Предсрочни избори ли? А защо са ни?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4535121 www.24chasa.bg

Политолози, астролози и всякакви други самообявили се (или набедени) за анализатори се надпреварват да прогнозират предсрочни избори през новата 2015 г.

Май започвам да ги разбирам. За тях всеки едни нови избори са "жътвено време" - задават се пари, медийна слава и пак най-вече - пари.

Всъщност като че ли по това най-вече те приличат на циганите. И те са крупни почитатели на идеята, че "демокрацията е правото да избираш".

Но парите, които трошат партиите, за да купуват цигански гласове, са от данъците ни.
Това обаче е друга тема. По-съществената е какво биха променили тъй лелеяните от политолози, астролози и цигани евентуални предсрочни избори?

Ами идва ми на акъла баснята за прикования на скалата Прометей, на когото състрадателни люде прогонили мухите, хранещи се от кървящото му тяло. А той жално изстенал "Защо бе, хора,
тия поне се бяха понаяли,
а сега ще дойдат нови,
още по-гладни".
С което искам категорично да заявя, че противно на горните три групи съм категоричен противник на предсрочни избори.

Не защото в този си вид сегашното правителство се доближава до представите ми за съвършения модел на можещи и знаещи управленци. Определено не са наполеоновци, макар че някои от тях също могат да вършат едновременно поне две неща - да създават хаос във ведомствата си и да не спират да дрънкат глупост след глупост.

Не и защото шаренията в парламента ми изглежда не толкова като "висша форма на националния плурализъм", колкото като някакъв какофоничен оркестър. Съставен не от индивидуални инструментални виртуози, а по-скоро от 240 "анабарачки".

А най-вече защото никой досега не е успял да ме убеди какво "ново" биха ни донесли едни "нови" предсрочни избори. И апропо замисляли ли сте се, че от 1991 до 2014 г. сме имали по равен брой (4 : 4) редовни и извънредни избори? А още повече замисляли ли сте се какво се е променяло след всеки един от тях?

Следователно по-разумният поне според мен изход е да видим не как да ги съборим, а какво могат да направят сега избраните от нас парламент и правителство.

Пък едва след като (и ако) се убедим, че не могат, да тръгнем на варианта за подмяната им.
Могат ли например най-сетне да съкратят държавната бюрокрация до някакви все пак поносими размери? В Швейцария, която е също с 8 млн. население, го обслужват 38  хил. чиновници. У нас, при също толкова (според статистиката де, иначе с 2 млн. по-малко),
са на хранилка
поне 4 пъти повече
Само дето не ни обслужват, а обратното – ние тях...

Ами ако могат – да ги оставим да го сторят. А пък ако не искат, тогава да мислим...
Могат ли най-сетне да изкоренят “трънковщината” в МВР? Защото тя не се олицетворява с оня катаджия, дето прибра от проверяван шофьор 20 лв. без ДДС, а си е и хоризонтална, и вертикална. Е, ако ще храним не само чрез заплати, но и чрез рушвети едни 60  хил. гърла срещу нищожни услуги от тяхна страна, за какво са ни?

И пак – ако могат,
да останат, ако не
 – да ги махаме
Четох тия дни две неща. Първото е, че президентът на Швейцария търчал като луд по перона на гарата в Берн, за да не изпусне влака си, който иначе хич нямал намерение да го чака. Второто е, че НСО получила нови автомобили за близо милион лева, за да вози “по-безопасно” нашите управници.

Швейцарците обаче са известни с това, че не са луди, а практични. Следователно ние сами се насочваме към обратните състояния.

Могат ли сегашните да обърнат посоката, или да ги сменяме? И ако го сторим, пак ли с такива, които не могат?

Виждате ли на какви лесни въпроси следва да си отговорим, преди да ревем за предсрочни избори?

P.S. Запазвам си правото и удоволствието да коментирам и четвъртото “могат ли сегашните”. То е свързано със съдебната система. И всъщност е първо.
Но темата е толкова дълга и дълбока, че не се побира в рамките на горните три “лесни” питания...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Дори и на елитните гимназии им куца конкуренцията

    Повтаря се тенденцията от последните години - дори най-желаните гимназии в София, подредени в топ 10 от учениците и техните родители, не успяват да попълнят всичките си бройки на първо и второ класиране. И този юли е така, както беше и при кампанията през 2018 г. - елитни училища ще разчитат на третото класиране,
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в