Меглена Кунева: Пари от имоти на подкупните да са награда за разкрилите ги хора

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4694283 www.24chasa.bg

- Г-жо Кунева, каква ще е паричната награда, която ще давате за сигнал за корупция?

- Важно е да отбележим, че говорим за парични награди при сигнали, които са довели до ефективна присъда или санкция, а не за всеки. Тоест благодарение на сигнала е установено престъпление и са защитени финансовите интереси на държавата. Уредбата за наградите ще бъде подробно разписана законово и е въпрос, който обсъждаме с Министерството на финансите. Принципът в страните, чийто опит проучвахме и където тази система работи, като Литва, Румъния и Словения, е да се създаде фонд, в който да влизат средства от “спечелените” за държавата пари от разкрита корупция. Такива средства могат да бъдат и тези от продажбата на имоти, отнети от Комисията за незаконно придобито имущество.

- Възможността да се подават анонимни сигнали не насърчава ли доносничеството?

- Тази система е доста разпространена в цял свят. На български нямаме дума за уисъблоуърс – онези, които виждат нередност или престъпление, не са съгласни и “пускат сирената”, уведомявайки властите или медиите. Трябва да върнем вярата на хората в държавните органи, че като сигнализират за корупция, ще има реакция.

Колкото за анонимните сигнали, заложили сме гаранции, че те няма да станат машина за доносничество. Говорим за аргументирани сигнали, с доказателства, не неща от типа “комшията е митничар и кара много скъпа кола”. Наясно сме, че много хора

по лични причини

биха искали да

навредят

на колега или съсед. Но е ясно, че има и много служители, които разполагат с данни за корупция във ведомствата си, но не биха сигнализирали с имената си от страх да не бъдат уволнени. Опитът на Полша например показва, че много повече хора са склонни да сигнализират, ако е анонимно. Затова ще дадем възможност.

- Защо въпреки думите на премиера, че няма нужда от нови структури, правите тази суперагенция от комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и Сметната палата?

- Анализът показа, че сега имаме много органи, но те не дават задоволителен резултат. Функциите им се припокриват, нямат връзка помежду си и в крайна сметка нямаме качествена проверка на имуществото и конфликта на интереси. А точно през тази проверка се хваща корупцията. Ние не предлагаме нов 10-и или 11-и орган, а събираме на едно място и допълваме функции на сега съществуващи органи. Сметната палата например трябва да проверява разходите на институциите, а не на отделните лица, въпреки това сега декларациите за имущество се подават там. И не се проверяват качествено, не се гледа дали вземаш заплата 1000 лева, а през два месеца ходиш на екскурзия в Бали или си си купил кола за 100 хил. лв. Новият орган ще прави именно тази задълбочена проверка на хората, заемащи висши длъжности. Ще има достъп до банкова и данъчна тайна, ще прави засечка между декларациите и регистрите на КАТ, ще проверява и повече свързани лица. В наши дни много хора живеят с години във фактическо съпружеско съжителство, но се проверяват само свързаните лица през официален брак, а това не отговаря на реалността.

- Какви ще са целите пред тази агенция?

- На първо място анализ и проверка на имотни декларации и конфликта на интереси. Освен това разработване на етични стандарти и стандарти за почтеност, както и на оценка на риска от корупционно поведение и анализ на законодателството. Тук ще използваме капацитета на БОРКОР. Ако при проверката на декларациите се открият нередности, могат да се налагат административни санкции – глоби или временно отстраняване от работа. Ако има съмнения за необяснимо богатство, се включва Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. При съмнения за престъпления случаите ще се изпращат на прокурор. С едно изречение, внасяме ред в борбата с корупцията.

- Защо се съгласихте на варианта на главния прокурор за спецзвеното, а не направихте специализирана прокуратура? Кой ще пази пазачите от това звено?

- За специализираната прокуратура е нужна конституционна промяна, а това е дълъг процес с неясен изход при липсата на нужното мнозинство. Да заложим на вариант, който не сме сигурни, че ще стане, след като има такъв, който може да заработи веднага, е

оправдание за

бездействие

- Остава ли намерението в България да имаме 20-30 осъдителни присъди по високите етажи и 200 души ли ще има в спецзвеното?

- Колко ще бъдат осъдени, зависи от съда и от качеството на доказателствата, които звеното ще събере. Много разчитам на ангажимента, който е поет от прокуратурата, ДАНС и МВР.

В звеното засега

е предвидено да

работят около

50 човека

- Кога да очакваме първия политик в затвора за корупция?

- Това ще реши съдът, не правителството. Българските граждани очакват за престъпления да има осъдени, а корупцията е престъпление.

- Приемането на стратегията ще се отрази ли на кандидатстването ни за Шенген?

- Макар и да няма правно основание за това, политически факт е, че има страни в ЕС, които обвързват влизането на България в Шенген с напредъка ни с правосъдието и борбата с корупцията. В края на април в София ще бъде мисия на ЕК, която ще отчита напредъка. В доклада през януари една от най-големите критики беше към борбата с корупцията и за нас е изключително важно да отбележим успех. Другата седмица ще представя стратегията пред европейските посланици и отново ще призова за по-скорошно решаване на въпроса.

- Какво ще промените в Изборния кодекс, за да няма купени гласове?

- Промените ще се дебатират между политическите сили. Реформаторският блок държи да има активна регистрация, да се премахнат мъртвите души от списъците, да има регионални преброителни центрове, така че да няма пряк контрол върху секциите.

- РБ снема ли доверието си от министър Танев, след като той се отрече от блока? Ще искате ли от премиера смяната му?

- Не е добре да се забравя, че всеки един от нас - господата Москов, Лукарски, Танев и Ненчев и аз, сме избрани за министри с политическата подкрепа на РБ и сме поели ангажимент именно към тази политическа сила. Това е ангажимент към нашите избиратели.

- ДБГ ли има проблеми с образователния министър и неговите предложения за реформа?

- Не бих казала. Това, което и ние, и целият Реформаторски блок искаме, е реформите, които зависят от нас, включително и в образованието, да са ярки и категорични. Бих искала да поздравя министър Москов за това, което направи в здравеопазването, и да пожелая успех на министър Танев да го повтори в образованието. То е изключително важна сфера, в това число и за икономическото развитие на страната.

- Нужно ли е на местните избори РБ да издига кандидати в градове, в които ГЕРБ категорично води? Не е ли по-добре да ги подкрепите?

- Към този момент няма структури на блока, които да са заявили, че нямат капацитет да издигнем свои кандидати. Друг е въпросът дали ще са отчетливи местни партийни лидери от РБ, или популярни и уважавани личности, които припознават платформата на блока. Ще има и градове, където след обсъждане с местните структури ще направим преценка дали да не търсим партньорство с ГЕРБ, за да разбием монопола на ДПС и БСП. Но това са за много малко места, където е ясно, че поединично не можем да променим статуквото. Иначе целите ни са победа на РБ в 40-50 големи, малки и средни общини и в 5-6 областни града. Със сигурност ще имаме собствена кандидатура за София, където имахме 100 хил. гласа на последните избори. РБ има амбициите да върви нагоре, минахме заедно на европейски избори, удвоихме резултата си на парламентарния вот, сега съм уверена, че ще извадим много добри кандидати и ще се представим добре.

CV

 Родена на 22 юни 1957 г. в София

 Завършила е право в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализирала е в университетите в Джорджтаун - САЩ, и в Оксфорд

 Бе главен преговарящ за присъединяването ни към ЕС и министър по европейските въпроси в кабинетите “Сакскобургготски” и “Станишев” и първият ни еврокомисар (2007 до 2010 г.)

 На 1 юли 2012 г. създаде партия “Движение България на гражданите” (ДБГ)

 Вицепремиер във второто правителство на Бойко Борисов

  • За пенсиите чуйте синдикатите - идеята е 
разумна

    За пенсиите чуйте синдикатите - идеята е разумна

    Всички знаем, че пенсиите у нас са ужасно ниски. През последните години управляващите вдигат с много повече от законовото швейцарско правило само най-ниските. Това е добре, но така се руши пенсионната система, а и не е справедливо. Да, немислимо е човек да преживява с 250 лв. на месец, но той може да се подкрепи чрез социалното подпомагане
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си