Защо за хора като Петко Сертов няма охрана

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4471106 www.24chasa.bg

Логично е да се постави въпросът защо хора от калибъра на Петко Сертов нямат осигурена охрана от държавата. Ако службите за сигурност у нас са по местата си, те би трябвало да съберат 2+2 и експертно да преценят имало ли е причини Петко Сертов да се чувства притеснен за сигурността си. И да представят на обществото разумни аргументи защо след палежа на къщата му в Копривщица преди три години, за който и досега не е открит нито виновникът, нито поръчителят, за Сертов не е била осигурена охрана от държавата.

Вероятно някои ще контрират, че Сертов отдавна не е начело на ДАНС и затова няма смисъл да се движи с охрана. Само че пропускат две важни обстоятелства. Първото е, че като шеф на ДАНС Сертов е имал достъп до много и важна информация - за личности, за властови структури, за състоянието на държавата като цяло и за нейните институции. Знаел е достатъчно не само за видимата част от властта, но и за вътрешните и за външните зависимости. И че дори само заради един процент от тази суперважна информация той може да стане обект на натиск, на шантаж и рекет.

Второто съществено обстоятелство е, че хора, заемали подобни високи позиции като него, и след уволнението им от поста (независимо по какви причини) не трябва да бъдат изхвърляни с лека ръка на "другия" бряг, защото държавата би трябвало да има определени ангажименти към тях и към тяхната сигурност. Не само като жест на почтено отношение към своите кадри (каквото в балканските ни нрави се среща изключително рядко), но и заради елементарната сметка да опази собствената си, на държавата, сигурност.

В този смисъл не можем да се съгласим с твърдението на Атанас Атанасов от ДСБ, че изчезването на Петко Сертов, поставено на първите страници на вестниците, е изместило целенасочено други важни теми от дневния ред на обществото.
Или Атанасов се прави, че не разбира важността на случая, или просто несръчно играе роля пред сутрешната телевизионна публика.

Да, вярно е, че в държавата има и други важни теми, но всеки ден не изчезва шеф на ДАНС, пък бил той и бивш. Особено когато МВР потвърждава факта на третия ден и особено когато вече четири дни от него няма никаква следа. Това дава възможност да се изговарят какви ли не възможни версии и това допълнително усложнява и без друго замъглената информационна картина. Но що за държава сме, когато и хора, които би трябвало да знаят всичко за кухнята на службите за сигурност, не разбират важността на събитието по случая "Сертов" (дори и ако причините за това се окажат най-елементарни битови обстоятелства). Или несръчно се опитват да внушат на публиката, че нищо особено не се е случило.

Глупаво е точно в тази ситуация да се твърди, че някой използва изчезването на Петко Сертов, за да отклонява общественото внимание. Медиите са тези, които могат и го правят - професионално да определят новините на деня. И ще бъде по-ефективно, когато хората от службите и техните "говорители" се разпростират в своя периметър на компетенции.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • 250 км гонка - за хвалба ли е, или долу КАТ?

    Ранното утро на четвъртък ни споходи с някакви невероятни хвалби за полицейска гонка на пежо с дрогиран шофьор и двамата му спътници.  Цели пет патрулки от две области - Стара Загора и Пловдив, в продължение на 250 километра са преследвали колата нарушител. Да спрат кола за проверка си е рутинна работа на КАТ.
  • Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

    Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.