Какво ще стане, ако Гърция фалира?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4828656 www.24chasa.bg
Туристи и местни се разхождат на битпазар в Атина, където е провесена хавлия с изрисувани 500 евро. СНИМКА: РОЙТЕРС

Не е задължително да излиза от еврозоната. Гръцките банки у нас няма да са засегнати

Фалитът на Гърция май все пак е въпрос само на няколко дни. Въпреки всички опити и на двете страни да постигнат споразумение, такова засега не се очертава. А в края на юни парите на Атина свършват и нови тя няма да получи. Това означава, че ще се наложи да обяви банкрут. Какво означава това за Гърция, за отделните гърци, за ЕС и за България?

Няма ясна процедура, по която да се върви в случай на фалит на държава от еврозоната. Валутният съюз още не се е сблъсквал с такъв сценарий и не е подготвен за него. Но фалитът на Гърция ще предизвика верижна реакция от тежки последствия за всички в ЕС, включително и България.

Първи фалит ще усетят държавните чиновници и пенсионерите в Гърция. Няма да има пари за техните заплати и те ще останат без средства. Ще спрат постъпленията от държавата към болници и поликлиники, също и към училища.

Въпрос на седмици е цялата социална инфраструктура да блокира

Финансови трудности ще получат и хората, заети в частния сектор. При фалит ще замре финансовата система на страната, банките ще спрат да кредитират, няма да имат средства дори за зареждане на банкоматите, така че те най-вероятно ще спрат да работят.

Разбира се, до това може и да не се стига, ако кредиторите на Гърция се обединят около друг спасителен план за вече банкрутирала Гърция. Единият вариант е те да се откажат от голяма част от дълговете си и дори да налеят още пари в гръцките банки. Те трябва и да се договорят за това каква част от дълговете Гърция все пак трябва да върне, как и в какъв срок.

Фалит на Гърция не означава непременно излизане на страната от еврозоната. Причина за това е просто липсата на подобна клауза в договора за влизане в нея. Европейският валутен съюз всъщност е създаден с идеята да трае вечно и затова не разполага с правила и механизми за излизане на някоя членка от него. За да излезе от нея

според политици като германския финансов министър Шойбле Атина трябва да излезе и от ЕС

А оставайки в еврозоната, Гърция ще има право на помощи от ЕЦБ и зависи от нейното решение дали и с колко свежи евро да продължи да зарежда банките ѝ. В случай че откаже, банките в Гърция ще колабират. За да не се стига дотам, Атина трябва все пак да покаже воля за сътрудничество поне с ЕЦБ. Това обаче ще са преговори в извънредно по-сложни обстоятелства, защото при обявяване на фалит хората ще щурмуват банките, за да си изтеглят парите. А с масов банков рън няма да може да се справи дори и ЕЦБ.

За да не се стига до щурм на банките, при обявяване на фалит трябва да се въведе капиталов контрол.

За да има с какво да плаща на чиновниците си, Атина може да въведе купони, които те да обменят срещу евро. Това е равнозначно на въвеждане на паралелна на еврото валута, която обаче ще е много по-евтина от него. Това няма да е драхма, но ще донесе евентуално положителните страни от един “грексит” без негативите му.

Евтината валута ще обезцени услугите в Гърция с поне 50%,

което ще повиши конкурентоспособността на страната особено в най-важния ѝ сектор – туризма. Почивките ще станат неимоверно евтини.

Същото би се получило и при излизане на Гърция от еврозоната, но там щетите ще са толкова големи, че едва ли евтината драхма ще ги компенсира. Най-голямата щета ще е принудителното излизане на Атина и от ЕС.

Подобен ход би бил сериозен проблем и за България, тъй като ще промени условията на сътрудничество между всички фирми в двете страни. Най-малкото отново ще се плаща мито.

България обаче е подготвена за всякакви сценарии, обяви тия дни президентът Плевнелиев. БНБ е взела мерки, за да остане българският финансов пазар максимално спокоен. Гръцките банки в България също няма да бъдат засегнати, защото те отговарят на правилата у нас и са добре капитализирани и стабилни, посочи още Плевнелиев. Според него при фалит за страната ни ще има и една положителна страна - пренасочване на капитали от Гърция към България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • И българите на Острова печелят от Брекзит със сделка

    И българите на Острова печелят от Брекзит със сделка

    Най-после! Брюксел и Лондон постигнаха сделка за Брекзит, което дава надежда, че задаващият се хаос с излизането на Великобритания от ЕС може да бъде овладян и поставен в разумни граници и за двете преговарящи страни. И шефът на Европейската комисия Юнкер се зарадва от новината, възторжен е и премиерът Борис Джонсън
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,