Машинното гласуване – избори без брокери и без кръв

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5081428 www.24chasa.bg

Само едно нещо се оказа по-голяма тайна от избирателната активност по време на първия тур на вота - какво стана с машинното гласуване.

Докато хиляди преференции се крадяха от избирателите, тъй като секционните комисии не успяха/не пожелаха да ги сметнат правилно, една шепа софиянци посочиха за секунди своя предпочитан общински съветник на 50-те машинки, разположени във Френската гимназия. Досега не съм видяла данни от протоколите в тези секции, нито някой е обявил колко време е отнела обработката им. Но мога да се обзаложа, че е

било бързо като

крошето по

Волен Сидеров

в НАТФИЗ. И че там няма невалидни бюлетини. Което е още една голяма тайна на политиците и изборните надзорници - не може да има невалидна бюлетина при машинно гласуване.

Тези гласове никой не може да ги открадне, като просто не впише моята, твоята, тяхната преференция. Не могат и да се нагласят за съотвената партийна листа, ако не излиза сметката. Някакви членове на комисия не могат да ги зачеркнат като недействителни, защото знакът е излязъл от кръгчето. Няма защо да ги броят две денонощия под ключ, жени да припадат, децата им вкъщи да пищят, разплакани роднини да мръзнат пред “Арена Армеец” с торбички с храна и лекарства, диабетици да броят с колко часа са пресрочили да си бият инсулина.

Хора, не е нужно

да правим избори

като война,

когато цивилизацията е на един бутон разстояние!

Какво означава машинното гласуване? Да се надяваме, че вече никой не го бърка с електронното, т.е. от компютъра вкъщи, за което слушаме колко е ненадеждно - ето, и сайтовете на ЦИК, МВР, ГРАО и МВнР блокираха така удобно заради нечувана в света хакерска атака, включително от IP адреси във Виетнам и по екзотични острови. Не, машинното гласуване не е подаване на вота от дистанция посредством вързани в мрежа компютри. Ползват се елементарни машини, разположени в изборните секции. Те

не могат да бъдат

хакнати нито

от Виетнам,

нито от Марс

именно защото не са компютърни устройства в мрежа. На екрана се появяват партиите, кандидатите, натискаш бутончето за избраните от теб и готово, гласът е отчетен в същия миг. Машината вади разписка, която потвърждава този вот и служи за контрола при преброяването - пуска се в урната вместо позната бюлетина с размер на бебешки чаршаф.

По време на целия процес има контрол, данните са записани на постоянен носител, налице е пълен опис на извършените операции.

Да, има разкарване до избирателната секция, но какво от това? Значи народът може да се юрне за промоция в някакъв хипермаркет на другия край на града, а не може веднъж на 4 години да отиде и да излъчи кой да управлява. Кое е по-важно - да спестиш 6 стотинки от кебапче или да спестиш поредния експеримент на тъпи и алчни управници с твоята община или цялата държава? Аз лично съм и за дистанционно гласуване, но ми е много по-важно на този етап гласуването да е гарантирано честно, а не непременно без да мръдна от вкъщи. Освен това не ни трябва референдум - въпросът е технически и просто трябва да се пипне леко законът, който и сега е отворил вратата към промяната.

И ако хората така и не разбраха нищо от клипчетата на ЦИК, които уж трябваше да обяснят как се гласува, то със сигурност са изгледали десетки американски филми, в които се вижда, че там го правят така. Машинното гласуване работи в 1/3 от щатите в САЩ, а Белгия създаде специална електронна платформа, която подлежи на външен одит.

Ами Бразилия - представяте ли си как половин милион членове на секционни избирателни комисии влачат чували и ги предават затворени 5 денонощия на “Маракана”?! Не, защото и там работи машинното гласуване.

То доказано

работи и в

България

За първи път 100 машини бяха инсталирани на изборите за Европейския парламент в 100 секции в София, Пазарджик, Велинград и Ракитово.

 Гласовете, подадени на машините, се преброиха експериментално, отделно гласоподавателите пускаха хартиена бюлетина. Преди година на парламентарните избори експериментално се инсталираха 300 машини - пробваха ги и в Пловдив, Плевен, Кюстендил, Перник. Всичко беше точно. На тези местни избори за първи път машинните гласове се броят реално, не експериментално. Вместо обаче секциите да се разраснат до предвидените засега в закона 500,

ЦИК рязко

ги намали до

смешните 50

И важаха само за общински съветници, не за столичен и районен кмет.

Защо политиците не правят цивилизационния избор на един бутон разстояние? Защото когато го натиснем, ще лъсне цялата им непригодност да победят в истински, честни, прозрачни избори.

Ще се отвори

дупка - от

липсващите

цигански гласове, от липсващия вот на притисканите чрез икономически и властови способи хора да гласуват. Няма как да се проследи дали са го сторили, защото вотът се дава анонимно в машина и нещастният човечец вече не е принуден да снима хартийката с гласуването си за доказателство. Няма как нашите хора в секционната комисия да отмятат по списък ще излезе ли бройката на контролирания вот, да обявяват за недействителни бюлетини по своя преценка, да се подменят цели протоколи, да се крият чували по килерите на училищата.

Машинното гласуване означава избори без брокери и без кръв. Продължава дебатът как така България първа гръмна бежанец, но срамно мълчим, че на изборите си България уби неродено бебе, след като майка му пометна по време на заложническата криза в “Арена Армеец”.

Освен това този метод въвежда и своеобразен избирателен ценз - който не може да се оправи на машинката, ако обича, да си ходи. Щом не вдява как да натисне два бутона или не може да прочете текста на екрана, не следва да определя моето и на децата ми бъдеще. Ама пенсионерите нямало да се оправят? Да, бе - нали огромната част от тях вече си вземат пенсиите на банкомат.

Който твърди, че машинното

гласуване е по-трудно от

тегленето кеш от банкомата,

иска да кешира от

изборния процес, а не да го подобри.

Да не говорим за страничните ползи като тази, че незрящите и други хора с увреждание ще гласуват много по-достъпно.

И тъй като изборите у нас вече явно са пряко свързани и със здравната реформа, след като пратиха толкова народ в болница, то нека направим и това сравнение - щом обществото ни е готово да плати за машинки за пръстови отпечатъци в болниците, а преди това се дадоха много пари за устройства, които сканират личните карти на пациентите, не е ли готово да даде някой лев и за машини за гласуване?

Всъщност въпросът за цената би следвало изобщо да не стои не само в преносния, но и в буквалния смисъл. Принтерите и тонерите, които се купуват, общо правят колкото парите за нужните устройства в една СИК.

Машинното гласуване дори ще свали с много цената на изборите - няма 6 печатници да бълват милиони бюлетини, няма по 15 хил. полицаи да ги охраняват, да се харчи гориво за транспорт, ще спадне рязко броят на заетите (и платени) да организират цялата тази работа.

Ако пък това се окаже единственият проблем, тогава да стартираме благотворителна кампания - дарете левче, пратете есемес с текст: “Аз съм против мръсни избори и заложнически кризи.”

  • Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Ако някой си мисли, че ще мине метър пред вируса, лъже се

    Светът беше абсолютно безпомощен преди повече от година и половина. Пандемията го постави на колене. Лекарите бяха в шок, защото срещу тях беше напълно непозната болест, с която не знаеха как и не можеха да се справят. Стреляха напосоки, докато налучкат каква терапия да приложат. Човечеството не можеше и не искаше да приеме за реалност
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо