Германският адвокат и депутат Ханс-Петер Ул: Очаквам обвиненията срещу Цветанов да отпаднат, съдът в България не е независим

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4581415 www.24chasa.bg
Ханс-Петер Ул

- Господин Ул, миналата седмица българската прокуратура прекрати делото срещу Цветан Цветанов за незаконно подслушване на мобилни телефони. В друг процес преди това - за незаконно отпускане на обезщетение в рамките на 50 000 лева, той бе оправдан на първа инстанция. Сега остава да се види как ще се развие третото дело срещу него - за това, че е отказал подслушването на заподозрени. Вие сте негов защитник и следите отблизо този трети процес. Каква е вашата прогноза за изхода му?

- Очаквам да бъде оправдан и в третото дело или то да бъде прекратено, тъй като съм се занимавал с него и не мога да открия никакви точки, по които той да бъде намерен за виновен.

- Вие неведнъж досега сте казвали, че тези процеси срещу Цветанов са политически мотивирани. Какви са аргументите ви за това?

- Първото, което прави впечатление, е, че тези процеси започнаха, когато Цветанов вече не бе министър. По същество обаче той е обвинен за неща, които е извършил 5 години преди завеждането на делото, и прокуратурата е знаела през цялото време за това. Ако прокуратурата е убедена, че има извършено престъпление преди пет години, то е логично да реагира навреме и да заведе дело още при разкриването, а не след 5 години. Вторият аргумент е, че

няма видима

причина или

доказателство,

че заподозряното лице е щяло да бъде облагодетелствано по някакъв начин от отказа на Цветанов да се подслушва в първия случай. А във втория случай, един месец по-късно и вече при други обстоятелства, той разрешава подслушването. Имало е причини в единия случай да каже “не”, а в другия “да”, и той ги изложи по време на делото.

- Цветанов бе осъден на 4 години затвор на първа инстанция по това дело. Вие казахте, че съдията е бил видимо под чуждо влияние. Защо?

- Не мога да докажа такова нещо, но не може да се пропусне и фактът, че съдията даде много по-висока присъда от исканата от прокуратурата! Прокуратурата поиска три години под гаранция, съдията присъди 4 години ефективен затвор. Това прави впечатление, не бе обосновано и е подозрително.

- Логично следва въпросът, след като Цветанов е подведен под отговорност след свалянето му от власт, не може ли да се смята, че оправданията се случват, когато партията му отново дойде на власт? Не можем ли да видим тук непрекъснато влияние на политиците върху съда - веднъж влияят едните, следващият път натискат другите?

- Това би било едно недопустимо и перфидно заключение, че тези, които са на власт, не биват съдени. Притеснителното тук е, че първо, прокуратурата повдига обвинение пет години след събитието, когато Цветанов вече не е управляващ, и че

обвинението

изглежда

политически

мотивирано

Затова фактът, че той е пак на власт, не означава, че грешките не бива да се коригират. Те трябва да се поправят възможно най-бързо, независимо кой управлява.

- Но така или иначе следва заключението, че българската съдебна система не е независима от политиката.

- Това, че правосъдието не е независимо, съдебната система не е независима и прокуратурата не е независима. Това води и до ситуацията, в която има редица разследвани престъпници, които обаче

не получават

справедлива

присъда накрая Това отново бе потвърдено от Европейската комисия, а именно, че България има спешна нужда от съдебна реформа. За това работи и Германия, аз лично съм се ангажирал да намеря експерти, които с подкрепата на Европейската комисия и заедно с българския съдебен министър да организират съдебната реформа. Само в държава, в която цари юридически ред, може да се очаква да идват инвеститори, които да искат да оставят парите си в нея. Когато правосъдието не работи коректно, инвеститорите не идват.

- Освен че търсите германски експерти, които биха могли да помогнат на българските съдебни специалисти, има ли и конкретна концепция или конкретна визия каква да е точно съдебната реформа, за да проработи?

- Ние ще направим съвсем конкретни предложения за подобрение, на първо място, за това как да се постигне независимост на съдиите, изборът на съдебните екипи трябва да е неутрален, да не се допуска да се назначават специални съдии за специални случаи. Второто е да се направи така, че

прокуратурата да

е независима

и да не се влияе от политиката. Да разследва всички, а не селективно според това дали заподозреният има или няма политическа подкрепа. Също изборът на прокурори трябва да е много стриктно проверен.

- Защо всъщност се решихте да защитавате Цветанов?

- Познавам Цветанов от времето, в което той беше вътрешен министър, а аз политически говорител на парламентарната фракция и работехме дълго време заедно.

Винаги съм бил убеден, че Цветанов полага истински усилия да реформира полицията и да се бори с организираната престъпност. Още тогава той ми сподели за доста случаи, в които правосъдието не си изпълнява коректно задачата и не се стига до присъди на престъпници. Когато го обвиниха, приех да го защитавам, защото смятам, че си е вършил работата добре като министър. Това бе мотивът ми.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Агитирайте, а не купувайте гласове

    Агитирайте, а не купувайте гласове

    Цели 900 000 избиратели все още не са решили за кого да гласуват на местните избори тази неделя. Това са все хора, които се колебаят кой да стане кмет на техния град или община. Те или не са успели да чуят управленската програма и обещанията на кандидатите в тяхното населено място, или ще импровизират в тъмната стаичка в последния момент
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,