Приспивните песни на изборите не успяха

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5072406 www.24chasa.bg

Хората гласуваха за личности и това бе

в някакъв смисъл “да” за мажоритарния вот

Тези избори може би са първите без голяма изненада. Очакваше се, че хората ще подкрепят опитни, доказали се кметове, и това и стана. Даже някъде подкрепата отиде по-високо, отколкото бяха предвижданията.

И макар че референдум за мажоритарен вот нямаше - нали до урните достигна само този за електронния вот, след резултата в неделя в някакъв смисъл показва едно силно “да” за вота за личности. Има кандидат, който е пред очите ти с това, което постига - има вот. А

на всички избори

досега без

изключение

винаги ставаха

изненади

Изненади в смисъл, че социолозите в един глас твърдят едно, а то стане друго, или че гръмне някакъв голям скандал точно преди изборите. На тези избори няма скандал, няма голяма интрига. Няма изтървана реплика, която да нагорещи страстите. Липсваше дори зрелищно сбиване между важни играчи на терена. Социолозите мълчаха. И всички обявиха изборите за скучни.

От една страна, това явно е обективен процес. При развитието на политическите сюжети, изглежда, има някаква цикличност. Кривата ту подскача в амплитуди, ту става равна. След години на катаклизми и кризи идва успокояване.

2013-а и 2014-а

бяха две от

най-бурните и

драматични

политически

години

от 26-годишния преход - два пъти България се тресеше от протести, три пъти ходихме на избори, смениха се три правителства.

След радикализирането и нажежаването на страстите дойде сегашният период на преговори и коалиции. Скоро ще стане една година, откакто на власт е вторият кабинет на Борисов с четворна коалиция.

Тази политическа конструкция поуспокои страстите, а самият премиер видимо залага на прагматизъм вместо на противопоставяне.

Интрига обаче все пак имаше, макар и не толкова явна. На избирателната карта на местната власт има успешни кметове, които са фаворити и можеха да спечелят вота още от първи тур. Някои хитроумно решиха да обърнат срещу успешните кметове усещането, че те ще вземат още един мандат. Затова запяха сладки приспивни песни,

че няма смисъл

да се гласува,

защото победата е

предизвестена

Така те разчитаха да успят част от избирателите на тези кметове, да предотвратят победата от първи тур и да се опитат да преобърнат резултата на балотажа.

Тези “певци” разчитаха да свалят избирателната активност. Ако в община X гласуват 50 000 души, 5000 купени или контролирани гласове ти дават 10%. Ако обаче успееш са успиш част от избирателите и 10 000 не отидат до урните, 5000 гласа вече са ти 12,5%.

А сложността на изборите работеше за тяхната кауза. Колко му е, когато трябва да гласуваш с 4-5 бюлетини и да задраскваш и партийно квадратче вляво, и преференциално вдясно, да объркаш бюлетината.

Но номерът, изглежда, не мина. Приспивните песни не донесоха желания ефект. Активността в неделя беше горе-долу нормална. В крайна сметка избирателят се оказа по-силен от купувачите на гласове.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Защо на Кольо от Гурково му харесва в затвора

    Условията в българските арести и затвори не са никак добри. Не само Десислава Иванчева, и други са се оплаквали от мизерията. Защо тогава 39-годишният рецидивист от град Гурково Кольо Рашков е извършил нарочно престъпление - според негови съграждани - за да влезе отново зад решетките. Зад този удивителен мотив се крият много проблеми на
  • Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

    Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.