Всяко зло с газа - за добро

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4502615 www.24chasa.bg

Ние, българите, много си падаме да сме или хитри Андрешковци, или многострадални Геновеви.
Има обаче, уви, и моменти, когато не ни се получава. Или Андрешко не успява да зареже бирника (държавата) в блатото, или пък Геновева вместо топло сестринско съжаление получава само лицемерно европейско съчувствие.

И за такива ситуации обаче ние сме подготвени. И ако "не ни мине номера", мъдро заключаваме, че всъщност пък "всяко зло за добро". Май най-добре го е изразил оня фатмак в казармата, дето обяснил на бойците, че отстъплението не е нищо друго освен "кръгом и пак напред"...

Ами, след като за три седмици се наслушахме на сърцераздирателни геновевски стонове колко сме загубили от "Южен поток" и на не по-малко тържествуващи андрешковси крясъци как най-сетне сме прецакали Русия, защо пък да не погледнем на цялата тази история и от добрата й страна?

Да започнем поред.
Всъщност, първо, с "анкарската" си декларация от 1 декември Путин направи на нас, българите, едно голямо предновогодишно добро. Спести ни около 4,6 млрд. лева.
Толкова е разликата между реалната стойност на "Южен поток" (3,8 млрд.) и онези 8,4 млрд., които се бяха наточили да приберат за строителството му наши и руски частни компании.
Второ, традициите на руската дипломация са винаги да лежи на поливариантни ходове. Да ви припомням ли примерно пакта "Рибентроп - Молотов" от 1939 г.? Или пък сговора "Хрушчов - Кенеди" от 1962 г.?

Ами ако не стане едното, руснаците без колебание прибягват до алтернативата му. А после, ако им е изгодно, пак се връщат към първото. Обикновено за сметка (и на гърба) на трети, по-малки държави, ама това е друг въпрос...

С други думи, "Южен поток" ще има. И няма да е Русия - Турция, а (пак примерно) Севастопол - Варна - Централна и Южна Европа.

Няма да аргументирам тезата си в детайли. Просто ще посъветвам читателя да погледне геополитическите карти. На Черноморския басейн в частност и на средиземноморската част от Стария континент като цяло. Пък и да си припомни от историята какво се е случвало около Кримския полуостров от англо-руската война от 1856 г . през германо-съветската през 1941 - 1945 г., та до наши дни...

Следователно, трето, недавнашното решение на правителството за изграждане на газов хъб край Варна е смислено, колкото и на някои да им звучи смешновато. И да ме прости Р. Овчаров, ама хич не е прав, че нямало да има с какво да се пълни.

Не само ще има с какво, ами и сърби, словенци, австрийци, унгарци и италианци, да не кажа и целокупният юг на Европа ще бдят за постоянното наличие на газ в него.
Вървя по-нататък в оптимизма си. Четвърто, ако е вярно, че България и принадлежащата й акватория от Черно море лежат върху големи количества от нефт и газ, не е ли точно сега моментът да ги проучим и отпушим?

Добре, половин век руснаците не са ни давали да го сторим, за да ни държат в енергийна зависимост. Ами ето, днес “пустите московци” сами ни казват - газ само за Турция, за вас - йок. Значи ни развързват ръцете да си търсим наш.

Край на робското съобразяване с интересите им! Да живее енергийно свободна България!
Има и пето - ние да направим Русия енергийно зависима от нас.

В сегашното си финансово дередже (търговски санкции, спад на цените на петрола, криза на рублата и т.н.), което ще продължи поне още няколко години, както и предвид технологичната блокада, която им организираха западняците, руснаците ще продължат безмилостно да изпомпват единствените си реални източници на валутни приходи (извън скъпоценните метали) - нефта и газа.

Към Китай - добре. Към Турция - временно също. Но към Европа? В “горната” й част “Северен поток” ще започне да се задъхва. А в “долната”? Ами през България, откъде другаде!
Да направя кратка рекапитулация на тезата си “всяко зло - за добро”.

България има възможност да предоговори безумно надутите стойности на газопровода “Южен поток”.

България има възможност да предоговори и условията за изграждането му и да стане не само газопреносен, както е сега, но и газоразпределителен център за Централна и Южна Европа.
България получи свободата да търси и собствени находища на нефт и природен газ на територията и в акваторията си.

България получи и шанса от държава на андрешковци и геновеви да се превърне в съществен фактор за енергийното бъдеще на Европа.

Въобще - да благодарим на Путин за “анкарската” му декларация и да си пожелаем “Нова година - нов късмет”!

Е, дай, Боже, и мъдри управници, които да го реализират....

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Вярва ли някой, че присъдата по делото “Алабин” е без рушвет

    12 г. след трагедията на централната софийска улица “Алабин”, в която под руините на рухнала сграда загинаха две млади жени, едната от които майка на 3-годишно момиченце, делото приключи на първа инстанция. Решението на съда, че няма виновни, е повече от скандално, то е логичен завършек на отвратителното българско правосъдие. 10 г.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,