Думам ти, Бойко, сещай се, Путин

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4491447 www.24chasa.bg

Думам ти, дъще, сещай се, снахо!" С тази българска поговорка най-ясно се илюстрират проблемите в едно семейство, в което можеш да скръцнеш със зъби на своите, но трябва винаги да си внимателен с чуждите.

Горе-долу такава семейна атмосфера в момента цари и в ЕС, в която България зае ролята на хулената за всичко своя щерка, за да не се ядоса чуждата. Русия. След няколко театрални скандала и забрана за снахата да идва на гости, сега свекървата е поела курс към сдобряване.

Така може да се преразкаже по патриархалному срещата на Бойко Борисов с Ангела Меркел в понеделник в Берлин.

Окуражени от заявената подкрепа и необичайно топлото отношение от шефа на Еврокомисията Юнкер седмица преди това, управляващите в София очакваха срещата с Меркел.
Те отидоха с
конкретни идеи
и най-вече с очаквания за поне твърда подкрепа от страна на Германия в изпълнението им, а защо не и ангажимент за финансова помощ. Меркел отговори с "Ще ви пратим експерти".
Разбира се, канцлерката в едно е права. Това, че за България през последната година бяха спрени европейски фондове и сега няма да стигне време за усвояването им, не е проблем нито на Германия, нито на ЕС. Това е проблем на предишните власти у нас.

Това, че България позволи корупционни практики в договарянето на "Южен поток", а преди това и на "Белене", не е проблем нито на Германия, нито на ЕС.
Всъщност
самият Борисов е
наясно с това и
не го крие -
това бе впечатлението от срещата му с българската общност в Берлин. В разговора си с тях той обвини за всичко изброено правителството на Орешарски, а не това на Меркел или комисията на Юнкер. Така че вероятно е бил подготвен и за възможен отказ от страна на Меркел да гаси пожара, подпален заради чисто български проблем. А той се нарича съдебна система. И Меркел също го назова: "За "Южен поток" разговорите, които предстоят, са първо юридически и после икономически, тъй като има вече сключени договори."

Всъщност репликите на канцлерката бяха предназначени не толкова за българските уши - за тях си има редовен доклад на ЕК, който през февруари ще посочи отново конкретно слабите места в държавността. Думите на Меркел бяха насочени към Русия.

Най-важното в тях бе именно вече цитираното изречение - "разговорите, които трябва да се проведат".

Тоест това бе директна покана към Путин да се върне на масата на преговорите, защото канцлерката добави още и: “ЕС не се е отказвал от “Южен поток”!”

Странен ход, след като само преди седмица пак същата канцлерка обвини Русия в опити да дестабилизира Източна Европа и публично изказа притеснение от това, че Кремъл се опитва да налага влияние в членки като България.

Каквато и да е целта на това танго, България бе върната в изходна позиция. С идеята си руският газ да стига до Варна, а от там да го купува ЕС и да го продава на свои членки,
Борисов се опитва да измъкне
 страната от ролята на буфер
 между ЕС и Русия. Тя си струва обсъждането, но явно съюзници тепърва ще трябва да се печелят.

След разговора с Меркел е като преди разговора с Меркел. Борисов ще трябва да постави въпроса с хъба във Варна на срещата в Брюксел и да поиска подкрепа и от други членки.
Със сигурност може да се надява на такава от всички източноевропейски страни в общността, които реално познават проблема на България. Козът му този път вероятно не се казва Меркел, а Доналд Туск.

Като председател на Европейския съвет неговата дума има тежест, а идеята му за създаване на общ енергиен пазар е задължителното условие, за да може варненският хъб изобщо да съществува. Така че битката на България предстои.

  • Защо Кремъл иска Кирил и Методий напук на историята

    Защо Кремъл иска Кирил и Методий напук на историята

    Руснаците го прекалиха - такава беше общата реакция по повод онази изложба в Руския културен център в София, според която Кирил и Методий са “рeфoрмaтoри нa cлaвянcкaтa aзбукa, cъздaтeли нa църкoвнocлaвянcкия eзик, първи рaзпрocтрaнитeли нa грaмoтнocттa и прocвeтaтa в Руcия”. Пак по повод на азбуката президентът Путин съобщи по 24 май 2017 г