Проф. Теофанов: Страхът, че бежанците ще ни опоскат държавата, е смешен

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5034047 www.24chasa.bg

Приютили сме няколко хиляди мигранти, които едва ли ще останат в страната

- До края на годината в европейските държави по море ще пристигнат 700 000 мигранти, а не очакваните по-рано 400 хил., пише в доклад на ООН, цитиран от Ройтерс преди дни. Каква част от тях ще се насочи към България, проф. Теофанов?

- Статистиките са колкото стряскащи, толкова и твърде хипотетични. На потока от бежанци се гледа едва ли не като на нашествие от марокански скакалци или колорадски бръмбари. При всички случаи са нежелани, защото не само носят опасност да изразходват ресурсите на местното население, но и, както се внушава, поставят

под заплаха

неговата

идентичност Държавите и институциите реагират с оглед на егоистичните си интереси, но винаги се стараят някак да ги вместят в рамките на хуманизма.

ООН брани правата на бежанците и отправя препоръки, без да разполага с механизми да ги наложи на държавите или сама да ги изпълни. Добрата стара Европа, неподготвена за подобно нашествие, се тресе от противоречия по въпроса и от морално-етични комплекси, но търси и прагматични решения за спиране и изтласкване на потока в нейната периферия или извън континента. Допускам, че Турция все пак ще се спазари да блокира на своя територия вълните от бежанци, ако й бъдат предложени изгодни условия от европейските институции. Съседката ни неслучайно плаши, че в ЕС

може да нахлуят

нови три милиона

мигранти

У нас темата се преекспонира. България като послушна ученичка на Запада ще се придържа към определената й квота от 2-3 хиляди човека. Проблем за нас са разграденият ни двор и силната корупция, които на практика осигуряват почти безпрепятствено прекосяване на границата и пребиваване в страната. Големият ни късмет се крие в имиджа ни на бедна и недружелюбна държава, която служи само за коридор към “белия” свят.

Днешните медии са способни да подхранват масова психоза и май нещо подобно се случи. Около един милион араби повярваха, че западният свят ги чака с отворени обятия и сергии от безплатни блага.

- Хора в беда, икономически мигранти или просто дезертьори са бежанците?

- За бежанците се изказват всякакви експерти, които говорят за тях като за монолитна маса от хора - араби, мюсюлмани и т.н. Ясно е, че повечето са прогонени от войната, мизерията, липсата на перспектива. Води ги надеждата за по-добър живот. Не се изключва някои да бъдат авантюристи, потенциални терористи, криминални субекти, но също и тип туристи и т.н.

Не и дезертьори Сред многото човешки истории, с които медиите ни обсипват, ми направи изказване на младеж от Сирия. Той обясни, че баба му там е бизнесменка и му праща по 1000 евро на месец. Затова няма нужда да работи. Неприятно впечатление ми правят и бежанци, които на висок глас протестират срещу условия на живот, които не се различават от тези на много българи. Сякаш са очаквали лукс и тържествено посрещане. Големият проблем се състои в поемането на потока от хора с различни съдби и цели, обработването на информацията, установяването на самоличността на всеки един, въпреки че

повечето

умишлено не

носят документи,

разпределянето по групи и унифициран подход към тях. Вместо това виждаме тълпи, които се блъскат, бягат през храсталаци като някакви животни, скачат отвън към прозорците на влаковете, за да се набутат вътре и да се доберат до заветната Германия. Не че подобни сцени са съчинени от болно въображение... Те са реалност, но селектирането им създава негативен медиен образ на бежанците, който ни кара да мислим за тях, сякаш са един човек, при това рисков и опасен.

- Според европейските квоти България трябва да поеме в пъти по-малко бежанци от една Германия например. Но тук настроенията против тях са огромни. Защо?

- Дори православната ни църква, която много рядко взима отношение по актуални въпроси, се изказа против приемането у нас на повече бежанци. В Германия също не са добре дошли така, както самите те са си представяли. У нас се боим, че мигрантите ще “опоскат” и без това рехавите социални фондове. Представяме си ги като импулсивни роми, които не зачитат закона и са склонни към престъпност. Не на последно място ни плаши ислямската им религия. Политически партии спекулират с тази тема и внушават, че

едва ли не

идва ново

турско робство

и че ще бъдем асимилирани като християнски народ. Въобще днешните условия създават благодатна почва за всякакви манипулации. Мнозина се подвеждат.

- Питам ви, защото експерти виждат в притока на бежанци шанс за демографското ни съживяване - 53% от влезлите в Европа мигранти от началото на годината са сирийци, а половината сред тях са деца.

- Смешно е да говорим за демографско съживяване. У нас това са няколко хиляди човека, от които много малък процент възнамеряват да останат в страната. По тази причина децата им не посещават българско училище, не учат езика и не се интегрират.

- Само 2% от бежанците, дошли у нас, имат дипломи от университет, 28% са без образование, 32% са с начално, а 23% са с основно според данни на Държавната агенция за бежанците. Значи ли това, че шансовете им за интеграция тук са по-малки?

- Експерти допускат, че преди да стигнат до България, бежанците минават през селекция в други държави по пътя им, които

задържат

квалифицираните

специалисти и

ценните кадри

Някои остават в по-спокойните арабски страни като Йордания например. Ливан е приел близо 1,3 млн. - една трета от собственото си население. Саудитска Арабия обяви, че е приела 2,5 млн. сирийци.

У нас има твърде голяма и уважавана арабска общност от хора, които отдавна са се интегрирали напълно, работят за страната и допринасят за нея. Те също помагат, всеки според възможностите си, за решаване на проблема.

- Какво трябва да знаем за културата и обичаите на мигрантите? Повечето са от Сирия, има и хора от Афганистан, Еритрея, Нигерия.

- Арабия, Африка и Афганистан представят различни културни ареали и народопсихология, която понякога поражда и конфликти в бежанските лагери. Традициите на бежанците невинаги хармонират с европейската ни култура, но те са хора като нас и не заслужават високомерно, още по-малко враждебно отношение или безразличие към трагедията им.

- Основателен ли е страхът от създаване на фундаменталистки групировки у нас във връзка с бежанския поток?

- Появява се риск от опити за въздействие върху ограничени групи от мюсюлмани, какъвто впрочем винаги е съществувал. Просто службите трябва да си вършат добросъвестно нарасналия обем работа, защото наистина става въпрос за националната сигурност.

- Очаквате ли развихряне на ксенофобски политически сили заради мигрантите?

- Със сигурност ксенофобията ще тържествува и партиите ще я експлоатират с пълна сила. Както и трафикбизнесът, политиката се старае да извлича икономическа полза от нещастието на хората. Все по-често на Запад се надигат гласове и митинги на директна омраза към чужденците, а и самите мигранти дават достатъчно материал за враждебно отношение към тях. В същото време стотици хиляди европейци изпитват чисто човешко съчувствие към огромната трагедия на Арабския свят.

- Каква ще е развръзката след руския обстрел над Сирия?

- Ако не се стигне до световен сблъсък, което е напълно възможно при сегашната изострена обстановка и последствията му не подлежат на прогнозиране, можем да допуснем, че макар и бавно, бежанската вълна ще започне да отслабва и да се оттича обратно към родните места.

  • Защо е важно правителството да има програма

    Защо е важно правителството да има програма

    Правителството на Жан Виденов остана в историята на последните 32 години като най-слабото заради зърнената криза, фалита на банките и космическия ръст на инфлацията. Мнозина наблюдатели твърдят, че чак такъв провал с изпълнителната власт днес е невъзможен. Дано да са прави! Има обаче и един важен детайл, който е добре да се напомни
  • Мая Манолова СНИМКА: АРХИВ

    Мая Манолова: Надминаха Борисов! Не повярвах за закона за наказателните списъци

    "Онемях! Надминаха Борисов! Не повярвах, че ПП и Асен Василев са способни на такъв закон за наказателните списъци. Но е факт и дано се вразумят и не го внесат в парламента". Това написа във фейсбук Мая Манолова, лидер на "Изправи се.БГ" относно черновата на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо