Камерите на МВР са слепи вече при 3-ти поред министър

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4475952 www.24chasa.bg

Колко нелепо е да отмениш законността на видеонаблюдението на Пътна полиция и да те блъсне кола, докато пресичаш неправилно точно пред камера, която обаче се оказва бутафорна и не успява да заснеме шофьора беглец.

Това най-добре знае висшият магистрат Лозан Панов, който претърпя пътен инцидент край Южния парк в София, но се усъмни, че сблъсъкът не е случаен, и се отказа от битката за поста на съдия номер 1. Може би така е по-добре, защото точно в този момент на България са нужни съдии, по-смели от всякога, чиято кариера не ги кара да търсят дълбоки конспирации зад тривиални престъпления.

Със сигурност днес съдия Лозан Панов вече е силен привърженик на въвеждането на повсеместно видеонаблюдение. Фен на камерите е и вътрешният министър Веселин Вучков. Само преди дни на национално съвещание той обяви, че с тях разчита да намали рязко престъпността в малките градчета. Щяло да струва само лев на човек.

Дали обаче, като е градил тази дългосрочна стратегия, новият вътрешен министър е знаел, че вече изграденото видеонаблюдение в София и в цялата страна не прави записи от повече от 6 месеца и това се явява главната причина за изчезването без никаква следа на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов и за неразкриването на стотици други престъпления?

Оказва се, че двама негови предшественици не са имали средствата, времето, а може би и достатъчно воля да решат този скандален проблем. Така дългът към фирмата за поддръжка бил 200 хиляди лева при министър Цветлин Йовчев, за да нарасне до 300 хиляди при служебния министър Йордан Бакалов, а днес възлиза на почти половин милион лева.

От години там, където МВР следи ситуацията с камери, престъпността пада с над 70 процента. Но когато тази техника не записва случващото се, ефектът от нея се срива. Днес министерството няма средства в бюджета, за да реши този твърде дълго пазен в дълбока тайна проблем.

Оказва се, че българската държава не може да поддържа една от малкото ефективни системи, предприети в последните години срещу престъпността. В същото време бюджетът на прословутия Авиоотряд 28 за догодина е увеличен с 1 милион лева, точно толкова отгоре ще получи и президентството. Съвсем между другото последната смяна на автопарка в парламента струва 1,5 милиона лева, а бюджетът на Народното събрание е единственият, който не е докосван и с върха на ножа в последните 10 години.
Всичко е въпрос на приоритети...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Народът тръгна пак на път, карайте внимателно

    Пак се събират няколко почивни дни и народът отново тръгна на път. Едни се запътиха за последно до българското море, други хиляди се наредиха в колони към Гърция, трети ще помагат за гроздобера или просто ще празнуват. Но нека всички да не забравят най-важното - за да има празник, дано всеки да стигне жив и здрав там, закъдето е тръгнал.
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,