Лили Иванова: Харесвам музика, в която има музика наистина. Освен нея обичам и тишината

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4853711 www.24chasa.bg

Подкрепата към хората на изкуството трябва да се поднася деликатно и да се пази достойнството им, а у нас това е свързано с унизителни, агресивни и закъснели кампании, което е тъжно и доста обидно

НИКОЛАЙ МОСКОВ

- Г-жо Иванова, избрахте за единствения си концерт в София за годината зала в Студентски град, изключително посещавана само от студенти. Направихте го от предизвикателство към младите и към себе си или?

- Това е сцената на клуб “Джой Стейшън” – един от малкото клубове в София на изключително професионално ниво като условия и атмосфера за изпълнение на музика на живо. С групата ми сме имали няколко концерта там и сега отново бяхме поканени за участие.

- На какво се дължи тиражният успех на последния ви албум “Поетът”?

- Този въпрос трябва да го зададете на публиката. Освен диск издадох и грамофонна плоча, която, доколкото знам, се реализира добре. Причината за това е може би, че винаги поднасям нещо различно, нещо ново. Харесвам предизвикателствата и обичам да вървя напред.

Признанието, което получи “Поетът” от публиката, е много важно за всички, които работиха по него. Моята компания е продуцент и организатор на целия процес по издаването както на диска, така и на плочата. И въпреки че всички непрекъснато се оплакват, че е трудно и няма пазар за българска музика, аз правя това, в което вярвам, и инвестирам без компромиси.

Оказа се, че има публиката, която оценява тези усилия. Същото се отнася и до концертите.

- Публиката приема много радушно да пеете известни ваши по-стари песни, но в нов аранжимент. Какво да чакаме в тази посока?

- Може да очаквате всичко. Няма да издам нищо предварително, но работим усилено.

- Поредният нов проект, който ви се върти в мислите, е...

- ... нещо, за което ще разберете, когато се реализира.

- Как обикновено преминава един ваш ден?

- Зависи какви са моите планове и ангажименти.

- Млади музиканти са споделяли, че трудно издържат на темпото ви и на професионализма ви, стане ли дума за репетиции за концерт, за записи.

- Това е моят ритъм и винаги е било така: който може - ме следва, за останалите не мога да отговарям.

- Читатели молят да разкриете историята на букетите с цветя, които всяка неделя помествате на страницата си във фейсбук с пожелание за прекрасна седмица. Говори се, че са от ваш неизвестен обожател.

- Така е. Ще запазя интригата и само ще кажа, че за мен не е неизвестен. А цветята винаги са толкова красиви, че трябва да бъдат споделени.

- Най-близката ви изява е концертът за откриването на зала “Арена Русе”. Свързвате ли с нещо по-особено този град, който е близо до родния ви Кубрат?

- Винаги съм харесвала Русе. Това е един от най-красивите градове в България, с прекрасна архитектура и атмосфера. Русе е един от първите ми детски спомени за голям град и за осъзнаването, че светът е доста по-голям, отколкото съм си го представяла.

Поканата за концерт при откриване на новата спортна зала приехме с вълнение и голяма отговорност. Зала с такъв капацитет е шанс за града за по-големи културни и спортни събития и за привличане на още повече гости на града, включително и от другата страна на Дунав.

- Какво предстои още в програмата ви?

- На 23-ти юли ни предстои големия концерт по повод откриването на зала “Арена Русе”. На 26-ти август сме в летния театър във Варна, на 28-и - в Бургас, а на 3 септември - в Античния театър на Пловдив. Преди дни обявихме и още един допълнителен град към турнето - Шумен, където концертът ще бъде на 2 октомври в спортна зала “Младост”. Всички тези концерти са възможни благодарение на изключителното отношение и подкрепа на верига магазини “Лидл”, с който втора година продължаваме успешното си партньорство.

Последните 2 дни от месец октомври сме на концерти в Канада - на 30-ти октомври сме в театър Queen Elizabeth, а на 31-и в Theatre Rialto в Монреал.

На 21 ноември пък се връщаме в София със споменатия концерт на клубната сцена на "Джой Стейшън".

- Каква музика като жанр обичате да слушате?

- Харесвам музика, в която има музика наистина. Освен музиката обичам и тишината.

- Преди дни ваши колеги и композитори поискаха от министър Рашидов промяна на Закона за авторското право, тъй като много концерти в страната са с неуредени авторски права, което ощетява творците и авторите и вреди на музикалната индустрия. Освен това настояват и за повече време българска музика в ефира, както е в Гърция, Франция, Италия и къде ли не. Вашето мнение?

- Лично не съм запозната кой за какво е ходил при министъра. Обединението на музикантите като общност е винаги много относително и почти обречено.  

Мога да говоря само за това, което правя аз, и да потвърдя, че концертите, които ние организираме, се отчитат като репертоар и приходи от продажби в “Мюзикаутор” непосредствено след всеки концерт. Когато събитието е по покана на друг организатор, залагаме това като клауза в договора и винаги проследяваме отчетността към “Мюзикаутор”. Спазването на правилата и на закона са въпрос на уважение към труда на всички, които са част от процеса за създаване на едно произведение на изкуството – композитори, текстописци, аранжори, изпълнители и т.н.

По отношение на настояването за повече българска музика в ефира – разбира се, че подкрепям това като инициатива, но трябва да присъства и критерий и за нивото на тази музика.

- Как приемате факта, че ваши песни се въртят свободно в интернет и всеки може да ги изтегли безплатно и да ги слуша?

- Това е проблем не само в България, а в целия свят. Винаги ще има хора, които ще намират начин да злоупотребяват, но и винаги ще има публика, която цени и поддържа това, което харесва.

- Комисията за пожизнени награди на заслужили творци бе предложила от естрадните певци само Борис Гуджунов, но след дни той си отиде. Номинирани са народна певица, скулптор, диригент, актьор и археолог. Наистина ли няма заслужил поп певец, който се нуждае от такава награда?

- Нямам представа и отношение към комисии или награди. Подкрепата към хората на изкуството трябва да се поднася деликатно и да се пази достойнството им, а тук това е винаги свързано с доста унизителни, агресивни и закъснели кампании, което е тъжно и доста обидно.

Първата й плоча издават в Букурещ, най-новата - в Прага

Лили Иванова е най-емблематичното име в историята на българската поп музика.

През 1963 година тя става първият български изпълнител с професионална дългосвиреща плоча, продуцирана и издадена в Румъния. Поканата и инициативата за това идват от звукозаписната компания Elektrecord в резултат на истинския фурор, който прави Лили Иванова в Букурещ и привлича вниманието на румънската държавна телевизия.

Първата й песен е „Витоша” по музика и текст на Михаил Манолов. Следват „Адажио” по музика на Ангел Заберски и аранжимент на Иван Пеев и “Събота вечер” с музиката на Йосиф Цанков и текст на Димитър Василев.

1964 година по-късно идва признанието и от българската публика по време на концерт в зала Универсиада, където Лили Иванова е поканена за подгряващ изпълнител на рок група “Северните тигри” и Джейн Сверт. Публиката дълго вика на бис името на Лили и създава прецедент, превръщайки изявата й в по-голям акцент от основните изпълнители.

Следващият й албум “Море на младостта” е издаден от Балкантон през 1967 г.

Третият й албум е издаден в Москва (“Поет Лили Иванова”, Мелодия, 1968 г.). През същата година Балкантон издава албума “Камино”, а едноименната песен от него става емблематична за цялата кариера на Лили Иванова. През 2005 г. песента в нейно изпълнение е класирана на 40 място в престижната класация на вечните световни хитове на „Сони Ериксон”.

От 1966 г. започва нейният успех, който в следващото десетилетие е феноменален и е белязан както от получаването на престижни награди, така и с раждането на едни от най-хубавите български песни, наричани днес “златни”.

Наградите й в областта на музиката са над 20 като първата от тях получава отново извън България – в Братислава през 1966 година – първа награда “Златният ключ” за песента “Адажио”. Следват още Първа награда от фестивала във Варшава (1967 г), Награда за най-добър изпълнител на фестивала в Барселона (1968 г.), “Златна плоча” за най-много продадени плочи в собствената си държава от MIDEM в Кан, Франция (1969 г.), “Златна плоча” от “Olimpiada de Musica Pop” в Атина (1970 г.), Трета награда на фестивала в Рио де Жанейро, Бразилия (1970 г.), Трета награда с песента “Панаири” в Токио (1973 г.). През 1996 г. Лили Иванова е удостоена с голямата награда “Златен Орфей” за цялостен принос.

Броят на концертите на Лили Иванова в България, Русия, , Барселона, Атина до Рио де Жанейро, Чили, Куба, Токио е над 10,000.

До момента има 39 издадени албума, над 120 сингъла и различна продукция, издадена в Румъния, Турция, Испания, Германия.

През 1997 г. международната асоциация на жените я номинира за една от най-прочутите жени на XX век.

Година по-късно е удостена с Орден първа степен “Св. Николай Чудотворец” от Фонд за международни награди на името на академик Касян в Украйна. Орденът се връчва за допринасяне на доброто по земята и негови носители са имена като Майка Тереза, Елена Образцова и др.

През 1999 г. президентът Петър Стоянов връчва на Лили Иванова най-високото държавно отличие в България – орден „Стара планина”, I-ва степен за извънредно големи заслуги към българската култура в областта на популярната музика.

Лили Иванова е първият и единствен български изпълнител със самостоятелен концерт и собствен репертоар в историческата зала “Олимпия” в Париж, Франция, проведен на 09-ти януари 2009.

На 22-ри ноември 2012 година концертът й в най-голямата зала в България – “Арена Армеец” e напълно разпродаден и става прецендент по многобройна публика от над 15,000 души. Събитието става повод за създаването на нова категория в Годишните музикални награди на БГ Радио и взима наградата за “Концерт на годината”.

През 2013-та записва нови песни на руски език по текст на изключителния поет Иля Резник и участва в неговия тържествен юбилеен концерт в Кремълския дворец в Москва. Същата година през октомври прави голям концерт в Au centre Culturel & Congres de Woluwe Saint Pierre в Брюксел.

2014 година излиза най-новият албум на Лили Иванова – “Поетът” в тираж от 15,000 копия, което го превръща в прецендент на българския музикален пазар. Успехът е оценен с платинен статус от Българска Асоциация на Музикалните Продуценти и IFPI (The International Federation of the Phonographic Industry).

През април 2015 година албумът “Поетът” излиза и във формат грамофонна плоча като целия тираж е произведен във фабрика в Чехия.

Месец по-късно Лили Иванова и музикантите й – Ангел Дюлгеров (китари и цигулка), Огнян Енев (пиано, тромпет, саксофон), Веселин Веселинов-Еко (контрабас и бас китара), Орлин Цветанов (цигулка) и Росен Ватев (ударни) изнасят за първи път концерт в Лондон, отзукът, от който е много емоционален и силен.

След по-малко от 20 дни е концертът й за откриването на спортната зала “Арена Русе” в Русе, а в края на август и началото на септември предстоят 3 концерта в летните театри на Варна (26.08), Бургас (28.08) и античния театър на Пловдив (03.09).

Лили Иванова е не само феноменален талант, но и еталон за професионализъм и посветеност на музиката.

 

  • Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    И най-големите оптимисти, и най-мрачните песимисти трябва да признаят, че сбъркаха - светът от вчера бавно се завръща въпреки всички апокалиптични прогнози. И черните лебеди, които сполетяха света с коронавируса, си заминават. Да си спомним колко ужасно изглеждаше бедствието с опасната коронавирусна зараза - в началото на март заради големите
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга