Бързите гръцки кораби

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4564462 www.24chasa.bg

В НЕДЕЛЯ, на 25 януари, Гърция гласува драматично, а вчера, в сряда, беше първото заседание на правителството. Има - няма петдесетина часа след края на изборния ден.
В парламента на южната ни съседка влязоха 7 партии, които не губиха време и само 17 часа след изборите излъчиха правителство, а новоизбраният премиер на Гърция Алексис Ципрас положи клетва. Гражданска, не пред патриарха. Но все пак това си е някакъв рекорд за държава, където кризата е сериозна. Според някои толкова сериозна е и в България.

В неделя, на 5 октомври 2014 г., България гласува драматично и има-няма петдесет часа по-късно някъде още се премятаха хора и чували с бюлетини. ЦИК обяви резултатите след кърваво преброяване на 9 октомври - четвъртия ден след края на вота.

В Гърция има 12 млн. гласоподаватели, а и над 280 населени острова, на повечето от които се гласува - изборите при комшиите са задължителни. Сумарно около 10 милиона гърци застанаха пред урните. Ние сме около 7 милиона, от които по-малко от половината отидоха да пуснат бюлетина.

Всичко, което трябва да знаете за:

Любопитно, как успяват гърците така скоростно да преброят бюлетините на своите гласоподаватели и да ги отчетат? По статистики България може би е страната с една от най-високите скорости на интернет в Европа. Като правим сравнение колко време бе необходимо на нашата южна съседка да изчисли резултатите от парламентарния си вот и колко на нас, става ясно, че работата не е в интернета.

Сигурно е в бързите кораби? С тях ли гърците са си пренасяли бюлетините? За съжаление обаче, ние освен по Дунава няма къде да пуснем кораб. А и много не ни се намират. Бързи.

Виждам и други разлики. Веднага след нашите избори, от които стана ясно, че в парламента влизат 8 партии, тръгнаха мъчителни преговори за сформиране на кабинет. Спазваха се едни конституционни срокове. Разменяха се папки с мандати. Резултатът - 792 часа след края на изборния ден, на 7 ноември 2014 г., новоизбраният български премиер Бойко Борисов положи клетва, а на 11 ноември 2014 г. беше първото заседание на правителството. Часовете може да си пресметне всеки, далече са от рекорда на съседите.

На всичкото отгоре министрите при тях са 10 (плюс трима министри без портфейл), без да броим премиера Ципрас. Ние имаме цели 16 министри, от които един е и вицепремиер, плюс още трима вицепремиери и един премиер, разбира се. А как да съпоставяме броя на министрите? По население? Гърците са 12 милиона, ние - около 7. Не е това. По икономика, по брутен вътрешен продукт? Нашият е около 40,5 млрд. евро, гръцкият е 185 млрд. евро. И в това няма логика. Значи е по-добре да не съпоставяме броя на министрите.

И накрая - ние злобеем, че гърците са мързеливи, че имат раздута държавна администрация, която взема дори 13-а и 14-а заплата. Но ако ефективността на тази администрация е винаги такава, както при организирането и отчитането на тези избори, ще излезе, че са си заслужили парите.

 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Стига сте ги хвалили тези румънци

    Икономическата стабилност е важно нещо, каквото и да си говорим. Съседна Румъния е пред риск да остане без пенсии и заплати на държавните служители. Там спешно назначават за министър-председател съименника на унгарския премиер Лудовик Орбан, за да се спаси страната от колапс. Очевидно българските политици имат малко повече здрав разум и у нас
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,