Епохата на дефлацията свърши

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4824066 www.24chasa.bg

АКО е имало ясен и отчетлив период на дефлация у нас, той явно вече е приключил. Важното сравнение при инфлацията не е спрямо предходния месец, а спрямо миналата година, а там последните данни на НСИ показват засилване. При това - три поредни месеца.

Инфлацията е комбинация от вътрешни и външни фактори. Има влияние, разбира се, монетарната политика на ЕЦБ. Вътрешните фактори обаче са по-интересни. Защото разбивката на данните показва тренд на покачваща се инфлация у нас при неща, които не се влияят толкова от външни фактори, като облекло и обувки, развлечение и култура. Имаме устойчива промяна на тенденцията.

От какво е провокирана тя? Всъщност от дефлацията ни вади увеличението на заетост, потребление и данъчни приходи.

Известни са данните за засилването на икономическия растеж у нас. Заетостта също върви нагоре. Това се случва още от миналата година, а през тази тенденцията се запазва.

При висока задлъжнялост и на частния, и на публичния сектор, и при типа монетарна система която имаме, в общия случай дефлацията е признак за проблем. Така че излизането от нея е по-скоро положителен признак.

Разбира се, увеличение на цените не е добра новина от гледна точка на потребителите. Почти няма обаче скорошни периоди, в които да е имало дефлация и тя да е била съпътствана от очевидно подобряване на качеството на живот.

Инфлацията е неизбежна, ако има ръст на работни места и отчетлив ръст на икономиката, а това са неща, които водят до подобрение на качеството на живот.

Как стоят нещата от гледна точка на зависимите от държавата, като пенсионерите. В годините на дефлация бюджетът “гърми” и тогава няма пари дори за зависимите от държавата. Докато в момента инфлацията и по-високото потребление водят до по-добри приходи в бюджета, което в крайна сметка се отразява на пенсионерите.

Въпросът е ще продължат ли тенденциите за по-устойчиво възстановяване и увеличение на работните места. Това е въпрос на политики, сред които и актуалните - пенсионната реформа и промени в Кодекса на труда.

  • Като няма идеи за политика, идва риалити

    Като няма идеи за политика, идва риалити

    Шоуто, което политикът от “Да, България” Христо Иванов направи на брега до Бургас, подсказва две неща. Първо, че като свърши сезонът на риалититата по телевизиите, има ниша за този вид художествено творчество в социалните мрежи. Второ, че когато идват избори, трябват избиратели, но липсват идеи за политика, остава само зрелището