Джо Лин Търнър: Идвам често у вас - имате чудесни зеленчуци, цените и данъците са добри

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4589476 www.24chasa.bg
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Джо Лин Търнър досега си остава известен като бившия вокал на “Рейнбоу” и “Дийп Пърпъл”. От години обаче развива солова кариера.

Истинското му име е Джоузеф Артър Марк Линкито, като дете израства в Ню Джърси, САЩ. Има италиански корени.

Като ученик свири на китара и акордеон. В гимназията сформира групата "Езра", която изпълняват кавъри на Джими Хендрикс, Куин и Дийп Пърпъл, както и свои собствени песни. През 1976 г. Търнър свири с “Фанданго” - група, която прави поп, кънтри, джаз и рок парчета.

Големият успех идва, когато групата се разпада, и той е извикан на прослушване. Резултатът е, че става вокалист на “Рейнбоу” през 1981 година. Девет години след това пее в “Дийп Пърпъл”, след като Иън Гилън я напуска.

В неделя Търнър пристигна в България, за да участва на финала в “Х Фактор”.

С американския хардрок певец Джо Лин Търнър разговаря Силвия Жекова

- Отложихте интервюто с 30 минути, от екипа обясниха, че не се чувствате добре. Как сте? Ще успеете ли да пеете на сцената на “Х Фактор”?

- Истината е, че спах 10 часа и вече се чувствам много по-добре. Пристигнах в България с два полета. Пътувах от Ню Йорк през Виена, оттам в София. Още когато се качих на самолета, не се чувствах добре. Пътят беше изморителен. Затова трябваше да спя поне 10 часа.

Утре полетът ми е в 8 часа. И отново няма да имам възможност да спя. Но точно това е рокендролът.

- Наистина ли гледате българския сезон на “Х Фактор” в дома си в Америка? Какво ви провокира да публикувате в профила си във фейсбук изпълнение на Славин Славчев?

- Гледам видеоклипове от “Х Фактор” в ютюб, не по телевизията. И когато чух за първи път изпълнението на Славин на Can’t let you go - един от хитовете на “Рейнбоу”, се почувствах горд. Затова написах, че за мен е огромна чест, че той изпя една от нашите песни. Това е нетипично парче за такъв тип риалити шоу. Той се справи много добре.

- Славин е сочен за победител.

- Знам, че зрителите ще изберат победителя. Аз искам да съм справедлив към всички участници. В началото бях притеснен, но когато разбрах, че и другите финалисти също ще бъдат подкрепяни от популярни личности, се успокоих.

- У нас има много музикални риалити програми, но малка част от участниците успяват да се реализират. Как е в Америка?

- Точно по същия начин е. В много случаи хората, които печелят, не са истинските победители. Някои от тях дори почти нямат кариера. Всичко зависи от самия изпълнител - как ще успее да се рекламира, какви песни ще издаде. Разбира се, победителите подписват договор с големи музикални компании, но и това не е гаранция за успех.

Например по мое време нямаше подобни състезания. Имаше много работа и само една мечта.

- Миналата година бяхте в България, дори имате български мениджър. Какво ви харесва тук, че идвате толкова често?

- България за мен е възможност. Аз мисля, че навремето заради историята страната ви не е имала много възможности. Вече е различно, започва да се развива много добре. Сега

България е много модерна

и съвременна държава

Има много сериозно влияние по света. Най-голямото ви предимство е, че има море, планини. Храната е страхотна, имате чудесни зеленчуци. Цените са ниски, данъците също са много добри. Има много положителни неща.

- Тук имате много фенове. Планирате ли голям концерт?

- Надявам се през пролетта и лятото да изнеса концерти. Вероятно ще имам участия на няколко фестивала. От време на време пея и в клубове в София. Но сега нощните заведения се страхуват да наемат чуждестранни изпълнители.

- Защо?

- Не зная каква е причината.

- Вашата кариера започва през 70-те години. За тези 40 години как се промени музикалната индустрия?

- Напълно се е променила. Сега например

никой не купува сидита.

Всеки слуша парчета

по спотифай -

уеб услуга за безплатна музика, ютюб, или си купува песни от айтюнс. Вече повечето хора никога не слушат целия албум на изпълнителя, а само отделни парчета от него.

Например аз имам чисто нов албум - Rated X, който е фантастичен. В него участват известни артисти. В няколко от песните свири и българският музикант Николо Коцев.

- В България ви представят като бившия вокалист на “Рейнбоу” и “Дийп Пърпъл”. Коя от двете групи предпочитате?

- Няма значение, аз съм бивш вокал. Това е част от моето минало, част от моето развитие. Сега имам много добра солова кариера и предпочитам да ме представят като себе си. Но и не съм човек, който забравя миналото си. Никога.

  • Защо е важно правителството да има програма

    Защо е важно правителството да има програма

    Правителството на Жан Виденов остана в историята на последните 32 години като най-слабото заради зърнената криза, фалита на банките и космическия ръст на инфлацията. Мнозина наблюдатели твърдят, че чак такъв провал с изпълнителната власт днес е невъзможен. Дано да са прави! Има обаче и един важен детайл, който е добре да се напомни
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо