Бизнесът с паспорти за Европа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4651504 www.24chasa.bg

В Чехия ги

продават на

бежанци от Сирия

и Ирак като входен

билет за ЕС

 

Ялението, с което се бори пражката полиция, е сравнително ново. Затова и властите срещат огромни трудности в битката срещу престъпниците, признава Хуберт Ланг от отдела "Документи за самоличност": "Най-вероятно схемата е следната: социално слаби хора продават задграничните си паспорти, след което ги обявяват за изгубени или откраднати. Или пък говорим за документи за самоличност на починали, които не трябва да се връщат в съответната служба.

Най-опасната категория обаче включва лични документи, които не се обявяват нито за изгубени, нито за откраднати. Така техните номера не попадат в информационната система на Шенген и приносителите им не могат да бъдат хванати при проверки по външните граници на Шенген."

Полицията смята, че зад този вид търговия стоят организирана престъпни банди от трафиканти на хора. В Европа те вербуват хора, които са готови да продадат паспортите си. В страните с граждански войни или други конфликти в арабския свят тези документи струват цяло състояние, казва Ланг: "На бежанците им трябват паспорти, за да се качат на някой самолет за Европа, където след това подават молби за убежище. Това, че чешките задгранични паспорти са много добре защитени срещу фалшифициране, не пречи с тях да се злоупотребява по такъв начин".

Чешките задгранични паспорти са добре защитени срещу фалшифициране, но това не пречи с тях да се се злоупотребява

За бежанците тези документи са само начин да се качат на някой самолет. Това, че при паспортния контрол в Европа те се оказват откраднати, вече не играе съществена роля, защото бежанците веднага подават молба за убежище.

Не трябват много технически умения, за да бъдат преработени европейските паспорти. Как става това, обяснява чешкият експерт от "Документи за самоличност": "Върху страницата със снимката на приежателя на паспорта се залепва нова страница, изготвена с най-обикновен мастилено-струен или лазерен принтер и снимката на новия приносител на документа. Именно тя по-късно се проверява от граничните служители. Не всеки пътник от арабски произход бива подлаган на специален контрол по границите", кава Хуберт Ланг.

 

В страните с граждански войни в Арабския свят “входният билет" за Европа струва цяло състояние

Пътници с

откраднати

паспорти

Междувременно чешките власти са регистрирали повече от 100 случая на пътници с откраднати паспорти. Не се знае обаче колко други такива случая са минали незабелязано. Затова чешките власти се опитват да противодействат на тази незаконна търговия с разяснителна кампания сред хората, които продават паспортите си.

Повечето от тях са социално слаби, като най-много случаи има в Северна Бохемия. Полицията тепърва трябва да установи каналите, по които паспортите стигат до потенциалните им купувачи, както и какви са печалбите на трафикантите:

"Най-трудно е да се докаже, че дадено лице е продало паспорта си. Но ако някой за две години загуби три-четири пъти паспорта си, това вече е подозрително и ние сме длъжни да проверяваме тези случаи", казва Ланг.

Междувременно властите обмислят промени в закона, с които ще бъдат завишени санкциите за повторно загубени документи за самоличност. Докато поправките обаче станат факт, ще мине още доста време, през което търговията с паспорти ще продължи да процъфтява, смятат наблюдателите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Срамно е ЕС да дава само 200 млн. евро за лек срещу коронавируса

    Срамно е ЕС да дава само 200 млн. евро за лек срещу коронавируса

    Срамно е, че ЕС отделя само 200 млн. евро за борба с коронавируса. За какви ли не глупости се харчат милиарди. Случващото се в Италия показва, че никой не е застрахован. В Милано не ядат прилепи, а паста, но там заразата се разпространи мълниеносно, което идва да покаже, че това е нещо много страшно и огромният ресурс - научен, финансов
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност