Ние ги съдим, те си бягат

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4553454 www.24chasa.bg

Случаят “Братя Галеви” стана класика
в жанра, защо Брендо да не се възползва

Култовата фраза "Ние ги хващаме, но те ги пускат", която някои несправедливо приписват на Бойко Борисов, а според други се е родила в Америка от 30-те години на миналия век, стана популярна преди повече от десет години.
И не спорът за нейното авторство е важен, важното е, че тя със сигурност ще влезе в историята на прехода като една от неговите емблеми. Защото с няколко простички думи описва цялата драматична картина на съдебната система в държавата от последния четвърт век.
И не само това - в нея се съдържа един ясен вопъл и една тотална безнадеждност, че някога в същата тази държава ще има възмездие за бандитите и справедливост за
техните жертви. Няма да има, ни казват с култовата фраза.

А междувременно тя, култовата фраза, колкото и да има запазено място в класиката, също търпи развитие. Днес може да опишем ситуацията в правосъдната ни система с нова култова реплика: "Ние ги съдим, те си бягат от затвора!"
Най-пресният случай - осъденият в Италия на 20 години затвор за трафик на кокаин Евелин Банев-Брендо. От вчера медиите гърмят, че се е изпарил, изчезнал човекът. Как ще се червим пред италианците по въпроса, не е работа да гадаем, но със сигурност няма да видите някой магистрат да се изчервява от неудобство, че е проспал нещо по трасето, за да ни се усмихва днес Брендо от някой алпийски или южноафрикански курорт, все тая... Съпътстващо върви и някаква размяна на топките - не било ясно дали прокуратурата трябвало да го следи изпълнява ли мярка "подписка", дали съдът, дали пък МВР... Щото и тя, мярката "подписка", се изчерпвала с уведомление, че въпросният човек на мушката на закона си е сменил адреса, не друго...

Само че обикновеният гражданин това обстоятелство не го брои за толкова важно - за него са важни две неща: първо, че Брендо го няма, и второ, че някой (прокуратура, съд, МВР) не си е свършил работата. Много въпроси има без отговор по този казус. Един от тях например е сезирали ли са Италия от Върховната касационна прокуратура, че Брендо е останал с мярка "подписка" в България, та ако обичат,
от Италия да си го поискат обратно... Има и трето - по допускане, че онзи, който е направил възможно изчезването на Евелин Банев, сигурно не го е свършил заради кафявите му очи. Ама това, третото, всички го подозираме, но никой от оторизираните за това органи нито го задава като въпрос, нито тръгва да търси виновни.

Така си върви държавата България. И ако някой е учуден от изчезването на Брендо, той едва ли е от магистратските среди. Когато преди две години майката на убития пред дискотека Кирил Въжаров проплака в един сутрешен блок, че убиецът на сина сигурно вече не е в България, приехме поредния факт от жанра "избягали бандити" абсолютно хладнокръвно. Защото това не беше нито първият, нито ще е последният случай.
Факт е, че стана точна така - Илиян Тодоров, който бе осъден до живот за двойното убийство до столичната дискотека "Соло", не бе открит от съдебни охранители на адреса си в Перник и най-вероятно отдавна не е в България.

Друг случай - точно преди месец осъмнахме с новината, че двама от осъдените за убийството на студента Стоян Балтов са изчезнали от България. И двамата - Вили Георгиев и Светлозар Стоилов, вече са обявени за общонационално издирване. Как да не ожали човек майката и близките на Стоян Балтов - не стига, че чакаха правосъдие цели 6 години, но накрая доживяха да видят, че убийците на детето им са на свобода. Защото това в България го позволяват.

За майката на Стоян Балтов не е важно дали законът е дефектен, дали прокурорите са се размотавали целенасочено, дали съдът е бавил топката...  Не, за нея са важни две неща - че едва дочакала някаква символична справедливост, тя се е изпарила начаса, в който двамата убийци на детето  са забегнали от затвора и от държавата. И по този случай гледахме същия филм - прокуратурата се оправдаваше, че си е свършила работата, но не стана ясно кой не е.


Хюриет Сюлейманов, човекът, чийто автомобил се вряза в кола с четирима младежи в тяхното платно на 5 май 2014 г. край Луковит и уби трима от тях, също изчезна и не се яви на делото. Сюлейманов до този момент има 12 присъди и въпреки това е пуснат под домашен арест. “Бях сигурна, че ще избяга и няма да се яви на дело. Крайно време е прокуратура и полиция да се заинтересуват как през 2009 г. този човек е опитал да сгази двама полицаи на бензиностанция. Oтново е бил без книжка, но е осъден за хулиганство. Питам двамата полицаи, защо са се съгласили за такова дело? Кой прокурор му внесе това дело? Този прокурор е архитект на моите сълзи. Този човек е позволил на Хюриет, вместо да лежи за опит за убийство на длъжностни лица, да си изтърпи присъдата и да излезе, а днес е избягал.” Думите са на Валя Таслакова, майка на загиналата в катастрофата Цвети.


Бягство му е майката, знаят бандити от всякакъв калибър, а също и номерът с инстанциите. Зад хуманното изискване да няма нито един невинен в затвора са зейнали широко отворени врати за истински виновните. Ако не успеят да избягат, започват разтакаване по закон. Първа и втора инстанция не стигат, чака се и думата на върховните магистрати.

Така например се стигна до абсурда те да провъзгласят, че Братя Галеви са избягали законно”. Ако някой е осъден на ефективен затвор на първа или втора инстанция, това не го праща директно в ареста, постановиха върховните съдии на 19 ноември 2012 г., половин година след като “братята” получиха присъда от 5 г. затвор. Случаят влезе в юлския мониторингов доклад на Еврокомисията през 2012 г. като голям провал на съдебната система.

Днес пак си говорим за реформи в съдебната система, някои дори се размечтаха да видят министри в затвора за корупция. И пак чакаме доклад от Брюксел. Тогава избягаха Галеви, сега - Брендо. Казано иначе - ние ги съдим, те си бягат от затвора.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Врагът не спи, бдете!

    Врагът не спи, бдете!

    Информацията, че са засечени двама руски дипломати, които извършват действия, за да заселят у нас т. нар. нелегали с цел да повлияят на изборните резултати, е повече от притеснителна и е показателна до какви беди може да доведе ширещата се корупция в страната.  Защото тези разведчици за около 10 000 нови български лева може да се сдобият с есграон
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя