Престъпници се изнизват между капките на закона

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4944836 www.24chasa.bg

Не стигат до решетките, а ако стигнат, усъвършенстват “занаята”

B България все някой нарушава закона и върши безобразия. В частност в последните дни сме свидетели на случаи, при които хора, които е много вероятно да извършат престъпления, са или на свобода, или изтърпяват наказанието си на свободен режим и продължават да действат по начина, по който са го правили и преди.

И вероятно това е една от причините у нас хората да не се чувстват защитени от държавата и като резултат населението ни да намалява, все едно че живеем при условията на геноцид – горе-долу с темповете на намалението на населението на Камбоджа при управлението на “Червените кхмери”. Ту законодателството ни не е наред, ту съдът е в издънка, ту полицията не си е свършила работата. Истината е, че в крайна сметка през целия период на прехода след ноември 1989 г. цялостното ни управление не е наред.

Как иначе ще си обясним възможността за прояви като тази на 32-годишния рецидивист Ярослав Димитров - Яро, който, вместо да е в затвора, открадна беемве и ауди от подземен паркинг (и бе заснет при самата кражба). Той

има 3 висящи дела у нас,

издирван е с европейски заповеди за арест в Италия и Словения. Предишният път е хванат през 2012 г. в България. Тогава той е сниман, докато тегли пари от банкомат с чужди карти, за което има 2 г. условно. Той има и 10-месечна присъда и 5000 евро глоба, наложена му от съд в Словения, която трябва да излежи у нас. Осъден е и затова, че се опитал да вкара в Словения крадена “Шкода Октавия”. На 11 юни Софийският градски съд дал съгласие Ярослав да излежи присъдата в България. За да стане това обаче, трябвало да се образува ново дело по искане на прокуратурата и словенската присъда да бъде обявена в съдебно заседание. Два месеца обаче се чакали документи от Словения.

На кого му трябва подобно законодателно решение,

не е ясно. Крайно време е да се избяга от подобни формалистични разрешения. През май съдът разрешава да бъде пратен в Италия, но екстрадицията е отложена, докато не приключат висящите му дела в България. Т.е. за неопределено време. През това време въпреки многобройните му престъпления той си стои на свобода.

Интересно с какво още трябва някой да докаже, че няма намерение да престава с престъпленията, за да бъде предприета по-ефективна мярка срещу него.

Ярослав е имал две мерки - “подписка” и “домашен арест”. Но домашният арест е бил само до май, наложен му във връзка с европейска заповед за арест, поискана от Италия. Той има и наложена мярка “задържане под стража”, която обаче е отложена, докато не завършат досъдебните производства. Смисълът от отложена мярка “задържане под стража” е никакъв. Това налага да се промени законодателството. За опит за кражба на аудито от март Ярослав има само подписка. Не е имало искане за арест по този случай. А за кражба се предвижда наказание от 1 до 10 години. Когато кражбата е в големи размeри, наказанието е от 3 до 15 г. Това означава, че мярката “задържане под стража” е можело да бъде поискана и наложена. Още повече че има наложена преди това присъда и при толкова престъпления и искане за екстрадиция е нормално да се очаква Ярослав да извърши нови престъпления.

Таксиджията Михаил Куртев, който уби двама души и осакати още десет на “Цариградско шосе” в София, отново

е хванат, че пие, докато изтърпява наказанието си

Куртев получи 9-годишна присъда, но съдът определи да я изтърпява в общежитието от открит тип в Казичене. Тъй като затворниците там имат право да бъдат наемани за работа, частна фирма проявила интерес и го взела на работа. Ако човек пие на работа и не работи нещо на бюро, той може да причини нови големи поразии. Би следвало съдът да отчита такива обстоятелства като пристрастеност към алкохола и да предвижда поне 1 година изтърпяването да не е в общежитие от открит тип.
При изтърпяването на наказанието следва да се вземат мерки за лечение на тази пристрастеност, дори още да не е избила в краен алкохолизъм.

Поначало при изтърпяване на наказанието “лишаване от свобода” следва да се пристъпи към съвсем различен начин на третиране. Затворниците трябва да са изолирани един от друг. В противен случай в общество на престъпници се създават и престъпни ценности.

Неслучайно един от най-известните касоразбивачи в страната заяви в телевизионно интервю, че е научил “занаята”,

след като са го събрали с опитни рецидивисти в затвора

По-добре да има по-кратки присъди, но с по-интензивно действие.
За немалка част от затворниците, от които и немалко роми, условията в затвора са по-добри от условията, при които живеят.
Поради това пребиваването в затвора съвсем невинаги се приема като съществено наказание. Следва да се помисли за една голяма разлика в намаляването на присъдата в зависимост от работата. Едно е да работиш например тежка физическа работа, друго е да работиш в библиотеката. В много от щатите на САЩ работата води до намаляване на присъдата само ако е очевидно непривлекателна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кога училището става “елитно”

    Какво се вижда от резултатите от матурите тази година? Първо, положителният модел - колко е важен добрият учител. Ако запали интереса на ученика, ако успее да го насочи умело към знанието, селско училище може да се класира сред гимназиите, които сме свикнали да наричаме “елитни столични”. Второ, проблемът.
  • (Не)правилен рап

    За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.