Александър Йорданов: Който иска да дели Македония, не познава и историята, и настоящето

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4783667 www.24chasa.bg

- Г-н Йорданов, наскоро Сергей Лавров атакува София със спекулации за подялба на Македония от България и Албания. Защо? Ще има ли още?

- Изказването на руския външен министър е в духа на севернокорейската дипломатическа риторика. И доказателство, че родното място на доктрината на македонизма е Москва. Прави впечатление, че през 2015 г. Русия рязко увеличи изявленията на тема “Македония”. От Москва дойдоха опорните точки да се възприема въоръженият инцидент в Куманово като “етническа криза”, нещо, което гражданите на Македония опровергаха с поведението си. Остро реагира на изказването на Лавров и лидерът на албанската партия Демократичен съюз за интеграция Али Ахмети в интервю за австрийския в.“Ди пресе”. Думите на Лавров засилиха опасенията, че Москва чертае нова зона на напрежение в Европа след откритата агресия срещу Украйна и окупацията на Крим.

Целта е, като се провокира етнически конфликт, трайно да се отклони вниманието от кризата Украйна. В Москва вече си правят сметки за участие в “омиротворяването” на Балканите. И всичко започна след юнската среща през 2012 г. на Груевски с президента на Русия Владимир Путин в Санкт Петербург, когато на Македония бе обещано да бъде включена в руските газови проекти в региона.

В този контекст трябва да се разглеждат скорошните визити на Путин и Лавров в Белград и ескалирането на радикалната политическа и псевдохристиянска риторика и пускането на политически балони от типа, че

Македония се

дестабилизира,

за да се спре

“Турски поток”

- Одобрявате ли реакцията на България?

- Изявлението на министър Даниел Митов бе дипломатично, но и достатъчно конкретно. Още повече че руското изявление вменява на България намерения, които от десетилетия развиват в Белград и Скопие. И това са твърдения от доктрината на македонизма, която е антибългаризъм в постоянно действие. Изобщо лош ден за руската дипломация и Лавров. И достоен отговор на България.

- Нужна ли е войска на границата с Македония?

- България трябва да усилва източната си граница и няма основание – историческо, съвременно, морално, да дрънка оръжие по границата с Македония. Така сами влизаме в капана на “хибридната война”, от който трудно се излиза. Да не забравяме, че огромната част от населението на Република Македония и на първо място всички албанци категорично подкрепят членството на страната в НАТО и ЕС. А проблемите на Македония идват именно от забавянето на процесите на това членство, а не от някакви дестабилизиращи действия на албанския фактор. Македонци и албанци очакват България да бъде локомотив, който да тегли композицията на Западните Балкани към евро-атлантическата интеграция. Това означава споделяне на опит, активизиране на българския бизнес за инвестиции, реализиране на инфраструктурни проекти – магистрала, жп линия между София и Скопие, сътрудничество в култура, наука и спорт.

- Има ли етнически проблем, или събитията в Куманово бяха провокация на властта, за да се отклони вниманието от записите за мерцедеси, постове и т.н.?

- Все повече анализатори приемат, че става дума за провокационен сценарий, целящ да отклони недоволството на гражданите от корупционното управление, от социалните и икономическите проблеми. Но тая “македонска работа” може да се окаже част или да бъде използвана и включена в по-глобален сценарий за дестабилизиране на региона с цел да се спре за неопределено време неговата натовска и европейска интеграция. Не е тайна, че Русия е противник на членството на Македония, Сърбия, Косово и Босна и Херцеговина в НАТО, както някога бе и против нашето членство. Но пи студена вода. Мисля, че и сега ще е така. Добър знак е, албанските политически лидери твърдо подкрепят евро-атлантическите процеси. Добър знак е, че лидерите на двете най-големи македонски партии се консултират в Страсбург, а не в Сочи.

- Опишете кой е Груевски - връзките му с “Мултигруп”, Русия и великото му строителство.

- Познавам Никола като млад политик. Знаех, че е работил в Балканска банка като шеф на отдел “Сигурност, планове и анализи”. Сам ми е разказвал за работата си там. Като посланик следях действията му, чрез които успя да стане дясна ръка на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Любчо Георгиевски и да му повлияе да отстрани някои от старите членове на партията. Това бе политическа грешка на Георгиевски. А Груевски обича властта. Много бързо придоби и маниери на “важен човек”. През 2002-2003 г. набързо промени партията и започна да къса нейните връзки с историческото ВМРО. Постави акцент на отношенията с Белград и ревизира политиката на сближаване със София. Известни сърбомани станаха част от близкото му обкръжение. Достатъчно е да се спомене името на уредника на телевизия “Сител” Драган Павлович Латас, който стана “шеф в сянка” в партията. Редица бизнесмени, свързани с Белград, изведнъж станаха твърде близки до първия човек в Скопие.

- Виждате връзка между политиката на Груевски и Белград?

- Има политически кръгове, които трудно биха преглътнали Македония да изпревари Сърбия и преди нея да стане член на ЕС. Мисля, че точно този сценарий доведе до стартирането на т.нар.антикизация, на кичозния проект “Скопие 2014”, целящ да материализира лъжата за историята с цел да увеличи проблемите с Гърция и България, да дразни и провокира албанците. Македония необяснимо бяга и от подписването на договор за сътрудничество с България, макар той да е логично продължение на подписаната през 1999 г. двустранна декларация.

- Как ще се развие кризата в Македония? Вече върви виц - като гледам какво става в Македония - те са си истински българи.

- Това за “истинските българи” не е виц. Десетки хиляди българи с произход от територията на днешна Република Македония са участвали и участват в изграждането на България - политици, военни, културни дейци. Те са просто нашенци, няма как днешната политика да ги раздели. Десетки хиляди македонци днес имат роднини в България. А

кризата ще бъде

като името на

Македония –

жива мъка

Премиерът Груевски няма положителен ход. Той вече е загубил подкрепата на албанския си коалиционен партньор. Особено след масовото развяване на сръбски знамена на проправителствения митинг. Опозицията е силна да протестира, но все още слаба, за да бъде избрана да управлява. В такава ситуация най-изкусителното е да се посегне към арсенала на псевдопатриотичната реторика, към посочването на врага с “етнически билет”. Това е опасното. И е жалко, ако и в България се намерят политици, които да припеят на тази струна.

- Развийте накратко положителен и отрицателен сценарий?

- Положителният изход би бил лятна кръгла маса – в Битоля например, под хладината на величествения Пелистер, на политическите сили, последвана от оставка на правителството и формиране на преходен кабинет на съгласието, който да направи избори през октомври. Да се гарантира, че приоритет на новото правителство ще е евро-атлантическата ориентация, а не лутането из античните, сибирските или балканските потайности. Отрицателният сценарий е в две посоки. Първата - перманентна криза, взаимно мерене на митингите, остра политическа конфронтация, която ще ескалира през есента и зимата. Втората – етнически сблъсъци, нови жертви, украински сценарий на Балканите.

- Ако влезем в стилистиката на Лавров за подялба на Македония, къде трябва да минава границата?

- Според доктрината на македонизма Македония отдавна е разделена. Македонизмът е идеология на разделението и това го прави сам по себе си антиевропейски. Днес, за съжаление, политиката на разделение е официална доктрина и на Москва. Колко ѝ е да пренесе своя исторически (Германия) и съвременен (Украйна) опит на Балканите. Република Македония се нуждае не от стари сценарии, а от спокойствие, сигурност и ясна пътна карта към НАТО и Европа. Който реши да дели днес Македония, значи не е научил нищо от историята, не разбира и настоящето.

  • 34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    Няколко дни българските депутати упражняват дар слово (според наличностите) и политически патос по въпроса с новата желязна решетка на парадния вход на парламента, която трябва да ги пази от любовта народна. Оказа се, че формално щетата не е кой знае колко голяма. Решетката струва едни 34 хиляди лева. Което не е чак толкова много
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо