Престъпници се изнизват между капките на закона

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4944836 www.24chasa.bg

Не стигат до решетките, а ако стигнат, усъвършенстват “занаята”

B България все някой нарушава закона и върши безобразия. В частност в последните дни сме свидетели на случаи, при които хора, които е много вероятно да извършат престъпления, са или на свобода, или изтърпяват наказанието си на свободен режим и продължават да действат по начина, по който са го правили и преди.

И вероятно това е една от причините у нас хората да не се чувстват защитени от държавата и като резултат населението ни да намалява, все едно че живеем при условията на геноцид – горе-долу с темповете на намалението на населението на Камбоджа при управлението на “Червените кхмери”. Ту законодателството ни не е наред, ту съдът е в издънка, ту полицията не си е свършила работата. Истината е, че в крайна сметка през целия период на прехода след ноември 1989 г. цялостното ни управление не е наред.

Как иначе ще си обясним възможността за прояви като тази на 32-годишния рецидивист Ярослав Димитров - Яро, който, вместо да е в затвора, открадна беемве и ауди от подземен паркинг (и бе заснет при самата кражба). Той

има 3 висящи дела у нас,

издирван е с европейски заповеди за арест в Италия и Словения. Предишният път е хванат през 2012 г. в България. Тогава той е сниман, докато тегли пари от банкомат с чужди карти, за което има 2 г. условно. Той има и 10-месечна присъда и 5000 евро глоба, наложена му от съд в Словения, която трябва да излежи у нас. Осъден е и затова, че се опитал да вкара в Словения крадена “Шкода Октавия”. На 11 юни Софийският градски съд дал съгласие Ярослав да излежи присъдата в България. За да стане това обаче, трябвало да се образува ново дело по искане на прокуратурата и словенската присъда да бъде обявена в съдебно заседание. Два месеца обаче се чакали документи от Словения.

На кого му трябва подобно законодателно решение,

не е ясно. Крайно време е да се избяга от подобни формалистични разрешения. През май съдът разрешава да бъде пратен в Италия, но екстрадицията е отложена, докато не приключат висящите му дела в България. Т.е. за неопределено време. През това време въпреки многобройните му престъпления той си стои на свобода.

Интересно с какво още трябва някой да докаже, че няма намерение да престава с престъпленията, за да бъде предприета по-ефективна мярка срещу него.

Ярослав е имал две мерки - “подписка” и “домашен арест”. Но домашният арест е бил само до май, наложен му във връзка с европейска заповед за арест, поискана от Италия. Той има и наложена мярка “задържане под стража”, която обаче е отложена, докато не завършат досъдебните производства. Смисълът от отложена мярка “задържане под стража” е никакъв. Това налага да се промени законодателството. За опит за кражба на аудито от март Ярослав има само подписка. Не е имало искане за арест по този случай. А за кражба се предвижда наказание от 1 до 10 години. Когато кражбата е в големи размeри, наказанието е от 3 до 15 г. Това означава, че мярката “задържане под стража” е можело да бъде поискана и наложена. Още повече че има наложена преди това присъда и при толкова престъпления и искане за екстрадиция е нормално да се очаква Ярослав да извърши нови престъпления.

Таксиджията Михаил Куртев, който уби двама души и осакати още десет на “Цариградско шосе” в София, отново

е хванат, че пие, докато изтърпява наказанието си

Куртев получи 9-годишна присъда, но съдът определи да я изтърпява в общежитието от открит тип в Казичене. Тъй като затворниците там имат право да бъдат наемани за работа, частна фирма проявила интерес и го взела на работа. Ако човек пие на работа и не работи нещо на бюро, той може да причини нови големи поразии. Би следвало съдът да отчита такива обстоятелства като пристрастеност към алкохола и да предвижда поне 1 година изтърпяването да не е в общежитие от открит тип.
При изтърпяването на наказанието следва да се вземат мерки за лечение на тази пристрастеност, дори още да не е избила в краен алкохолизъм.

Поначало при изтърпяване на наказанието “лишаване от свобода” следва да се пристъпи към съвсем различен начин на третиране. Затворниците трябва да са изолирани един от друг. В противен случай в общество на престъпници се създават и престъпни ценности.

Неслучайно един от най-известните касоразбивачи в страната заяви в телевизионно интервю, че е научил “занаята”,

след като са го събрали с опитни рецидивисти в затвора

По-добре да има по-кратки присъди, но с по-интензивно действие.
За немалка част от затворниците, от които и немалко роми, условията в затвора са по-добри от условията, при които живеят.
Поради това пребиваването в затвора съвсем невинаги се приема като съществено наказание. Следва да се помисли за една голяма разлика в намаляването на присъдата в зависимост от работата. Едно е да работиш например тежка физическа работа, друго е да работиш в библиотеката. В много от щатите на САЩ работата води до намаляване на присъдата само ако е очевидно непривлекателна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • С камери срещу крадците - лесно е и работи

    С камери срещу крадците - лесно е и работи

    За целия летен сезон в Слънчев бряг са регистрирани и разкрити само 10 грабежа. Рекордът, с който се похвалиха хората от туристическия бранш, се дължи на нещо просто - сложени са 300 камери, които покриват 80% от територията на комплекса. Постижението си е за хвалба, защото през лятото там се събират не само хиляди туристи
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,