Жена - президент? Ами прекрасна идея

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4546647 www.24chasa.bg

Закачлива пиратка метна онзи ден в НДК Бойко Борисов: следващият президент – жена!

Пиратка, ама може да се окаже и бомба. Засега с часовников механизъм, пък после ще видим...

Всъщност има поне няколко панелни етажа, на които да се санират тълкуванията на премиера ни.

Партер – пошегувал се е.

Първи етаж – сегашното мушкато (според конституцията държавната глава си е точно с такива функции) не ми харесва и ще го менкам.

Втори етаж – не искам аз да съм следващото мушкато, та ще сложа нещо по-така, ама пак по мой вкус.

Мога да стигна и до осмия, но ще спра дотук и ще тръгна по нормалната логика.

Дилма Русеф и Кристина Фернандес де Киршнер са символи на сега действащи успешни жени – президенти При това не като “мушката” – в Бразилия и Аржентина държавните глави са наистина могъщи национални управници с огромна и реална власт. Индира Ганди (понижавам ранга, но то е по формални, а не по истински причини) довърши това, което беше мечтата на баща ѝ - и Индия сега е държава, с която май всички в света се съобразяват, иска ли им се, или не. Беназир Бхуто, освен безспорно най-красивият министър-председател, “премести” (или поне се орита да го направи) Пакистан от исляма в категориите на светските държави.

Занаятът ми е такъв, че мога свободно да се разхождам из историята - национална и световна. И да приведа още хиляди примери, в които тъкмо жените са “оправяли нещата”.

Ако Райна Княгиня не само уши байрака, но и му тури знака, Априлското въстание щеше да е спомен от османското присъствие, а не емоционална искра, която ни пали на всеки 20 април.

Щеше ли, да кажем, Испания да е това, което е, без Исабел Католика? Друг път! Щяха пак да са си 17 провинции.

Щеше ли Аржентина да е това в света, ако я нямаше Ева Перон? Пак друг път. Мъжът ѝ – президентът Перон, всъщност

беше генерал

без армия

Евита му доведе не армия, а армии – на жените, на голтаците, на хората с увреждания. И ако не беше починала, и той щеше да векува...

 

Всъщност я направо да сляза до основите. Онова, което сега твърдим, че е демокрация, също се е родило в женска утроба. И още по-точно, е плод на матриархата. Векове, ако не и хилядолетия поред, мъжът е бил жестоко експлоатиран от жените. Те го използвали предимно за две неща – продължение на рода и донасяне на храна. И ако не си върши и двете работи надлежно – бой, бой и още бой.

Ако някой не знае, и древното изкуство на нинджите бо джуцу тръгва оттам. Просто на мъжете им писнало жените им да ги млатят след неуспешен бой (или несполучлив секс) с цепеници от огнището и измислили “самозащита с тояги”. А онези, които не го научили, избягали монаси в “Шао Лин”.

Но накрая, както казал поетът, “и настана време да въстане робът”. Та той обявил, че

патриархатът –

това всъщност е

модерната

демокрация

Защото дошъл моментът, когато той (демосът, демек мъжът) щял да вземе кратоса (властта).

Две хилядолетия по-късно обаче вече е очевидно, че властта на “демосите” (мъжете) ама съвсем не върши работа. Те измисляли какви ли не хватки, една от друга по-неуспешни – “социална демокрация”, “либерална демокрация”, “джендър политик” и какво ли още не. Даже накрая в отчаянието си прибегнали до хомобракове...

Ами прав е Борисов. След тази цивилизационна криза следващият ни президент наистина задължително трябва да е жена.

Аз знам и коя ще е “Той е”. А пък вие, ако много се вълнувате дали ще е руса или чернокоса, да ви успокоя: всяка брюнетка е блондинка под прикритие...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Инсулта пак ли с аспирин ще го лекуват

    Нормално е здравната каса да пести всеки лев, за да може да се лекуват повече и по-качествено всички българи. Когато обаче се вгледаме в цените за лечение на инсулти, очевидно се стига до парадокс. Уж не са по-малко парите за клиничната пътека, но реално когато се стигне до конкретно лечение, ако то е от по-модерния вариант като тромболизата
  • Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

    Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.