Референдум? Чудесно, но дяволът е във въпросите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4618035 www.24chasa.bg

По принцип подкрепям идеята на президента Росен Плевнелиев да организира допитване до народонаселението за начините и формите на неговото гласоподаване.
Подкрепям я дори и поради простия факт, че ние се оказахме единствената държава, на която народът не беше питан иска или не членство в НАТО и ЕС (изключвам Кипър, но там причините са обясними).

Подкрепям я и поради това, че  конституционно ние сме пряка демокрация,  а не "изключително представителна" като например Великобритания, където политиците се сещат за нацията си веднъж на пет години, когато са изборите. Не, според основния ни закон ние сме много по-близо до Швейцария, където националните допитвания (референдумите) са средно шест годишно. За местните не говоря - вероятно няма седмица без такова...

Подкрепям и замисъла референдумът да се проведе в деня на местните избори. Ние, българите, по принцип обичаме с един масраф да минем поне през две работи - това ни е в националната традиция. Пък и по-евтинко, което също обичаме.

Спирам се обаче дотук с "подкрепите" си. Защото, ако ги предложи на допитване във вида, в който са формулирани, "трите въпроса" на президента могат да предизвикат много смесени чувства.

Да питаш в референдум "за" или "против" електронното гласуване, е все едно да питаш българина  иска ли да открие отново топлата  вода или колелото.

Ами светът отдавна ги е открил и сега гледа главно да ги доусъвършенства!
Спомням си далечната 1990 г., когато във Великото народно събрание обсъждахме първия закон за избиране на народни представители и местни органи на властта. Бях сериозно осмян, когато предложих гласуване и по пощата. И не искаха да чуят аргументите ми, че така се прави в Европа на емигрантите. И че ни предстои да станем част от нея. И че най-стабилният начин нашите емигранти да не скъсат връвта си с родината е да им измислим начин да участват в решаването на съдбините . А той е, като максимално ги улесним при гласуването. Понякога - заедно с роднините и близките, които са оставили тук. А понякога - и вместо тях!

"Пощата" вече също остаря. На нейно място дойде мейлът. Тогава за какъв дявол да питаме в референдума за "гласуване по електронен път", след като е очевидно, че на този етап  това е най-смисленото и най-лесното решение?

Стигам до следващото си "смесено чувство" - формата на гласуване: задължително или пожелателно. Да, по света съжителстват и двете. Но преди повече от половин век италианците измислиха един междинен вариант.

Нека бъдем наясно - неучастието в гласуването също е вид гласуване. Доказаха го май и резултатите от изборната активност в последните парламентарни избори. На които 51% от българите заявиха, че "този филм вече сме го гледали и няма да ходим пак".
Другото е още по-страшно - завеждат те насила до урните (как - с полиция по домовете, с нови "доброволни отряди на трудещите се") и ти праскаш една голяма черта през цялата листа. Или пък я пускаш "цялата в бяло". И в двата случая - невалидна.

Та италианците измислиха нещо средно - "морална присъда за неучастие в изборите". Изразяваше се в това, че списъците с негласувалите висяха с месеци пред местните общини. И всеки, който протестираше за нещо си срещу кмета, първо го водеха да се види дали не е в списъка. И ако беше там, учтиво го молеха да се измете с претенциите си...

А съчетанието “мажоритарен елемент”? Хайде веднъж завинаги да се изясним. Валери Найденов е най-яростният привърженик на  чистата  мажоритарна  система.

Зачитам неговите аргументи, някои от тях са убедителни, по други съм готов да споря. Аз пък съм на другия край – преференциална пропорционална избирателна система.
В нея сме по “модел” на демокрацията. Нищо, че и тук я окепазихме – оказа се, че и “преференциите” са стока, особено за циганите. Но това е много по-друга тема.
Какво означава обаче този “мажоритарен елемент”? Нали “и този филм” гледахме през 2009 година? И видяхме финалния му резултат – по-тъжен дори и от филма
“Дякон Левски”.

Така че – или чиста мажоритарна система, или преференциална пропорционална.
Та ако се върна към началото, наистина подкрепям идеята за “две в едно” – местни избори и референдум. Въпросът е така да се обмисли допитването, че да не излезе като соросоидно мероприятие. В “този филм” аз няма да участвам.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Какво е хубавото в новината, че грипните ваксини са свършили

    Грипните ваксини свършиха. В тази новина има и нещо хубаво - доказателство, че българинът не е толкова глупав да не вижда ползата от профилактиката. Защото само преди две седмици се появи голямо европейско проучване, според което България е страната с най-голямо недоверие към смисъла от ваксинирането и е на предпоследно място в доверието към
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,