Камерите на МВР са слепи вече при 3-ти поред министър

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4475952 www.24chasa.bg

Колко нелепо е да отмениш законността на видеонаблюдението на Пътна полиция и да те блъсне кола, докато пресичаш неправилно точно пред камера, която обаче се оказва бутафорна и не успява да заснеме шофьора беглец.

Това най-добре знае висшият магистрат Лозан Панов, който претърпя пътен инцидент край Южния парк в София, но се усъмни, че сблъсъкът не е случаен, и се отказа от битката за поста на съдия номер 1. Може би така е по-добре, защото точно в този момент на България са нужни съдии, по-смели от всякога, чиято кариера не ги кара да търсят дълбоки конспирации зад тривиални престъпления.

Със сигурност днес съдия Лозан Панов вече е силен привърженик на въвеждането на повсеместно видеонаблюдение. Фен на камерите е и вътрешният министър Веселин Вучков. Само преди дни на национално съвещание той обяви, че с тях разчита да намали рязко престъпността в малките градчета. Щяло да струва само лев на човек.

Дали обаче, като е градил тази дългосрочна стратегия, новият вътрешен министър е знаел, че вече изграденото видеонаблюдение в София и в цялата страна не прави записи от повече от 6 месеца и това се явява главната причина за изчезването без никаква следа на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов и за неразкриването на стотици други престъпления?

Оказва се, че двама негови предшественици не са имали средствата, времето, а може би и достатъчно воля да решат този скандален проблем. Така дългът към фирмата за поддръжка бил 200 хиляди лева при министър Цветлин Йовчев, за да нарасне до 300 хиляди при служебния министър Йордан Бакалов, а днес възлиза на почти половин милион лева.

От години там, където МВР следи ситуацията с камери, престъпността пада с над 70 процента. Но когато тази техника не записва случващото се, ефектът от нея се срива. Днес министерството няма средства в бюджета, за да реши този твърде дълго пазен в дълбока тайна проблем.

Оказва се, че българската държава не може да поддържа една от малкото ефективни системи, предприети в последните години срещу престъпността. В същото време бюджетът на прословутия Авиоотряд 28 за догодина е увеличен с 1 милион лева, точно толкова отгоре ще получи и президентството. Съвсем между другото последната смяна на автопарка в парламента струва 1,5 милиона лева, а бюджетът на Народното събрание е единственият, който не е докосван и с върха на ножа в последните 10 години.
Всичко е въпрос на приоритети...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Искаме си еврото! Ето защо

    Ако България влезе в чакалнята на еврозоната още през юли тази година заради “отличната си икономическа форма”, това може да се окаже изпреварване на най-добрите прогнози с цели 2 години. Защо това е добра новина за онези, които държат България да стане по-бързо част от еврозоната? Първо, защото и ние ще се присъединим към онези 340 милиона
  • Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

    “Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.