Борисов си остава неоспоримият лидер на България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5076659 www.24chasa.bg

 

Тези избори укрепиха допълнително сегашното статукво, а Борисов си остава неоспоримият лидер на България. Това казват двама германски експерти пред Емилиян Лилов за “Дойче веле”. Българските избиратели затвърдиха ГЕРБ като първа политическа сила в страната. Резултатите на Фандъкова в София и най-вече на Николов в Бургас са повече от впечатляващи и допринасят за циментирането на властта на ГЕРБ, смята германската политоложка Йохана Даймел от Дружеството за Югоизточна Европа. Според нея тези избори представляват политическо удовлетворение за Бойко Борисов, а резултатът потвърждава, че той е и си остава неоспоримият политически лидер на България.

Борисов излиза по-силен от тези избори, смята и бившият заместник-посланик на Германия в София Клаус Шрамайер. Според него този вот е укрепил допълнително сегашното статукво в страната. “Изненадаха ме доброто представяне на Реформаторския блок и стагнирането на ДПС”, казва още Шрамайер. Той се надява, че след тази изборна победа българският премиер ще се захване енергично със забавените реформи – най-вече със съдебната.

Шрамайер прави и една прогноза: “Ако успее да си отгледа заместник, Борисов вероятно ще се кандидатира за президентския пост.”

И Йохана Даймел е изненадана от добрия резултат на реформаторите: Те не само се представиха добре, но дори успяха да увеличат подкрепата си в сравнение с парламентарните избори, казва политоложката.

Другояче изглеждат нещата при БСП – за социалистите тези избори са пълно поражение. “След като слязоха от властта през 2014 г., те очевидно не успяха да се реорганизират така, че да се превърнат в истинска конкуренция на ГЕРБ. Не им помогна и обстоятелството, че на много места в страната издигнаха независими кандидати. БСП съумя да мобилизира само твърдия си електорат – основно хора на възраст над 60 г. Впрочем, същото може да твърдим и за ДПС”, посочва Даймел.

Истински добра новина е лошият резултат на “Атака”, казва още германската политоложка и добавя: “Изстъпленията на Волен Сидеров в нощта след вота показват що за птица е този човек и колко демократична е неговата партия”.

Даймел изтъква и два тревожни аспекта: ниската избирателна активност и разпиляването на твърде много гласове за партии, които не прескочиха 4-процентната бариера. Слабата избирателна активност, особено на референдума, притеснява и Клаус Шрамайер. “Ниското участие беше провокирано от ЦИК и от партиите, които умишлено не приканваха хората да гласуват на референдума”, посочва дипломатът. Според него в случая става дума за незачитане на президента Плевнелиев – още повече че бяха зачеркнати два от предложените от него въпроси в допитването.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Този път депутатите чуха - хората искат справедливост

    Добре е, че главният прокурор Сотир Цацаров и депутатите от правната комисия показаха чуваемост към това, което обществото недвусмислено поиска - да няма занижени присъди за жестоките убийства, ако извършителят направи самопризнания. Защото с мисълта, че извергът, посегнал на детето им, ще излежи някоя и друга година и ще го пуснат
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,