Защо на Путин пак му домиля за България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4932608 www.24chasa.bg

Кога да вярваме на руския президент - когато ни ругае от Анкара или когато обещава приятелство от Крим

Oсем месеца не са много време за междудържавните отношения, та да е забравила България как руският президент безпардонно нагруби нейното правителство, и то от столицата на Турция Анкара. Тогава Владимир Путин обяви края на проекта “Южен поток”, обвини за това крайно решение властите в София, които откъде накъде слушали Брюксел, а не Москва, и ехидно изчисли милиардите загуби за българите.

Тази седмица руският президент смени тона към София с ново изявление - този път от Крим, където той бе на тържествена визита. Две ключови понятия имаше в думите на Путин за България: НАТО и “Южен поток”.

Гарнирани с

по-малко

ехидност от

офертата за

“Турския поток” пред Ердоган на 1 декември миналата година, и със закачка, закъсняла десетина години, че българите сами си знаят колко са щастливи от членството си в НАТО.

За десерт дойде обещанието отношенията с България да си останат все така приятелски и ще се развиват, защото България била “много близка в духовен и исторически план страна”.

Но хората от голямата политика си знаят - винаги трябва да внимават с десертите, сервирани им от лидери от ранга и славата на Путин. Същият този Путин, който анексира Крим преди година и половина и изправи на нокти и европейците, и американците. Изглежда, Крим му се услади, но май не му стига, защото иска диктовката над цяла Украйна да е негова. Затова и вече повече от година в Източна Украйна тлее огънят на войната, заради което само преди дни външният министър на Германия Щайнмайер предупреди извън дипломатическия тон , че положението в Източна Украйна става взривоопасно.

Така че първата ключова дума в изявлението на Путин - НАТО, е лесно обяснима. Все повече страни от Източна и Централна Европа настояват НАТО да засили присъствието си в техния регион заради звучното дрънкане на оръжие откъм Кремъл.

И ако това не може да стане (все още) с прекрояване на границите или със свалянето на едно или друго правителство в Киев, то чрез икономически лостове не е невъзможно. Нали затова руснаците искат толкова много “Южен поток”, с който просто да задраскат Украйна от картата на транзита на руски газ за Европа.

Що се отнася до “Южен поток”, и в Крим Путин пак настоя на кремълската версия, че българската страна се била отказала от проекта. Което не е вярно - официално България не е спирала проекта, просто настоява той да се реализира според регламентите на Брюксел. Заради което Москва

директно ни

обвини, че сме си

слуги на Брюксел и не

защитаваме собствения си интерес.

Впрочем, когато говорим за българския интерес към “Южен поток”, не трябва да пропускаме, че той е част от картината на енергийната независимост на страната ни. И че това включва и почти 100-процентовата ни зависимост от руски природен газ. Да припомним думите на премиера Борисов във Варна тези дни:

“Моят проблем с руснаците започна, след като пуснах концесията (за търсене на газ в Черно море - б.а.) на големия концерн от австрийска, френска и испанска фирма. На руснаците няма да им е приятно да не сме им клиенти. Всяка година плащаме за въглеводороди 6,7 млрд. долара, а нашите находища стоят неразработени. На никого не е приятно България да е независима от газа, защото сме клиенти.”

Клиенти на Русия

за няколко

милиарда долара

всяка година

А няма да бъде точно така, ако имаме някакви свои ресурси. Затова и са толкова големи очакванията към бъдещите сондажи за газ в българската част на Черно море. Случайно или не, още сега, през август, тревогата за мъртвите делфини край плажа Корал (почти идентична ситуация с тази от 2011 г. например) беше свързана директно с въпросното търсене на потенциални находища на нефт и газ, защото бебетата делфини не понасяли ултразвуковите честоти при сеизмичното картиране на дъното на Черно море. Нищо, че то е завършило преди месеци.
И в тази ситуация, както във всички подобни досега, не е задължително да се присъединяваме към теориите на конспирациите и да виждаме зад всяка подобна обществена тревога дългата ръка на Кремъл. Но няма да е излишно да имаме едно наум всеки път, когато говорим за българските опити да се измъкнем от тоталната си енергийна зависимост от Москва.

Наивно ще бъде да тълкуваме думите на Путин в Крим като своеобразно извинение към София за обидата, нанесена ни от него в турската столица. Но за тези 8-9 месеца ситуацията и за Путин доста се промени. Санкциите на Запада, горещо обругавани от руската пропаганда, меко казано, не са приятни за Москва.

Цената на петрола драматично пада и водещи експерти предричат икономически колапс на Русия, ако един барел се задържи трайно под 40 долара. Европейските страни поотделно и Евросъюзът продължават да търсят други енергийни източници освен газовите тръби от Русия.

Така че и на Путин не му е чак толкова комфортно, колкото му се иска да ни покаже. Не му е и много до археология, въпреки че се спусна зрелищно с батискаф на дълбочина 80 метра в Черно море и разгледа останките от потънал византийски кораб.
И този потънал кораб няма нищо общо със сравнението на Ян Бремер, който в списание “Тайм” посочи, че докато президентът Путин продължава опитите за налагане на руската мощ на международната сцена, става все по-ясно, че той
сега управлява

“потапящ се

пазар”
(submerging market).

Затова няма да е излишно добре да премислим, преди да се втурнем въодушевено към нови проекти с Русия. И да не забравяме арогантния тон, с който Путин ни заклеймяваше от Анкара като черни неблагодарници. Защото приятелството си е приятелство, но природният газ е с пари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Политики срещу лошата демография, не само приказки

    Населението на България може да падне под 6 млн. през 2040 г. Печалният извод e на екип от Института за изследване на населението и човека при БАН. Тенденцията обаче не е от вчера и далеч не е само българска - населението на цяла Европа застарява. Да, повод е за черногледство, но то няма да реши проблема.
  • Властелинът на професорите

    Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,