Започна ли нова студена война?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4586930 www.24chasa.bg

Източна Украйна може да се превърне в новата ГДР

 

Мирът в Европа виси на клонче, тънко като паяжина. Все по-труден става изходът от кризата в Украйна, все повече се втвърдяват фронтовете между Изтока и Запада.
Нарушени са международни договори, потъпкват се човешки права, не се спазват ангажименти, води се хибридна война, нелегитимна агресия е отнела вече 50 000 човешки живота.

Тези обвинения взаимно си отправиха Русия и Западът на конференцията по сигурността в Мюнхен. За първи път от края на студената война фронтовете между Кремъл и Брюксел/Вашингтон се очертаха толкова ясно.
Западът обвинява Русия, Русия обвинява Запада и в този кръговрат от прехвърляне на вината мирният изход става все по-малко вероятен.


Какво предстои да се случи и възможно ли е наистина да се върнем към времената от студената война, а дори и тя да ескалира до гореща?
В речта си пред делегатите на конференцията - държавни лидери от 80 страни, руският външен министър Сергей Лавров съвсем ясно описа гледната точка на Кремъл в тази ситуация. За Москва ескалацията не се е случила покрай анексията на Крим или дори не с предшествалото го подписване на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС. Напрежението има 25-годишна история и тя се състои от дузина нарушени договора от страна на НАТО и пренебрежение към интересите и сигурността на Русия, посочи Лавров.

В това той всъщност е прав. И донякъде получи признание от канцлера Ангела Меркел, която обясни, че кризата в Украйна е само следствие от цяла верига събития през годините.
На Москва не може да се отрече едно - Западът пренебрегна договореностите си с нея от края на студената война и прие в НАТО държави, за които имаше споразумение да не влизат в пакта. Най-вече балтийските, но и България и Румъния. След първата вълна на разширение тогавашният президент Елцин изрично посочи, че Литва, Латвия и Естония не бива да стават съюзници в Северноатлантическия пакт. НАТО не се съобрази с това.
След 11 септември организацията предприе дори нова вълна на разширение, в която попаднаха и България и Румъния. Още един залък, който Кремъл трудно преглътна.


До този момент Русия и Западът си сътрудничеха. Заради войната срещу терора обаче САЩ прекратиха през 2001 г. Договора за ограничение на системата за противоракетна отбрана и започнаха да действат в извънредна ситуация. Този 30-годишен документ бе прекратен с едно съобщение от администрацията на Джордж Буш, но нанесе вреди, които се видяха ясно в Мюнхен 14 години по-късно. Засегнати от стъпките на САЩ и НАТО бяха най-вече Русия и Китай, но докато китайците предпочетоха да поведат диалог и да се държат настрана от събитията, Москва прие стъпката като конфронтация.
Днес Русия е държава, която е видимо отслабена - и военно, и икономически. Причината за слабостта не е толкова политиката на западните съюзници, колкото разграбването на икономиката на разпадналия се СССР и разпределението на печелившите бизнеси между олигарси, липсата на състоятелни икономически и социални реформи, обедняването на населението, изоставането на страната технологически и постепенната изолация, в която тя започна да попада покрай всички тези фактори.
В същото време светът навлезе в нова фаза и се изправи пред нови предизвикателства към сигурността. Заплахите вече не идват от една мегасила оттатък завесата, както по времето на студената война, а представляват локални конфликти с потенциал за износ към Европа и САЩ.

В резултат на това има ново преструктуриране на сили и нови стратегии за сигурност. И те отново са по-скоро срещу Русия. Логично, след като само през изминалата година руски изтребители и бомбардировачи нахлуваха многократно във въздушното пространство на страни от НАТО, включително и в България, а успяха да стигнат дори до Лисабон и Лондон. Споразумението между ЕС и Украйна подейства на Москва като червено на бик и тя реши да действа.

Страни като Полша, балтийските държави, Румъния и България изразиха притеснение, че подобен сценарий може да се развие и на тяхна територия. НАТО реагира с план за командни центрове в новите членки, сред които е и България. София, от една страна, участва в тази стратегия, от друга, подкрепя желанието на Германия и Франция все пак всичко да се разреши с преговори. Спиралата на тази конфронтация се завърта все по-шеметно и засега няма признак, че двете страни се вслушват в съображенията си. Най-вероятният изход е да има ново разделение в Европа.


До гореща война все пак може и да не се стигне, ако планът “Меркел” успее. Според източници от канцлерството Берлин и Париж са склонни на отстъпки на Путин, само да се прекрати ескалацията в Украйна. Меркел намекна това и в речта си в Мюнхен. Тя неведнъж направи препратки към историята на ГДР и посъветва Украйна да бъде издръжлива. Явно целта е да се федерализира страната, сепаратистите да получат автономна територия и вероятно един ден тази територия сама да поиска да се върне обратно в пределите на Украйна.

Има много противници на този план и сред западните страни. Най-вече САЩ, Великобритания, балтийските държави и Полша се притесняват от подобно прекрояване на границите. Заговори се за американската идея украинците да се въоръжат, но Меркел категорично я отхвърли. Изненадващо самият държавен секретар на САЩ Кери я подкрепи и каза, че преговорите не могат да бъдат заменени с оръжие и всички заедно застават зад идеите на канцлера за изход от кризата. Въоръжаването на украинската армия е идея най-вече на Джон Маккейн, но е твърде възможно и тя да е за вътрешнополитическа консумация, тъй като в САЩ догодина ще има избори. А какъв е планът на Путин в тази игра на нерви?

Най-вероятно Путин няма план. Възможно е да иска да протака преговорите, докато Украйна се изтощи напълно и рухне икономически, разкъса се от политически дрязги, но най-вече морално. Колко деморализиращо действа отказът на Кремъл да се съобразява със споразумения като това в Минск, без да иска, издаде и Меркел. На въпрос за гаранция на нов договор с Кремъл за спиране на ескалацията в Украйна, тя дълго не можа да отговори, след което, видимо уморена, каза: “Такава няма”.

  • Деница Сачева заслужава похвала, че изръмжа на т.нар. майки

    Деница Сачева заслужава похвала, че изръмжа на т.нар. майки

    Министър Деница Сачева заслужава похвала, че честно каза това, което си мислят хиляди, че т.нар. майки на деца с увреждания превърнаха в професия демонстрирането на уврежданията им и присламчването към всякакви демонстрации. Разбира се, че е ужасно да имаш дете, на което се налага да се движи с количка
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи