Баби на гола кука

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4982849 www.24chasa.bg

Измамената баба Елена от Първомай, която любезно оказа съдействие на злодей с името Албенко да разреже сейфа на внука й и да отмъкне 268 хиляди евро, е сериозен повод да се замислим за бабите си, а също и за себе си, както и за контрастите между българските и западните сюжетни линии на телефонните шмекери. Бях щурмувана преди време и от двете школи, нито една не сполучи да ме обере, слава богу, но признавам, че вносната направи по-голяма беля.

Веднъж, докато бях при родителите ми, вдигнах домашния им телефон, понеже те все са заети с нещо, и

чух безполово

хленчещ, почти

пищящ глас да

пелтечи,

че някой е умрял. “Чакайте малко, успокойте се...”, казах, обаче безпогрешно разпознаха скептика в мен и затвориха. Няколко дни или седмица по-късно същият сюжет се разигра и на моя домашен номер, но пак прекъснаха връзката светкавично, след въпроса ми: “Вие с колко карахте?”

Мина известно време и ме издебна подобен тип престъпник, само че чужденец, много по-напреднал в техническо отношение.

Хакна имейла ми и изпрати до всички контакти в него отчаяно писмо уж от мен, в което разправям невероятната история как съм в Истанбул и са ми откраднали чантата с парите и документите. Имаше обаче едно съществено слабо място в стратегията му, текстът беше на английски, а няма начин българин да изпадне в окаяно положение, да е в шок и да напише: “Good morning, I hope you get this on time.”

Но все пак се намериха добри боязливи хора, които ми звъннаха за всеки случай да ме питат как съм. Освен това се наложи да си направя нов имейл, което се брои за някакъв успех, защото българската измама катастрофира директно в чувството ми за хумор, без никакви вредни последствия. Иначе чуждата схема със сигурност е безсилна у нас, както българската няма да хване будали на Запад, социалното неравенство и културният напредък си казват думата.

Една съседка на баба Елена не спира да се чуди и досега как точно тя, дето не пускала никого да й припари до вратата, е отворила на непознат, че и инструмент му е дала да разреже касата. В това е въпросът именно: защо възрастните хора в България са наясно, че не трябва да си измазват къщите, за да не плащат данъци, а не схващат как работят полицията и здравеопазването? Защо не търсят децата и внуците си, когато ги атакуват измамници, а направо дават пари на непознати? В крайна сметка те не са виновни, че се страхуват и се тревожат за хората, които обичат, явно корените на проблема са дълбоко в недрата на обезвереното общество.

В Щатите и Канада

например също

има телефонна

престъпност

и жертвите й са главно възрастни хора, обаче техните измамници се представят за данъчни и се мъчат да изкопчат номерата на кредитните карти. В Австралия се правят на корумпирани ченгета и твърдят, че имаш издадена заповед за арест. Тук обаче всичко се върти около живота и смъртта, все едно сме в перманентно бедствено или военно положение.

По данни на МВР актьорското майсторство се разгръща най-вече по стационарни телефони, като сценариите са еднотипни:

- преправен глас създава впечатление, че се обажда близък роднина, пищи, че е сгазил дете;

- станала е катастрофа, избухнала е газова бутилка, самозапалил се е монитор на компютър или е паднала козирка на сграда и се налага спешна скъпа операция с поставяне на златни пирони и шини;

- измамниците се представят за полицаи и предупреждават, че се вихри нова телефонна измама, искат пари, за да ги “бележат”, като гарантират, че после ще ги върнат;

- най-добрите оставят линията отворена, за да прихванат евентуално последващо позвъняване на жертвата до полицията или до близък човек, при което импровизират разговора.

Цялата им концепция е основана на това, че българските баби и дядовци не знаят къде се намират: не гледат новини, а индийски и турски сериали, не са чули, а и в семейството не са седнали да им обяснят, че няма законна практика да се плаща на ръка извън болниците и поликлиниките, че спестяванията се държат в банките, а не вкъщи и ако чак пък толкова си забравил гласовете на децата и внуците си, първо звъниш на някого от тях, после в полицията.

Измамниците

спекулират

най-вече с

изконната

българска

традиция

младите да си вдигат чукалата и да зарязват старците сами, като кокошки в курник, обаждайки им се само от дъжд на вятър да проверят дали са живи.

Пенсионерите са идеалните жертви на телефонна паника, защото голяма част от тях живеят в пълна информационна изолация, несмущавани от медии и интернет. Разбира се, не всички са под един знаменател, има хора в третата възраст, на които и домат не можеш да им продадеш с надценка, пък да не говорим за непознати гласове по телефона или пари на ръка. Затова измамниците набират домашни телефони един след друг, докато някой случайно не захапе голата кука.

Преди десетина години бях в командировка в Южна Африка и с огромна почуда научих, че там направо върлува СПИН, шест милиона души бяха регистрирани като носители на вируса. Най-потресаващо ми се стори, че болестта атакува предимно хетеро-, а не хомосекуалните и причината да продължава да се разпространява е, че огромен процент от населението е от племенен тип, живее в изолирани местности, където и по телефон не можеш да звъннеш.

До милиони южноафриканци световните новини и съобщенията на централната власт просто никога не достигат. Тогава не предполагах, че в нашата европейска страна може да се сблъскаме със същия цивилизационен проблем, слава богу, че поне нашият случай няма нищо общо със смъртоносни вируси.

Но да се върнем на случая от Първомай, защото е по-многопластов от стотиците подобни измами в България.

Внукът Ангел, бизнесмен, от когото принципно се очаква да бъде здравият разум в семейството, обяснил на полицаите, че парите, заключени в сейфа при баба му, са фирмени, тъй като имал две компании за строителство и за търговия с тежки машини. Криел пачките от страх да не дойде пак банкова криза.

Този едва ли е

единственият

прогресивен млад

човек,

който не е разбрал, че КТБ фалира, защото предлагаше най-нереално изгодните лихви и, защото собственикът й си купи с парите на вложителите самолет, фабрики, оръжеен завод, “Кристал”, коли, изкуство и накити. И че ако не бяха Албенко и съучастникът му, рано или късно друг бандит щеше да надуши половиния милион под родната му стряха. Ангел започва да навлиза в дебрите на законодателството чак сега, след като НАП поиска да докаже произхода на въпросните пари или ще му ги конфискува. Осъзнаването понякога настъпва болезнено.

Тревожна камбана бие тази история, тя е кулминация в телефонните измами, защото разкрива как “вирусът” вече пълзи и по внуците. Адекватни наглед хора, способни да спечелят или откраднат стотици хиляди, падат жертви на прости схеми от чиста глупост и наивното схващане, че са способни да надхитрят системата.

Прекрасен сюжет за български игрален филм, разкриващ жестоката действителност, измамното благополучие и мрачното бъдеще. За “Оскар” сме!

  • Да ценим преподавателите - инак няма как да сме успешна нация

    Да ценим преподавателите - инак няма как да сме успешна нация

    Някой може да агитира, че дадените допълнително 50 млн. лв. за по-високи заплати на преподавателите във висшите училища са едва ли не в графата “предизборни”. Такава агитация би била глупава и късогледа. Първо, защото тези 50 милиона не се дават даром - причината е, че българските университети в последните години наблегнаха на реформите
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си