Борисов: Лавров е най-добрият дипломат в света, но няма да им се дадем

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5054326 www.24chasa.bg
СНИМКА: Пиeр Пeтров

Моята цел са евтини и качествени горива. А и нали после журналистите ще ме разпитвате като за бирената фабрика защо се меся на митниците

По две църкви на седмица правим

Едно време отивах да ритам като прост състезател, за да си изкарвам стреса. Сега вече не мога да мина покрай игрището

Бъдещето на волейбола е възходящо. И Григор Димитров тепърва ще ни радва

КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н премиер, откривате църква в "Младост" на празника (18 октомври е ден на евангелиста Св. Лука и св. мъченица Злата Мъгленска) заедно с патриарха.

- Искам да благодаря на всички, които са помагали да го има този храм - на военното министерство за земята, която е дало, и на всички, които с лев, с два - кой колкото е могъл, са помогнали да има такава прекрасна църква. Всички да са живи и здрави - които са тук и които не са.

В същото време в Благоевградско, Бяло Поле, също много голяма и красива църква откриваме в момента. Както се пошегувахме с патриарха - още веднъж да ни е жив и здрав, по две нови църкви да правим на седмица, мисля, че е добре за православния ни народ да има къде да отиде да се помоли - и за хубаво, и за лошо.

- Какво му подарихте за рождения ден?

- Това са лични неща.

- А какво ви подари на вас Григор Димитров?

- Личните неща са си лични неща. Григор е фантастичен тенисист. Макар и колебание да има - всеки голям спортист има такова в кариерата си, той е знаме за българския тенис. Да ни е жив и здрав, мисля, че тепърва ще ни радва.

- Гледахте ли волейбола снощи?

- Е, кой българин не го е гледал? Мисля, че направиха максимума момчетата - 2:0, 20:20 - мисля, че това беше моментът, в който трябваше Господ да ни погледне с едно око... Но и това, което направиха, е много добро. Аз съм убеден, че сега с толкова много зали, които направихме, децата, които тренират, са много. Така че бъдещето на волейбола, поне до 2018 г., съм сигурен, че ще е възходящо. Нека да не сме максималисти - чудесно играят, публиката се радва, всички се радваха. Да не почваме сега да се правим на много големи специалисти във волейбола.

- По информация на "24 часа" българският посланик в Москва Бойко Коцев е бил викан в руското външно министерство по повод вашите реплики, че нашите братя ни продават най-скъпия газ...

- Това не са мои реплики, това са факти...

- Да. И имате ли информация във връзка със срещата и как бихте я коментирали?

- Да, има нота, но тя е във връзка с проверките на митницата в "Лукойл". А ние проверяваме всички петролни компании. И когато направят нещо добро като завода, инвестициите си в Бургас, лично отивам, откривам, поздравявам ги. Когато проверяваме и търсим максимално доброто за потребителя, за гражданина - качествено гориво, евтино, мисля, че никой не може да се сърди и да ни упрекне. Факт е, че откакто започнахме проверките, горивото доста поевтиня. А пък мисля, че и в качеството има доста голямо подобрение.

- Как си обяснявате, че една търговска компания използва дипломация, за да се оплаква от проверки, каквито е нормално да правят контролните органи?

- Чувал съм ваши колеги да ни упрекват пък, че сме приятели с директора на "Лукойол". Животът показва, че просто сме принципни - за добро и за лошо. Многократно съм казвал, че руската дипломация е изключителна. В момента може би външният министър Лавров е най-добрият дипломат в света. Използват всеки един случай да създават внушения. Ние няма да се поддадем на тях, тъй като винаги съм знаел, че и православната ни църква, и народът обича руския народ, както и самият аз. Но едното е история, памет, признателност, другото са сметки. Когато ни продават най-скъпия газ десетилетия наред и това е факт, ние не можем да сме доволни от това и да не търсим диверсификация и по-ниски цени. Ако за това ме упрекват, имат основание. Но ние проверяваме и "Шел", и OMV, и "Еко", но от тях още не съм получил нота. В края на краищата народът иска евтино гориво, каквато му е себестойността, да не го лъжат и да е качествено. И ние като изразител на тази воля правим всичко необходимо.

Сутринта слушах никога непозналия избори Кольо Колев - взел едно изречение и го размахва. Редно е да пишете отпред, като го пускате, "никога непозналия резултата от изборите Кольо Колев каза, че Борисов трябва да се срамува." Нека хората да знаят кой го казва.

- Но всеки има право да се изказва.

- Да, но нека, когато се пише анонса, да знаят хората, че когато се изказва, той никога не е познавал резултата от избори. Винаги ме е слагал на второ, на трето, на пето място или ми е предвещавал незабавен край. Просто това казвам, и то в рамките на шегата. Разбира се, че всеки има право. Аз с удоволствие бих спорил с него по всички тези теми. Бих си пуснал изявлението пред Американската търговска камара, и ако той ми намери кусур там, с радост бих го слушал. Аз не казвам да не говори - напротив, искам да споря с него. Защото мисля, че защитих и тогава интересите на българите, защото договорите с американските централи не съм ги направил аз. Закона за ВЕИ-тата през 2006-а не съм го направил аз. Аз съм бил кмет. И нека, когато дава оценки, да каже: "За съжаление Борисов завари такива договори, схеми. Много е тежко положението, което е заварил, а сега да ни каже как мисли да го решава." Все пак трябва да има някаква справедливост, а не да ми казва дали се срамувам, или не. Както вчера, като минах покрай "Цанков камък", пътят се руши и вашите колежки ме питат кога ще дам десетки милиони за тази недомислица - от парите на данъкоплатците.

- Само Лавров ви се разсърди, но...

- Пак казвам, аз съм се срещал с него неведнъж. Той е изключителен дипломат. И просто използва всяка възможност при изказвания на подобни на уважавания от мен г-н Колев, да събужда в обществото напрежение. С кое е прав? Ами гьолът "Белене" не е ли върла корупционна схема? Един договор прекратен, оборудването, което струва милиарди, изнесено за 90 милиона долара. И накрая останал един гьол. На този гьол аз дойдох и в първите си дни като премиер ви заведох да го видите. "Бургас - Александруполис" беше направен така, че цял Бургас въстана заради екологията. Каква вина имам аз за спирането му? А "Южен поток" беше спрян, защото те не искаха да спазят третия либерализационен пакет. Винаги съм казвал, че искам да го построя. И затова предложихме сега варианта с газовия хъб, или както някои го наричат и мисля, че е по-правилно - газоразпределител. Ние не работим срещу тях. Военният министър ми предложи схема изтребителите да се отремонтират в Полша, защото там не плащаме ДДС и ни излиза по-евтино. Какво лошо сме направили, за да го нервираме така?

- Но няма да позволите на "Лукойл" да продава горивата от резерва, които не са обогатени?

- Има си правила. Ако аз сега се намеся и кажа на митниците "Недейте го правете, защото руснаците са ми пуснали нота", и час няма да мине и вие ще кажете "Защо премиерът се меси в работата на една институция?" Вече и това го имам като обеца на ухото от миналото - че спасих една бирена фабрика да не я тормозят. Беше същата работа. А после с години се оправдавах защо съм се намесил. Митниците са решили, действат. Тяхната тайна реакция е, че едва ли не това, което г-н Лавров е казал, ме е разсърдило, и ние сега сме пратили проверка в митницата. Но ние проверките в "Лукойл" ги правим от години, те не са от сега и не са някаква тайна. Изглежда, той самият не е чул, че в същия ден, когато сигурно са писали нотата, г-н Златев с газово-петролната асоциация внесе сигнал при прокурора срещу митницата. Никой на никого не е попречил да го направи.

- Съжалявате ли, че "Бистришките тигри" няма да играят днес с ЦСКА?

- Това е решение на ръководството. Аз съм бил един прост състезател там. Преди няколко седмици пък ЦСКА отказа да играе с "Бистришките тигри". Не искам да ми се намесва името в нещо, за което нямам абсолютно никаква вина. Събрах ги феновете и ръководството преди една седмица, предложих им да им помогнем с всичко, което иска ЦСКА. Не мога да им платя данъците. Не мога и да им ги опростя. Ако имаше ето такава мъничка вратичка в закона, щях да се възползвам и да им опростя данъците. Не може. Данъчните са до гроб. Какво да направя повече? Аз пред тях, на спикер набрах Боби Михайлов - не, че ми е било работа, и му казах: "Моля ти се, направи нещо. Не ми е приятно да гледам, че страдат." Какво повече да направя? Те го слушаха. Пламен Марков беше там при Боби. Ако някой иска да си прави политика от това... Едно време отивах да играя в свободното време, да си изкарвам стреса. То стана така, че сега не мога да мина покрай игрището.

(Използвани са и въпроси на други медии.)

 

Борисов: Лавров е най-добрият дипломат в света, но няма да им се дадем

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо