Няма цигани, само граждани сме

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4725333 www.24chasa.bg

Монк, героят от сериала, се изправя на сцена по време на рок концерт и казва: “Имам една мечта - един ден хипитата и нормалните хора да заживеят заедно! Но не близо един до друг, заради миризмата.”

Нечувано расистко, но предимно комично, понеже е кино и става дума за хиперболизирана версия на потиснат маниакален човек. Когато е на живо обаче, не е смешно. Ето как изглежда призивът на едни хейтъри от фейсбук за голямо викане на жълтите павета: “Протест срещу циганските своеволия и бездействието на държавата.” Качили са и снимка - един гледа лошо и уж държи знаме, ама е в крупен план, за да внушава, че е винкел. Иначе щял да е мирен митингът им на 2 май.

То е ясно, че от тая работа няма да последва нищо освен ревящи националисти в новините, като пещерни хора на лов за мечки, които искат да се въоръжават и да лишат ромите от глас. Дежа вю ще бъде, гледали сме сто пъти подобни провокативни комплексарски хепънинги. Дразнещ е обаче т.нар. публичен дебат за ромите, който вече започна и ще се точи две седмици най-малко със същите високи децибели.

Фронтовете са

отворени, армии

рият с копита

пред битката – националистите от едната страна, здравият разум от друга, циганите от трета… В неделя наш колега излезе с последно предупреждение, че ще блокира фейсбук приятелите си, които отидат на протеста. Моментално хейтър възрази, че иска властта, щото повече няма да търпи да го крадат и бият циганите. А пък прогресивната интелигенция се фръцна, че е абсурд малцинството да се поставя под общ знаменател. И така нататък, досада до пръсване.

Докога споровете в България ще са “Левски” – ЦСКА? Не е ли повече от очевидно, че титаничният сблъсък “ние срещу ромите” само разклаща утайката, без да я разбърква? Обществото се разделя, откриваме непреодолимите си различия и отново се държим като измъчена брачна двойка - не можем да се понасяме, на нищо не намираме колая, ама живеем заедно заради децата.

Ако глупостите имаха край, по ромския въпрос трябва да се отвори един- единствен фронт. Не хейтъри, националисти, предрусали и не знам си какви, а българските граждани срещу нарушителите на закона.

Проблемът е съвършено ясен, той няма нищо общо с расизма, национализма и дискриминацията. Нормалните хора в България, които работят, плащат си сметките, данъците, карат с колан и децата им ходят на училище, искат

просто правилата

да важат за

всички

Може да не са с български, а с ромски, турски, арменски, еврейски, арабски, какъвто и да е произход, фамилията не е важна. Те са едно общество, имат общи интереси, права и задължения, и не са съгласни с чадъра над циганските измамници и бандити.

Докато българските граждани се чудят как да си изхранят и осигурят семействата, ромите раждат, за да прибират социалните. Те си плащат сметките, а на онези политиците им правят енерго и крадат ток, за да се мотаят по цял ден без работа, но дойдат ли избори - да гласуват правилно. Банди ограбват и пребиват хора по селата, крадат реколтата, какви ли не бели докарват и накрая най-много държавата да премести циганската махала малко по-нататък.

Докато данъкоплатците се мъчат да осигурят най-доброто образование за своите деца, циганчетата стават просяци, джебчии или се учат

да се мятат под

гумите на колите, за да рекетират после шофьорите. Ако малолетна роди от български гражданин, той отива в затвора, но ако е ромка, започва голямо махленско тържество с бой и кючеци три дни и три нощи.

В конституцията никъде не се споменава, че законите не се прилагат за ромските престъпници, това е протестът – държавата да третира еднакво своите граждани.

Не работиш, значи отиваш на трудовата борса и ти намират работа. В противен случай няма социални помощи. Каквото за всички, такова и за тях. Ние не сме Южна Африка, та да ограждаме цветнокожи в гета от бидони и кашони, тук е ЕС, правилата са ясни.

 

Няма какво да подвикват от “Амнести”, че ги потискаме, третирайки ги като останалите граждани, защото даже най-престижните защитници на човешките права не могат да предложат по-справедлив път за “ромското включване”.

Но тази кауза не е на правителството или на отделните партии, които никога няма да прережат клона, на който седят. Тя е на неправителствените организации, на т.нар. свободни общества, които получават финансиране от Щатите, за да бранят демокрацията и гражданските права, и се бият в гърдите, че могат да изкарат стотици хиляди навън. Проблемите на цивилизованите българи остават нерешени точно защото не сме единно общество, едно говорим, но друго правим. Колегите, които посипаха със суперлативи посещението на нашата правителствена делегация в Париж, превъзнесоха срещата на Борисов и Саркози, днес са против антициганския протест. Как пък не се сетиха, че бившият френски президент екстрадира малцинствата по родните им места? Той не е ли расист? И на всичкото отгоре каза: “Само Хитлер може да интегрира ромите.” Радваха му се и бяха безкритични, сигурно защото е французин и го прави по-фино. Но ако се прочете по-внимателно дискриминационното му изказване от лятото на 2010 г., се извличат и някои поуки за България конкретно. “Защо българите се гордеят толкова много - пита Саркози, - че по време на холокоста са спасили българските евреи, а за циганите нищо не споменават, явно още тогава са искали да се отърват от тях. Нека тези, които са ги научили да живеят по този начин, поемат отговорност за интеграцията им.”

Ами да я поемем, де! Да спрем да обвиняваме политиците, че те ядат баницата, а гражданите – сопата. Не се издържа вече надвикването по телевизията на гримирани лелки и чичковци с нарцистично поведение. Жалки сме!

Няма нужда от нови фронтове,


просто трябва правилата да важат за всички

  • Държавата не трябваше да отстъпва за маските

    Държавата не трябваше да отстъпва за маските

    Много обществена енергия се пропиля на тема маски, бурки и прочее безсмислени препирни. Правителството даде заден и задължителното носене на маски бе отменено, което не беше правилно. Просто трябваше да промени размера на глобата, за да не изглежда толкова драстична. Професионалните протестъри организираха кампания
  • Доказано! Истината тук!

    Доказано! Истината тук!

    Сляпата вяра в безумни “новинарски” сайтове е опасна. Заглавия само от главни букви не трябва да се превръщат в стандарт РЯДКО се обръщам към читателя с призив. Аз самият рядко откликвам позитивно на публични призиви, защото искрено не обичам да ми казват какво да правя – поредният признак, че въпреки опитите си не съм излязъл от пубертета