турция, Македония и Гърция. След изпълнението на проекта за морски газопровод към Турция всички тези количества ще минават през Турция." Толкоз - от страшно по-страшно и от лошо по-лошо!

Целта е постигната - поне на пропагандно ниво, и ние, българите, се хванахме, увесихме носове, докато петата колона на Путин у нас - мащабна и гласовита, продължава да тръби от сутрин до вечер какви нещастници сме, колко са скапани политиците ни и правителствата ни, защото сме изгубили проекта на века.

Провал, политическа катастрофа, бедствие, национално предателство (според същите тези). Предатели (според тях) да се смятат всички онези, които са се опитали да видят реалността през очите на фактите - че печалбата от "Южен поток" не е чак толкова очевидна, нито толкова скорошна. И че според много експерти в основата на този проект винаги е била идеята за наказателна акция срещу непослушната за Москва Украйна.
С две думи - изгубили сме тръбата на две-три поколения българи, без която въобще и България нямало да я има...

Да ви напомня всичко това репертоара на същите тези гласовити и мрачни оракули по повод спрения строеж на АЕЦ "Белене"? Същият е. С нищо не са променили аргументите си още от времето, когато пак те тръбяха, че България щяла да бъде енергийният център на Балканите, че щели сме да правим Големия шлем от енергийни проекти.

В арогантното антибългарско говорене, започнато от Путин, се използват всякакви наличности. В коментар за руски сайт един журналист обясни, че с "Южен поток" България можела да се измъкне от клоаката на Европа и да стане енергийно независима, че за нея онези "загубени" 400 млн. евро били като 400 млрд. за руснаците, защото сме били и малки, и бедни. И освен това България щяла да има " по-голяма политическа тежест както в Европа, така и в Русия.

Защото, от една страна, би могла да шантажира, както това прави традицинно Украйна, а от друга - да иска постоянно увеличение на цената на транзитните доставки. А къде се натресоха? От бедна и малка страна, производител на европейски роби, можеше да стане европейска величина, с която всички да се съобразяват. Защо тогава българите се отказаха от "Южен поток"? Очевадно е, че със своята глава те такова решение не могат да вземат."

"Българите - що за хора са тези, които не могат да отстояват своите интереси? За нас повече тази страна не съществува!", пише в заключение руският журналист, според когото не само българите, но и всички някогашни "братски" страни от Източна Европа са "мръсни и безволеви предатели".

Учудващо ли е тогава, че един бразилски журналист, тръгвайки от провала на "Южен поток", нарече България и Румъния "пуделите" на ЕС и НАТО, защото сме щели да дадем "пълен достъп на флота на НАТО в Черно море" и така да засегнем интересите на Русия и Турция (пропуснал е вероятно, че Турция също е в НАТО).
Ето какви чудеса се натресоха на главата на малка България, която не приела безрезервно и с дълбок поклон "Южен поток" - подаръка на Путин (според думите на руския посланик в София).

Е, да, в живота невинаги става така, както иска Кремъл. И невинаги подаръците се оценяват по достойнство. Но защо и руските политици, и българските им съучастници в агитката пропускат да ни съобщят, че залезът на "Южен поток" дойде логично, защото падна цената на петрола на международните пазари и защото Русия никак не е добре с финансовото здраве (включително и заради санкциите срещу нея). И че по думите на един руски опозиционер "Южен поток" винаги е бил една афера за политическа употреба.

Тогава за какви пропуснати ползи и загуби за България говорим? Ще ни остане само малкият детайл в историята - че ядосахме толкова много Путин, та той ни сложи на мушката си не от Кремъл, а от Анкара. Толкова много бил ядосан, затова бил така ироничен и дори саркастичен към нас, българите. В суматоха не разбрахме отговора на другия въпрос - ако Русия е толкова велика, защо не показва силата си на Европа или на САЩ, ами реши да реве с цяло гърло срещу 5-6 милионна България. Да не би да чака антиевропейско въстание с адрес София?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Къде е Божков - задача с едно неизвестно

    Къде е Божков - задача с едно неизвестно

    Конфузът в държавата къде точно е Божков - на свобода или в ареста, в Абу Даби или Дубай, се развива, откакто преди три седмици частният самолет на бизнесмена бе засечен да каца в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Преди това имаше догадки, че е някъде на Балканите, може би в Белград, където от години се подвизава банкерът Цветан Василев
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност