Прокурор Христов: Ковачева казала пред полицаи, че бебето плачело и я дразнело

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4742316 www.24chasa.bg

Николай Христов от софийската градска прокуратура е наблюдаващ прокурор по делото срещу акушерката, пребила бебе

- Прокурор Христов, вие наблюдавате делото за пребитото бебе, кой подаде сигнала и какви бяха първите действия на полицията и прокуратурата?

- Сигналът е подаден по обяд на 22 април от болница “Токуда” първоначално до 4-о РПУ. Разследването обаче е започнато от Първо РПУ, в чийто район е извършено престъплението. Отишли са в “Софиямед”, иззели са записите, започнали са разпити на свидетели.

- Защо чак 4 дни след инцидента е подаден сигналът, не е ли късно?

- Определено е късно. Нямаме представа защо е станало това забавяне.

- Някакво колебание ли е имало в болницата, нали още в началото са видели, че има оток на главата и е било ясно, че е удряно?

- Когато детето е било закарано в “Токуда”, първоначалните предположения са били, че то е изтървано. След обстоен преглед обаче е установено, че е налице синдром на малтретираното дете, с множество травми по главата и т.н. и вече това им e дало основание да ни сигнализират.

- От болница “Софиямед” сезираха ли ви?

- Към нас официално съобщение от тях няма. Представили са ни един протокол, с който шефът на болницата на 20 април назначава вътрешна проверка по случая и комисия. Тя е преглеждала записите от 16 до 18 април. На 21 април IT специалистът казва, че е прегледал тези записи заедно с комисията. Между другото,

прегледани са

записи от камери

от почти всички

отделения

на болницата, което опровергава твърдението на защитата, че е подходено избирателно и са гледани само записите, които се отнасят до дейността на Емилия Ковачева.

- Появиха се противоречиви информации за това дали обвиняемата акушерка е дала обяснения и какво е казала за случая.

- Обяснения като обвиняема не е давала, възползвала се е от това си право. Има обяснения пред оперативен работник в полицията. Написала ги е собственоръчно, казва, че е нанесла няколко удара на детето, защото много

плачело и я

дразнело,

тя била изморена и искала то да млъкне. Тези обяснения в полицията обаче нямат доказателствена стойност и ние не можем да ги ползваме в процеса.

- Съдът на първа инстанция посочи, че правилното обвинение е причиняване на тежка телесна повреда, а не опит за убийство. На втора инстанция магистратите приемат вашата формулировка и говорят дори за “пряк умисъл”. Вие склонен ли сте да ревизирате обвинението?

- Разбира се, че след като съдилищата са дали своите становища, макар те да не са обвързващи, ние ще помислим върху тях, но това ще стане едва след като бъдат събрани всички доказателства по делото.

При повдигане на това обвинение ние се ръководихме от сериозните наранявания на детето - счупен череп, оток на мозъка, кръвоизлив в меките мозъчни обвивки. Бяхме получили и предварителни данни от лекарите, които в прав текст ни казаха, че детето едва ли ще оживее. Това ни мотивира донякъде да предявим такова обвинение.

Дали и как ще го ревизираме, ще решим, когато съберем всички доказателства.

Искам още да кажа, че обвинението, което сме предявили - за опит за убийство, включва в себе си всички реквизити от обективна страна на престъплението по чл. 131 от НК - причиняване на тежка телесна повреда, т.е. с нищо не са нарушени правата на обвиняемата.

- Защо настоявате тя да остане в ареста - няма данни, че може да се укрие или да извърши друго престъпление, не може да попречи на разследването, нито има пари да изчезне?

- На първо място трябва да бъде посочено, че деянието е с много висока степен на обществена опасност, извършено е във връзка с работата на обвиняемата. Обществото ѝ е поверило грижата за новородените деца, вместо тази грижа бебето е бито почти до смърт, тя се е отнесла към него с особена жестокост.

От друга страна, наказуемостта на престъплението по чл. 116 (квалифицирано умишлено убийство, в случая опит - бел. ред.) е най-високата в нашия НК и поради това

има реална

опасност тя

да се укрие

В този смисъл имаме доста примери от близкото минало.

- Стана ясно, че Ковачева не страда от психическо заболяване, има ли данни какво е било психическото ѝ състояние към момента на побоя?

- По делото има приложена експертна справка, според която Ковачева е вменяема, може да ръководи действията и постъпките си и да отговаря за тях. Към момента нямаме категорични доказателства за психическото ѝ състояние към момента на извършване на деянието.

Предстои изясняването на този факт, както и изобщо на мотивите, които са я довели до отключването на тази агресия. Ще се допитаме до специалисти в областта на психиатрията и психологията, които могат да ни дадат тези отговори.

- Дали не е имала конфликт с родителите?

- Това беше първото нещо, към което и ние се насочихме. Разпитахме родителите, но те твърдят, че конфликт не е имало.

- Значи мотивът за побоя не се знае?

- Лично за мене към настоящия момент той е необясним.

- Не може ли да се обясни с претовареност, изкарала е 24-часово дежурство, лансира се версията, че е “прегоряла” в работата си?

- Не мога да си обясня поведението на Ковачева с “прегоряване”, защото, първо, нямаме такива обективни данни. Второ, доста хора са подложени на такова натоварване, но не извършват подобни деяния. Според мене продължителността на работата не може да доведе до отключване на такава агресия. Изчетох доста материали за това “прегоряване”, за което толкова се говори - то не съдържа в себе си агресия, хората стават по-меланхолични, по-затворени в себе си, по-податливи на професионални грешки, но не и по-агресивни.

- Родителите какво обяснение имат за случая?

- Нямат обяснение.

- Тогава единственият вариант остава, че тя просто си е такава. Има ли данни за други подобни случаи в кариерата ѝ?

- Проверяваме, засега нямаме такива данни.

- Прегледахте ли записите от камерите отпреди 18 април?

- Тези записи сега се свалят от устройството, след което ще бъдат прегледани. Съхраняват се записи за месец назад във времето.

- Защитата твърди, че не е доказана връзката между ударите и телесните повреди, по бебето не били забелязани наранявания сутринта и преди обяд в болница “Софиямед”, как ще коментирате това твърдение?

- Детето е увредено в нощта на 17-и срещу 18 април. Не е вярно, че рано сутринта на 18-и не е имало обективни находки за това. Когато на работа са отишли акушерката, която сменя Ковачева, и лекарката, се установява, че детето е с повишена температура, отпуснато, не се храни. През деня акушерката е забелязала оток по главичката му. Т.е. тези белези за травма са били налични още сутринта на 18 април.

Същия ден към 19,30 часа при внимателен преглед е установено, че има отоци на главата и морав цвят на кожата,

рефлексите му

са били забавени,

имало е повишени температура и тонус на сърцето. Именно тежкото му състояние е провокирало обаждането до “Токуда”. По-късно обстойният преглед в тази болница е стигнал до извода, че травмите не могат да се получат от еднократно падане.

Освен това по делото има медицинска експертиза, че множеството увреждания, които са най-вече по главата, са причинени от точно такъв механизъм и точно по това време, както се вижда на записите.

- Ако не бяха тези записи, щеше ли да се разкрие престъплението?

- Ако трябва да съм честен - трудно, много трудно щеше да протече разследването, тъй като нямаше да е известно авторството на деянието. В случая те ни помогнаха изключително много - показват не само автора, но и механизма, по който това е станало.

- Какъв срок сте си дали за приключване на разследването?

- Не мога да се ангажирам с дати, но мога да кажа, че ще приключи в разумен срок, може би между 4 и 6 месеца. Ще бъде направена психиатрична експертиза на обвиняемата, която ще изясни състоянието ѝ към момента на деянието и мотива. Ще се назначи техническа експертиза на записа, която трябва да каже дали не е манипулиран. Предстоят и още разпити на лица, които могат да осветлят разследването.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Поредният ревнив убиец раздава правосъдие

    Поредният ревнив убиец раздава правосъдие

    Поредното жестоко престъпление от ревност и поредната жена, изгубила живота си само защото мъжът до нея така е решил. “Защитавал си честта, тя била по-важна от живота”, пише въпросният мъж във фейсбук, сякаш там, в социалната мрежа, очаква да получи разрешително да извърши престъплението си. Явно такива като него стават все повече - по около 40
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност